Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de meest intensieve en prestatiegerichte vorm van roeien op Gyas. Als wedstrijdroeier krijg je de beste begeleiding en het beste materiaal. De trainingsintensiteit bij het wedstrijdroeien is hoger dan bij competitieroeien, maar dit maakt het des te leuker en uitdagender. In het eerste jaar zal dit ongeveer zes keer per week zijn. Bij ouderejaars wedstrijdroeiers zal dit aantal langzaam uitgebouwd worden.

Het racen tegen andere ploegen en het doel om als eerste over de finish te gaan geeft een enorme kick! Naast het vele trainen ga je met een hechte groep van ploeggenoten, stuur en coaches de uitdaging aan. Je leven lang zul je profijt hebben van deze vriendschappen en ervaringen. Een jaar wedstrijdroeien is dus een jaar om nooit te vergeten.

Het wedstrijdjaar:

Een wedstrijdseizoen is op te delen in een voorbereidingsperiode, een lange baan seizoen en een korte baan seizoen. In de voorbereiding wordt veel tijd besteed aan het opbouwen van kracht en conditie. Tevens zal deze periode benut worden om technische progressie te boeken. Naast boottrainingen wordt er in deze periode ook veel gedaan aan circuit- en ergometertrainingen.

In het lange baan seizoen worden drie grote wedstrijden gevaren: de Winterwedstrijden in Delft, de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River. De laatste twee worden verroeid op de Amstel in Amsterdam. De wedstrijden zijn variërend in afstand van vijf tot acht kilometer. Het korte baan seizoen bestaat uit zeven wedstrijden die over Olympische afstand van twee kilometer gaan. Op de Varsity, Hollandia, ZRB, Westelijke Regatta, ARB, Damen Raceroei Regatta en NSRF zal er boord aan boord gestreden worden voor de overwinning. 

Eerstejaars wedstrijdroeien:

Studenten die aan hun eerste jaar wedstrijdroeien willen gaan beginnen, komen in de eerstejaarsachten of eerstejaarsvier met stuur. Roeien in een acht gaat hard en een vier is technisch uitdagend! In het wedstrijdjaar vaar je tegen de andere eerstejaarsploegen van andere studentenroeivereningen. Voordat bekend is wie er plaats mogen nemen in de eerstejaarsboten vindt er een selectie plaats. Deze selectieperiode van een aantal weken begint op de selectiedag. Gedurende deze periode wordt gekeken of jij het in je hebt om samen een jaar lang hard te trainen.

Wanneer je als eerstejaars bent geselecteerd voor een eerstejaarsboot dan belooft er een heel mooi jaar aan te komen. Het mooie is dat iedereen traint met hetzelfde doel: zo hard mogelijk roeien! Van het moment dat je 'in training' bent spreek je met je ploeg af dat je volop voor het roeien gaat. Dit betekent topfit zijn, geen alcohol meer en op tijd naar bed. Deze regels zijn noodzakelijk, omdat het wedstrijdroeien veel van je lichaam vraagt en rust een belangrijke voorwaarde is om topfit te worden. Afgelopen jaren heeft Gyas de nodige successen geboekt met de eerstejaarsboten. In 2011 en 2012 waren de eerstejaars dames van Gyas de beste van Nederland en de zware heren waren de beste in 2013. In 2016 voeren alle eerstejaarsploegen in de top 3, de lichte dames wonnen. In 2017 won eerstejaars zwaar het klassement. In 2018 waren het de eerstejaars dames en lichte heren die er met het klassement vandoor gingen.

Naast hard leren roeien leer je in een wedstrijdjaar ook hoe je goed kan studeren. Gyas biedt studiebegeleiding aan speciaal voor eerstejaars wedstrijdroeiers om assistentie te bieden. Deze helpt met het maken van studieplanningen en ziet er op toe dat deze gevolgd worden. Zo worden naast de overwinningen in de boot ook de prestaties op studiegebied geleverd.

Het wedstrijdroeien zorgt voor een regelmatig en gezond leven en valt goed te combineren met je studie. Wedstrijdroeien is een manier van leven en is een garantie voor een toptijd! 

Ouderejaars wedstrijdroeien:

Na het eerste jaar in de acht of vier stroom je door naar het ouderejaars wedstrijdroeien. Waar je in je eerste jaar een stevige basis hebt gelegd, kun je dat in de volgende jaren gaan uitbouwen. Ook nu zul je weer technische progressie maken en aan fysieke verbetering werken. Het is mogelijk om binnen een tijdsbestek van vijf à zes jaar wedstrijdroeien aansluiting bij de nationale bond te vinden en zo bij de nationale top te horen waarna de internationale top ook tot de mogelijkheden behoort.

Sinds 1996 doen er Gyanen mee op het allerhoogste niveau. Er worden medailles behaald op grote internationale toernooien zoals EK, WK, World Cups, maar ook op het allerhoogste niveau: de Olympische Spelen. Het laatste grote succes voor Gyas was tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Jan Willem Gabriëls won daar zilver in de Holland 8!

Inmiddels hebben meerdere Gyanen aan de Olympsiche Spelen deelgenomen waaronder Paul Drewes (2008), Rogier Blink (2008 en 2012), Nanne Sluis (2012), Joris Pijs (2016) en Sophie Souwer (2016). De meesten van hen zaten ook in een eerstejaars acht. Zo had Jan-Willem Gabriëls nog nooit in een roeiboot gezeten voordat hij in 1999 in de zware acht van Gyas terecht kwam.

De eerste grote stap voor veel ouderejaars wedstrijdroeiers is deelname aan de WK onder 23. Hier is Gyas al jaren goed vertegenwoordigd. In 2017 won Ymkje Clevering een gouden medaille in de vrouwen vierzonder. Iris Hochstenbach behaalde in haar tweede jaar roeien hier een zilveren medaille in de lichte dames dubbelvier. In 2018 ging Luuk Adema er met een zilveren medaille vandoor in de mannen dubbeltwee. 2019 was wederom een goed jaar met een zilveren medaille voor Iris Hochstenbach in de lichte dames dubbeltwee en een bronzen medaille voor Ties Talsma in de mannen acht.

Bekijk vooral ook even de uitzendingen om alle toppers en successen per jaar te zien!

Gyas Groningen