Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de meest intensieve en prestatiegerichte vorm van roeien op Gyas. Als wedstrijdroeier krijg je de beste begeleiding en het beste materiaal. De trainingsintensiteit bij het wedstrijdroeien is hoger dan bij competitieroeien. Maar dit maakt het des te leuker en uitdagender. In het eerste jaar zal dit ongeveer zes keer per week zijn. Hierna kun je doorstromen naar de middengroep en daarna naar de ouderejaars. Hierbij wordt de hoeveelheid trainen langzaamaan uitgebouwd. 

Als je menig (oud-)wedstrijdroeier zal vragen, zal iedereen hetzelfde zeggen: “Niets is mooier dan het racen tegen andere ploegen, met als doel om als eerste over de finish te gaan, terwijl je vereniging jou toejuicht. Dit geeft een enorme kick! Naast het vele trainen ga je hecht worden met ploeggenoten, stuur en coaches. Niet alleen zit je met elkaar in de boot, ook ga je samen studeren, eten en leuke weekenden beleven met elkaar. Je leven lang zul je profijt hebben van deze vriendschappen en ervaringen. Een jaar wedstrijdroeien is dus een jaar om nooit te vergeten.”

Het wedstrijdjaar

Het wedstrijdseizoen is op te delen in een voorbereidingsperiode, een lange baan seizoen en een korte baan seizoen. In de voorbereidingsperiode wordt voornamelijk tijd besteed aan krachtopbouw en het optimaliseren van je conditie, maar ook zul je veel leren over de techniek van het roeien. In deze periode wordt er naast boot trainingen, ook gedaan aan circuit- en ergo trainingen. 

In het langebaan seizoen worden drie grote wedstrijden gevaren, met afstanden tussen de vijf tot acht kilometer. Het korte baan seizoen bestaat uit zeven wedstrijden die over de Olympische afstand van twee kilometer gaan. Deze wedstrijden worden boord aan boord gestart, wat inhoudt dat je naast de andere boten ligt. Er wordt gestreden om het Eerstejaarsklassement en een felbegeerd twee kilometer blik. Blikken staat voor het winnen van een nationale roeiwedstrijd. 

 

Eerstejaars wedstrijdroeien:

Studenten die aan hun eerste jaar wedstrijdroeien willen gaan beginnen, komen in de eerstejaars achten of in de dubbelvier. Roeien in een acht gaat hard en in een vier is technisch uitdagend! In het wedstrijdjaar vaar je tegen de andere eerstejaarsploegen van andere studentenroeiverenigingen. Voorafgaand aan het seizoen is een selectieperiode. Deze periode begint op de instroomdag. Hier wordt gekeken of welke groepssamenstelling potentie heeft om een jaar lang hard te kunnen roeien.

Wanneer je bent geselecteerd voor een eerstejaarsboot, staat er een heel mooi jaar voor de boeg. Wat iedereens drijfveer ook is, iedereen traint met hetzelfde doel: zo hard mogelijk roeien! Van het moment dat je 'in training' bent spreek je met je ploeg af dat je volop voor het roeien gaat. Om fit te worden, maak je een aantal afspraken met je ploeg. Deze zijn van belang omdat het wedstrijdroeien veel van je lichaam vraagt. Daarbij is rust een belangrijke voorwaarde om topfit te worden. Op die manier kun je tot geweldige prestaties komen. Zo voeren in 2016 alle eerstejaarsploegen in de top 3, de Lichte Dames wonnen dit jaar het klassement. In 2017 won Eerstejaars Zwaar het klassement. Het jaar daarop in 2018 won zowel de Eerstejaars Dames als de Eerstejaars Licht  het Eerstejaarsklassement.

Het wedstrijdroeien zorgt voor een regelmatig en gezond leven die goed valt te combineren met je studie. Wedstrijdroeien is een manier van leven en is een garantie voor een toptijd! Om dit te bereiken, biedt Gyas ondersteuning op meerdere fronten. Zo hebben we een studiebegeleider, waar je eens in de twee weken een bijeenkomst mee hebt. Op deze manier leer je je de studie met het vele roeien, maar ook andere zaken te combineren. De studiebegeleider leert je hoe je studieplanningen kan maken en ziet er op toe dat deze ook gehaald worden. Zo worden naast de overwinningen in de boot ook de prestaties op studiegebied geleverd. Maar ook zijn er bijeenkomsten met de diëtist, waarbij je handvaten krijgt over voeding bij fanatiek sporten.

Ouderejaars wedstrijdroeien:

Na een jaar in de acht of dubbelvier kun je natuurlijk doorstromen in het ouderejaars roeien. Waar je in je eerste jaar een stevige basis hebt gelegd, kun je dat in de volgende jaren gaan uitbouwen. Ook deze jaren zul je weer technische progressie boeken en aan fysieke verbetering werken. Het is mogelijk om binnen vijf à zes jaar wedstrijdroeien aansluiting bij de nationale bond te krijgen en zo bij de nationale top te horen waarna de internationale top ook tot de mogelijkheden behoort.

Vanaf 1996 zijn er elke keer Gyanen geweest die op het allerhoogste niveau aanwezig waren. Er worden medailles gehaald op grote internationale toernooien zoals het EK, WK, Worldcups, maar ook op het allerhoogste niveau: de Olympische Spelen. Het laatste zware succes van Nederland was tijdens de Olympische Spelen in Tokio en was tevens een groot succes voor Gyas. Ymkje Clevering won hier zilver in de vrouwen vierzonder. Sophie Souwer vertegenwoordigde Gyas hier ook en heeft een Gyas record gevaren in de vrouwen skiff. In de Spelen van Athene in 2004 won Jan Willem Gabriëls ook zilver in de Holland 8!

Daarnaast hebben we nog meer Gyanen op de Olympische Spelen gehad, waaronder Rogier Blink (2008 en 2012), Nanne Sluis (2012) en Paul Drewes (2008). Gyas is ook vertegenwoordigd in Rio op de Spelen van 2016 door maar liefst 2 Gyanen, namelijk Joris Pijs (LM4-) en Sophie Souwer (8+)! De meesten van hen zaten ook in een eerstejaars acht. Zo had Jan-Willem Gabriëls nog nooit in een roeiboot gezeten voordat hij in 1999 in de zware acht van Gyas terecht kwam. Gerbren Spoelstra zat in de eerstejaars acht van 2011. Twee jaar later won hij brons in de Holland acht tijdens de wereldbekerwedstrijd in Luzern! Ymkje zat in de Eerstejaars Dames van 2015 en is binnen een aantal jaar doorgestroomd naar de Bond.

Afgelopen EK is maar liefst driemaal brons behaald, door Marloes Oldenburg en Ymkje Clevering in de 8+ en Ymkje nog in de 2- een bronzen plak. Op het WK hebben deze toppers zilver behaald in de 8+; Marloes zilver in de 4- en Ymkje zilver de 2-. 

Maar ook in de jaren daarvoor was er succes voor Gyas. Op het Senioren B WK (WK onder de 23) zijn we goed vertegenwoordigd geweest in 2016 door Eline Feitsma en Ymkje Clevering die starten in het vrouwen vierzonder veld en Vincent de Vegt heeft zich bewezen in het lichte mannen vier zonder veld. Ook op het WK niet Olympische nummers zijn we vertegenwoordigd door Just van der Endt die mag strijden voor een medaille in het lichte mannen dubbelvier veld.

 

In 2017 heeft Ymkje Clevering zelfs een gouden medaille gewonnen op dit evenement in de vrouwen vierzonder! Iris Hochstenbach behaalde in haar 2e jaar roeien hier een zilveren medaille in de Lichte Dames dubbelvier. Luuk Adema werd 4e in de mannen dubbeltwee en Eline Feitsma werd 5e in de dames dubbelvier!

 

Gyas Groningen