Nieuws

Overlijdensbericht Peter van Wiechen

Dit weekend heeft ons het droevige bericht bereikt dat Peter van Wiechen op tachtigjarige leeftijd is komen te overlijden. Peter was actief betrokken bij de oprichting van Gyas en heeft als fiscus in het eerste bestuur en als praeses is het tweede bestuur zitting genomen. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Gyanen op het EK in Bled

do 25 - zo 28 mei
Deze week vinden de Europese Kampioenschappen plaats in Slovenië en ook dit keer liggen er weer Gyanen aan de start! Ymkje Clevering zal weer uitkomen in de Vrouwen Tweezonder samen met Veronique Meester en Marloes Oldenburg zit nogmaals in de Vrouwen Vierzonder. De voorwedstrijden zijn te volgen via worldrowing.com. Op zaterdag en zondag zijn de finaledagen live te volgen via deze livestream, met commentaar van onze eigen Rogier Blink! We wensen beide dames ontzettend veel succes dit weekend!

Afgelopen week is er ook een artikel in de NRC verschenen over de bewonderenswaardige herstelperiode van Marloes. Het artikel is hier te lezen.

Nabeschouwing NK Klein/Hollandia

We blikken terug op een succesvol weekend. En ja, dat lees je goed: blikken! Er zijn namelijk maar liefst 4 blikken behaald afgelopen weekend. 2 Daarvan zijn afkomstig van de Eerstejaars Lichte Dames. Op de zaterdag lagen ze lachend 10 seconden voor op Proteus en de rest van het veld in de voorwedstrijd. In de A-finale leek het nog spannend te worden toen Proteus hem meer aanzette dan in de voorwedstrijd. De bekende concurrent Skadi zakte na 1000 meter iets meer weg en kwam achter Proteus. Met ruim 2 seconden behaalden de lichte dames hiermee een Klassementsblik! Hiermee staan ze nu op een gedeelde eerste plaats in het Eerstejaars Klassement.

Voorbeschouwing NK Klein / Hollandia

Op deze zonnige vrijdagmiddag rijden we richting Amsterdam. Waar de eerstejaars wedstrijdroeiers vanmiddag nog een baantje inroeien voor de Hollandia, is het voor de ouderejaarsroeiers vanavond al tijd voor de timetrials van het NK klein.
Met de timetrials kunnen de ouderejaars roeiers zich plaatsen voor de kwartfinales die op de zaterdag plaatsvinden. Willemijn en Ruby starten om 18.43 in de skiff. Daarna is het de beurt aan Thijs in het Lichte Heren skiffveld om 19.06. Erik en Bas zijn om 19.21 aan de beurt en als laatste varen Roos en Louise om 19.52 in de tweezonder hun timetrial.

Naast de kwart en halve finales van het NK Klein zullen ook de eerstejaars wesstrijdroeiers aan de start liggen op de zaterdag. De EJD acht start hun voorwedstrijd om 09.55. De EJZ acht volgt daarna om 10.05. De lichte heren acht zal om 10.40 zich proberen te plaatsen voor de A-finale. En als laatste in de ochtend is het de beurt aan de lichte dames dubbelvier om 10.45.

’s Middags is het de beurt aan de aan de viermetjes van de EJD om 13.15 en de EJZ om 13.30. Aan al deze ploegen is het om op zaterdag punten te verdienen voor het Eerstejaars klassement.
Op de zondag vinden de finales van het NK klein plaats en gaan de eerstejaars een poging wagen om beginneling af te worden!

We wensen al onze roeiers veel succes en veel plezier dit weekend!
Resultaten zijn te vinden via Time-Team. (https://regatta.time-team.nl/hollandia/2023/live.php)

Marloes en Ymkje 1x zilver en 3x goud in Italië!

Dit weekend heeft TeamNL Roeien deelgenomen aan de Memorial "Paolo d'Aloja" Regatta in Piediluco. Ook onze eigen Marloes en Ymkje zijn gestart dit weekend; Marloes in de vierzonder en Ymkje in de tweezonder. Beide roeisters hebben in Italië een fantastisch resultaat neergezet. Ymkje heeft samen met Veronique Meester in de tweezonder op zaterdag zilver binnen gehaald en op zondag goud! Marloes heeft in de vierzonder met Benthe Boonstra, Tinka Offereins en Hermijntje Drenth op beide dagen goud binnengesleept. Voor haar een extra bijzondere prestatie na haar val van vijf maanden geleden.

Na deze race zullen de ploegen en boten samengesteld worden voor het EK in Bled; een belangrijk meetmoment voor de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Parijs. We wensen beide dames veel succes toe de komende tijd en hopen op nog meer mooie resultaten!

Nabeschouwing H4K

Afgelopen weekend was de Heineken Roeivierkamp. De zaterdag werd afgetrapt door de Clubdames. Op de 2500 meter hebben zij een 9e plaats behaald en met de 250 meter een 5e plaats. Van alle deelnemers van het Kruithuisbokaal behaalden ze een 3e plaats en daarmee springen ze omhoog in het klassement.

Klik op het bericht om te lezen hoe het bij de rest van de ploegen ging..

Heineken Roeivierkamp

za 18 - zo 19 mrt
Heineken Roeivierkamp
Onderweg naar Amsterdam voor de 51ste editie van de Heineken Roeivierkamp, waar we met een volle botenwagen aankomen. Maar liefst acht 8+en en vier 4-tjes.
Op zaterdag wordt de 2500 meter geroeid, met aansluitend de 250 meter. Op de zondag wordt in de ochtend de langste afstand van het weekend van 5000 meter afgelegd en in de middag wordt de het weekend afgesloten met de 750 meter.

Klik op het bericht om te lezen welke ploegen aan de start liggen.

Nabeschouwing Head of the River

Op zaterdagochtend lagen namens Gyas de Clubheren als eerste aan de start. Met invaller Frank vaarden zij naar een 14e plaats. De veteranen volgden daarna met hun gloednieuwe 8* riggers. In het dubbelacht veld werden zijn 4e. STORM roeide de Head als tweede klasserende wedstrijd na de Gyas-Hunze. In het veld werden zij 8e, maar van alle deelnemers van de 4* bokaal kwamen ze als tweede over de finish waardoor ze een mooie sprong maken in de stand. In de tweede heat kwamen de heren van 50/50 in de 4* als 7e over de finish. Ook zij doen mee aan de 4* bokaal en van alle bokaalploegen kwamen ook zij als 2e over de finish. De clubdames startten hun eerste klasserende wedstrijd. In het clubachten veld werden zij 7e.

Klik op het bericht om te lezen hoe de zondag is gegaan..

Voorbeschouwing Head of the River

za 11 - zo 12 mrt
Dit weekend zal de Head of the River verroeid worden op de Amstel.

Op zaterdagochtend zullen de Clubheren, STORM en de veteranen aantreden op de Amstel. De Clubheren hebben de afgelopen weken de 4+ ingeruild voor de 8+ om zich te meten met de clubachten van Nederland. STORM staat na de Gyas-Hunze Race 5e in de bokaal der quadruples. Zaterdag zal blijken hoe zij tegenover de rest van de bokaal liggen op lange afstanden. Speciaal voor de Head hebben de veteranen dubbele riggers voor de Pronkjewail aangeschaft. De riggers zijn net op tijd opgehaald uit Engeland en zullen zaterdag hun debuut maken in het open dubbel 8 veld.

'S middags is het de beurt aan de clubdames en 50/50. Voor de clubdames wordt de Head de eerste wedstrijd in de Kruithuisbokaal van de clubachten. Zaterdag zal dus bekend worden hoe zij liggen ten opzichte van de rest van de clubachten in Nederland. 50/50 zal hun eerste plek in de bokaal der quadruples, die zij op de Gyas-Hunze wisten te bemachtigen, verdedigen. De ploeg die je wellicht op recentelijk op het Noordwillemskanaal voorbij hebt zien komen, is de Masters 8+ onder leiding van stuurvrouw Fleur van Dijk.

Klik op het bericht om te lezen wie er zondag starten..

Nabeschouwing 46e Gyas-Hunze Race

Afgelopen weekend stond Groningen vol in het teken van de 46e Gyas-Hunze race. Nadat de Gyas Hunze commissie zichzelf een week lang had opgesloten in de commissiekamer om de laatste voorbereidingen voor het weekend te treffen, en daarbij alle brandjes gelukkig vroegtijdig werden geblust, brak de zaterdagochtend gelukkig zonder problemen aan. 223 ploegen lagen aan de start, met een totaal van maar liefst 1018 deelnemers. 7 botenwagens stonden geparkeerd aan de Canadalaan, waar het veldje voor twee dagen werd gedomineerd door boten, riggers en schragen. Klik op dit bericht voor het wedstrijdverslag!