Sponsorgoals.nl

Promotiefilm

 

Wat is Gyas?

  • Met ruim 1100 actieve leden de grootste studentensportvereniging van Noord-Nederland
  • Binnen een jaar uitgroeien tot wedstrijdroeier op topniveau.
  • Met veertien Gyanen die dit jaar actief zijn op internationale toernooien en eerstejaarsachten die bij de top van Nederland horen, één van de toonaangevende roeiverenigingen in Nederland.
  • De afgelopen 20 jaar structureel vertegenwoordigd op de Olympische Spelen met meerdere medailles om trots op te zijn.
  • Competitieroeien en met je ploeg wedstrijden starten door heel Nederland.
  • Jezelf ontwikkelen bij een van de vele commissies.
  • Fantastische borrels, feesten en andere activiteiten.
  • Een prachtig Bootenhuysch dichtbij de stad met kroeg, botenloods en krachtruimte.
  • Als roeiploeg vrienden voor het leven maken!

 
Aanstaande student? Ouderejaars? Sport je graag? Word dan lid bij Gyas!

Gyas is een unieke studentenvereniging in Groningen. Naast het actieve van een studentensportvereniging heeft Gyas een bruisend verenigingsleven met feesten, borrels en Bootenhuyschmaaltijden.

De reden dat Gyas met 1100 actieve leden de grootste studentensportvereniging van Noord-Nederland is, komt doordat er een cultuur is waarin roeien en het studentenleven prima naast elkaar kunnen bestaan. Ieder jaar worden er ruim 330 nieuwe leden lid bij Gyas.

Je hoeft niet te kunnen roeien om lid te worden bij Gyas!
Als eerstejaars begint het seizoen natuurlijk met roeien en wel in de afroeiperiode. In deze periode word je door coaches de basis van het roeien bijgebracht. Bijna niemand - uitzonderingen daar gelaten - van de eerstejaars leden die ieder jaar lid worden, heeft ooit eerder in een roeiboot gezeten. Toch roei je na een korte periode al je eerste wedstrijd op de Bosbaan in Amsterdam. Naast roeien is de Afroeiperiode ook een introductieperiode waarin je kennismaakt met de andere Gyas-leden. Het hoogtepunt van de Afroeiperiode is het eerstejaarskamp en de afsluiter is de afroeidag. Op de afroeidag roei je een aantal wedstrijden tegen de andere eerstejaarsploegen en 's avonds is er een groot feest op het Bootenhuysch. De afroeiperiode is een proefperiode; je kunt altijd nog besluiten je af te melden na deze periode, zonder verdere kosten.

Lang niet alle eerstejaars Gyas-leden zijn ook daadwerkelijk eerstejaars student. Het merendeel misschien wel, maar ieder jaar zijn er ook veel ouderejaars studenten die de weg naar Gyas weten te vinden. Dit maakt Gyas tot een zeer gevarieerde vereniging.

Er zijn twee niveaus van intensiteit waarop tijdens het eerste (en latere) jaar geroeid kan worden, namelijk het competitieroeien en het wedstrijdroeien.

Wat is competitieroeien?

Competitieroeien vormt een combinatie van zowel sportiviteit als gezelligheid. Jij als competitieroeier bepaalt zelf hoevaak en wanneer je roeit en feest. Met je ploeg kun je meedoen aan wedstrijden die door het hele land plaatsvinden. Daarnaast kun je nog op allerlei evenementen starten, zoals bijvoorbeeld de Elfsteden roeimarathon en in gemengde velden deelnemen aan verschillende wedstrijden.

Wat is wedstrijdroeien?

Wedstrijdroeien is de meest prestatiegerichte vorm van roeien. Jaarlijks besluiten 40 eerstejaarsleden om te gaan selecteren voor het wedstrijdroeien. In een periode van vijf weken is er een selectieperiode waarin je wordt getest op kracht, mentaliteit en uithoudingsvermogen. Je leert ook veel nieuwe mensen kennen. Het doel van de selectie is uiteindelijk om de drie beste achten en een lichte dames vier nationaal te laten starten. Dit zijn een damesacht, een lichte-(<72,5 kg) en zware- (>72,5 kg) heren acht en een lichte dames vier (<59 kg).

Wil je meer weten over het wedstrijdroeien in het algemeen, lees dan verder onder het kopje Wedstrijdroeien.

De Afroei

Het jaar begint bij Gyas met een introductieperiode van zes weken genaamd de afroeiperiode. Tijdens de afroei leren coaches jou je eerste halen maken en al snel roei je wedstrijdjes op het kanaal tegen andere ploegen. Daarnaast ga je met zijn allen op kamp en iedere maandag- en donderdagavond kun je eten en borrelen op het Bootenhuysch. Op die manier leer je direct heel veel andere studenten in Groningen kennen. Op de laatste dag van de afroei roei je de afoeiwedstrijd. Dit is een wedstrijd tegen alle andere eerstejaarsploegen van Gyas met als afsluiting jouw inauguratie als Gyas lid en een spetterend eindfeest!

Studeren en Gyas

 Twijfel je nog of je studie wel te combineren valt met een lidmaatschap bij Gyas?

Voor meer informatie

Voor meer informatie of vragen over het inschrijven voor het Gyas-lidmaatschap kun je mailen met de Abactis: 
Janine van Embden: abactis@gyas.nl

Voor informatie en vragen over het verenigingsleven van Gyas kun je mailen met de Cie-400 (KEI-week) of de LIK (lente-introductie): 
Cie400: cie400@gyas.nl
LIK: lenteintroductie@gyas.nl

Voor het verdere programma van Gyas tijdens de KEI-week verwijzen we je graag door naar onze facebookpagina ‘Gyas in de Keiweek’.
https://www.facebook.com/gyasindekeiweek/

De ACI adviseert over de veiligheid van studenten tijdens de KEI-week en de introductieperiode van de studentengezelligheidsverenigingen en de studieverenigingen van de opleidingen. De verenigingen blijven zelf verantwoordelijk voor de veiligheid.
http://www.rug.nl/studenten/aci/index

Contactgegevens A.G.S.R. Gyas

Bootenhuysch:

Hoornsediep wz. 199
9727 GH Groningen

Telefoon:

050 - 526 74 45

E-mail:

bestuur: bestuur@gyas.nl
website: webmaster@gyas.nl