Voorbeschouwing Westelijke Regatta / NK Klein

Aanstaand weekend staat voor een groot deel van roeiend Nederland de belangrijkste wedstrijd tot nu toe op de planning: het NK Klein, oftewel het Nederlands Kampioenschap voor skiffs en twee zonders. Met veel ouderejaars roeiers in de NK velden is Gyas goed vertegenwoordigd en zijn er zeker kansen op een aantal mooie NK medailles. Voor de MGZ en MGD wordt het de eerste echte krachtmeting met de rest van de development ploegen. Voor de eerstejaarsploegen zijn er dit weekend weer klassementspunten te verdienen en voor de rest van ploegen staan er een aantal mooie klasserende blikken op het spel.

Voor het eerst dit jaar zullen alle NK en klassements velden beginnen met een time-trial, onafhankelijk van het aantal deelnemers. Op vrijdagavond zullen de NK deelnemers derhalve al beginnen met hun trial over zo’n 1900 meter. Het eerste veld met Gyas deelnemers zal het zware skiff veld om 18.21 zijn. Rogier heeft na zij Skiffhead overwinning de smaak goed te pakken en zal ook op het NK de rest naar huis willen varen. Ondanks zijn val op de racefiets afgelopen zaterdag zal hij gaan proberen zoveel mogelijk skiffeurs voor te blijven. Ook Geert start in dit veld: de snelheid zit er regelmatig al weer goed in dus het is kijken of dit ook tot uiting komt op het lastige water in Zevenhuizen. Met nog 28 andere inschrijvingen is het een aardig vol veld te noemen. De eerste 24 roeiers zullen doorgaan naar de kwartfinales op zaterdag waarna de top 3 van elke kwartfinale naar de halve finale zullen gaan. Op zondag zullen de finales worden verroeid (elke deelnemer roeit een finale, van finale E tot finale A).

Rond 18.33 zal Baukje in het dames skiff veld in actie komen. Met 18 inschrijvingen niet zo druk als het mannen veld maar desondanks is de concurrentie hier zeker aanwezig. De nationale top ontbreekt maar de volgende generatie dames zal zich hier zeker willen laten zien, aan Baukje de taak zich hier tussen te roeien. De top 6 plaatst zich direct voor de halve finale, de overige dames zullen het moeten laten zien in de herkansing op zaterdagochtend.
Om 18.43 is het de beurt aan de lichte skiffeurs. Met 6 inschrijvingen vanuit de OJL van Gyas bestaat dit veld voor 1/3e uit Gyanen. Met verder veel lichten uit het hele land die tegen de nationale top aan zitten wordt het dringen om de podiumplekken. Just, Vincent, Nils, Damion, Sybren en Jolmer hebben in ieder geval lekker kunnen trainen en lijken op het juiste moment in vorm te zijn om te laten zien waar ze op dit moment staan. Voor de top is het een belangrijk moment om te laten zien dat ze goed genoeg zijn om straks mee te mogen doen met de seatraces voor een plekje in de lichte dubbel vier die in augustus mee zal doen met het WK in Rotterdam.

Direct hierna (vanaf 18.51) komen de zware twee zonders in actie. Met 28 tweetjes is het dringen geblazen aan de top. De winnaar lijkt met de deelname van de nationale 2- van Mitchel Steenman en Roel Braas wel vast te staan maar daarachter wordt het spannend om te zien wie de andere podiumplekjes zullen opeisen. Vanuit Gyas doen de gebroeders Adema en Koen/Tim mee aan dit veld. Waar zij twee weken geleden nog gebroederlijk een mooie pot in de 4+ op het Amsterdam-Rijnkanaal aan het varen waren zullen ze elkaar toch vooral als concurrenten zien. Alle vier de mannen lijken in ieder geval op het goede moment topfit te zijn en zullen voor een zo hoog mogelijke klassering gaan in dit sterk bezette veld. Net als in het zware skiff veld zullen de eerste 24 doorgaan naar de kwartfinale op zaterdagochtend.
Rond 19.02 is het de beurt aan de dames twee zonders. Eline en Ymkje zullen hier hun mooie resultaat van de Winterwedstrijden (2e) een goed vervolg willen geven. Ondanks een niet geheel vlekkeloze voorbereiding met wat kleine pijntjes zal het vertrouwen aanwezig zijn om de andere 12 tweetjes het vuur aan de schenen te leggen. De beste acht boten zullen direct doorgaan naar de halve finale.

Met 12 boten in de NK velden is Gyas dus goed vertegenwoordigd maar daarnaast zijn er nog 17 boten die in actie zullen komen.

De zaterdag begint om 8.00 stipt met een time trial voor de dames achten. Met hun prachtige winst op de Varsity staan ze inmiddels 6 punten los van nummer twee Njord en dit goede gevoel zal de EJD willen doortrekken naar de Willem-Alexander Baan om het liefst ook dit weekend weer 10 punten te pakken.
Om 7 minuten na 8.00 zal de MGD4- de eerste echte race in de 4- van het seizoen gaan varen. Tijdens de trial afgelopen weekend kwamen de dames goed voor de dag en met de erg sterke Heineken Roeivierkamp nog in het achterhoofd zullen de dames met vertrouwen aan het vier zonder seizoen beginnen. Met 15 inschrijvingen gaan de eerste 10 boten direct door naar de halve finale.
Rond 8.15 is het de beurt aan de EJZ. Met vooral een erg sterke voorwedstrijd op de Varsity zullen ze minimaal de A-finale weer willen halen om daar misschien wel te gaan verrassen. Een plek bij de eerste 8 in de time trial zorgt voor directe plaatsing voor de halve finale.
Weer 7 minuten later zal de MGZ4- zich willen laten zien als een 4- om rekening mee te houden in het development klassement. Met ditmaal Jorn, Tijmen, Jacob en Raymon in de boot wordt het spannend om te zien hoe het niveau van dit veld dit jaar is en of de voornamelijk tweedejaars roeiers de ongestuurde vier een beetje netjes in de baan kunnen houden. Met 12 inschrijvingen zullen alle ploegen doorgaan naar de halve finale op zondagochtend.
Om 8.30 is het de beurt aan de EJLD. Na een wat teleurstellende Varsity zullen ze gebrand zijn om dit weekend wel weer hoge ogen te gooien. Met slechts twee punten achterstand op nummer 1 in het klassement Triton is er nog zeker van alles mogelijk. Met 16 inschrijvingen zullen de eerste 6 direct doorgaan naar de halve finale.
Direct hierna komen Floor en Guyonne van de EJLD in actie in het development lichte dames 2x veld. In dit veld met voornamelijk ouderejaars roeiers zullen ze het zwaar krijgen maar kunnen ze in ieder geval een mooie ervaring in dit ongestuurde nummer opdoen. De eerste acht ploegen uit de trial zullen direct doorgaan naar de halve finale.
De laatste Gyas deelnemer die met een time trial zal starten is de EJL. Waar ze op de Varsity en Head de meeste snelheid hadden maar door omstandigheden zonder punten weer terug naar Groningen moesten is het nu zaak op zondag weer 10 punten te pakken. De trial afgelopen weekend ging niet zoals gewenst, wat hopelijk voor een goede wake-up call heeft gezorgd. Met 15 inschrijvingen zullen maarliefst de eerste 10 doorgaan naar de halve finale.
Om 9.27 zal de EJD4+ hun voorwedstrijd in de DN4+ gaan varen. Met vooral een mooi resultaat op de trial afgelopen weekend zullen zij vol vertrouwen het weekend in gaan om net als de 8+ op de Varsity op zoek te gaan naar het beginnenlingen blik. Met verschillende ouderejaarsploegen zal dit voornamelijk op in het DN4+ veld nog moeilijk genoeg worden.
Om 10.07 zal Reinier zijn eerste pot van het jaar gaan starten. Ondanks verschillende hardnekkige blessures bleef hij zijn trainingen op de wattbike maken en na vele maanden in de lappenmand kan hij eindelijk weer een wedstrijd starten en is het revalideren dus niet voor niets geweest. In het LB1x veld zal hij zaterdag te maken krijgen met 11 andere lichte skiffeurs. Op zondag start hij het LN1x veld met maarliefst 16 inschrijvingen. De andere twee roeiers van de MGL, Ids en Wouter zullen in het LO2- en LN2- veld gaan uitkomen. Op de Varsity waren zij al dicht bij het blik in het LN2- veld en komend weekend zullen ze vol vertrouwen voor de winst gaan. Het LO2- veld kent nagenoeg dezelfde inschrijvingen dus ook hier zullen ze hoge ogen willen gooien.
Om 13.54 is het de beurt aan Sander om zijn 2k debuut in de skiff te maken. Met een mooie eerste ervaring op de Skiffhead wordt het interessant om te zien hoe het zal gaan in een boord-aan-boord gevecht met verschillende ouderejaars roeiers. Het trainen met Govert, Rogier en Geert heeft ‘m hopelijk veel goeds gedaan en zal hopelijk een plek in de A-finale opleveren.
De laatste Gyas-deelneemster is Sarika. Zaterdag zal ze in een directe finale in het LDB1x gaan strijden voor een mooie klassering en misschien wel een beginnenlingen blik. Op zondag is de concurrentie een stuk sterker en zal ze proberen via de voorwedstrijd de finale te halen.

Mocht je de uitslagen en resultaten nu al allemaal in je hoofd hebben: vul dan vooral de TOTO weer in! Het belooft een spannend weekend te worden. Hard zal het met windkracht vier tegen waarschijnlijk niet echt gaan maar laten we hopen dat de wind niet te veel invloed gaat hebben op de races en dat we na dit weekend weer een aantal mooie blikken rijker zijn! Alle roei(st)ers heel veel succes gewenst. Benieuwd wanneer alle Gyanen (eventueel) in actie komen? Bekijk het schema onder het agenda item.

Reacties

Damion Eigenberg · do 21 apr 2016 om 14:02
Wie zijn Koen / Tim? Doen Koen & Luppes ook mee?