Sponsorgoals.nl

Studeren en roeien

Wedstrijdroeien kost tijd en energie. Soms is het dan lastig om ook voldoende aandacht te hebben voor je studie. Toch is dit belangrijk, voor jou maar ook voor Gyas. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je roeien en studeren slim kunt combineren.

Inhoud 

 • Waarom zijn goede studieresultaten belangrijk?
 • Welke veranderingen voeren overheid en universiteit door?
 • Welke studeertips vergroten mijn effectiviteit?
 • Waar kan ik ondersteuning krijgen?
 • Welke regelingen bestaan er voor sporters?
 • Presentaties bijeenkomst roeien en studeren 13 dec 2011

Waarom zijn goede studieresultaten belangrijk?
Er zijn een aantal redenen waarom een slimme combinatie van roeien en studeren van belang is.
1. Voor de roeier - Goede resultaten in de boot en in de collegebanken maken beide leuker en gemakkelijker. Progressie op studievlak draagt bij aan betere resultaten in de boot. Daarnaast scheelt het geld. Minder lang studeren betekent minder schuld. Tot slot kun je met goede studieresultaten gemakkelijker kiezen om door te gaan met wedstrijdroeien. Daarbij komen we ook bij het belang voor Gyas.
2. Voor Gyas - Roeiers met goede studieresultaten blijven langer roeien. De studie is geen reden meer om te stoppen. Daarmee vergroot Gyas de kans om hoofdleverancier van de Bond te worden. Goede studieresultaten van de roeiers zijn dus ook van belang voor de coaches en in zekere zin voor de vereniging als geheel. 

Kortom, het is voor iedereen op Gyas van groot belang dat roeien en studeren goed samen gaan. Bij de één gaat dit vanzelf en is de structuur van het trainen juist een hulpmiddel. De ander vindt het moeilijk om z’n aandacht te verdelen. Dan is het zaak om daar wat aan te doen. 

Welke veranderingen voeren overheid en universiteit door?
Er komen een hoop veranderingen aan in het Hoger Onderwijs die voor het volgende studiejaar (2012-2013) gaan gelden. Over sommige maatregelen is veel ophef geweest en daardoor onduidelijkheid over wat er nou wel en niet precies is besloten en wat ons te wachten staat. Omdat niemand van onaangename verrassingen houdt staat hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen en een link voor uitgebreide informatie over alle maatregelen.

 •  Het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase en andere aanpassingen in de studiefinanciering
 •  De langstudeerboete
 •  Het inkorten van het studiereisrecht
 •  De harde knip tussen bachelor en master
 •  Verhoging van het collegegeld voor 2e studies en schakelprogramma's

Klik hier voor meer informatie.

Welke studeertips vergroten mijn effectiviteit?
Wil je de effectiviteit van je studie uren vergroten, dan moet je eerst het probleem in kaart brengen.
Met andere woorden, eerst moet helder worden waar de kansen liggen om het rendement te verhogen. Daarvoor is het handig een aantal testjes uit te voeren. Deze geven inzicht in wat voor type student je bent. Je kunt ze  vinden op de site van het Studenten Service Centrum.

De testen van het Studenten Service Centrum verwijzen je vaak door naar een cursus. Dit is zeker een aanrader als je je studiegedrag structureel wilt verbeteren. Ben je nieuwsgierig en wil je zelfstandig het probleem aanpakken? Je kunt ook gebruik maken van een web-based module effectief studeren van de Universiteit Leiden. Succes!

Waar kan ik ondersteuning krijgen?
Er zijn verschillende organisaties waar je kunt aankloppen voor hulp om te leren roeien en studeren beter te combineren. De belangrijkste en eerste stap is een bezoek aan je studieadviseur. Maak een afspraak en bespreek wat het voor jou moeilijk maakt om roeien en studeren slim te combineren. Je ontvangt een hoop tips en bovendien is je opleiding meteen op de hoogte van je sportambities. Dat kan wel eens handig zijn als bijvoorbeeld een tentamen en trainingskamp samen vallen.
Bespreek je studieproblemen niet alleen met de studieadviseur maar ook met je coach. Wellicht kan hij je ondersteunen en in het trainingsprogramma rekening houden met verplichte colleges, practica of voorbereidingen voor tentamens.

Daarnaast heeft Gyas met Marloes Oldenburg sinds 2012 een vaste studiebegeleider in dienst. Deze heeft zelf op hoog niveau gesport en weet hoe je studie en topsport op een goede manier kan combineren. Voor de wedstrijdroeiers is er elke week in een groep begeleiding mogelijk, waarbij er naast het studeren ook wordt geleerd hoe je bijvoorbeeld een planning maakt.

Verder zijn er een aantal organisaties waar je terecht kunt voor uitgebreide hulp en coaching:

Capita Selecta:

Deze professionele tentamentrainer biedt naast kwaliteit ook diverse cursussen voor verschillende studies aan. Met Capita word je optimaal voorbereid op je tentamen door ervaren studentdocenten die de stof, in 3, 4, of 5 lessen, met je doornemen in kleine groepen. Met het oefenen van tentamenvragen en een overzichtelijk lespakket van alle stof, ga jij fluitend je tentamens in. Als Gyas lid ontvang je 10% korting op alle tentamentrainingen, zie www.capitaselecta.nl.

Ben je eerstejaars wedstrijdroei(st)er? Dan biedt Capita Selecta jou een gratis tentamentraining aan!

SlimStuderen.nl

SlimStuderen levert samenvattingen van topkwaliteit. Niet alleen de stof van de literatuur, maar ook die van de colleges worden handig voor je samengevat. Het totaalpakket om de gehele stof nog eens grondig door te nemen. Voor alle Gyas leden is er een gratis samenvatting van SlimStuderen.nl. Op alle andere samenvattingen ontvang je 10% korting als Gyas lid, voor meer informatie kijk op www.SlimStuderen.nl.

ScriptieMaster:

Lijkt jouw scriptie ook een onmogelijke en oneindige opgave? ScriptieMaster helpt jou verder, door het aanbieden van individuele begeleiding als je er even doorheen zit. Voor meer informatie kun je naar www.scriptiemaster.nl gaan. Communiceer bij je 1e afspraak de kortingscode en ontvang 10% korting op de totaalsom bij ScriptieMaster.

Om korting te krijgen bij deze aanbieders heb je een kortingscode nodig, deze word je toegestuurd in de nieuwsbrief. Mocht je de code kwijt zijn, dan kun je mailen naar adjunct@gyas.nl. Aan het einde van het jaar wordt onder de gebruikers van de kortingscode ook nog 1 gratis Capita Selecta cursus verloot. 

Welke regelingen bestaan er voor sporters?

De regelingen voor wedstrijdroeiers op de RuG zijn beperkt zolang je geen NOC-NSF status hebt. Je kunt wel proberen met je studieadviseur afspraken te maken. Meer algemene informatie kun je opvragen bij de topsportcoördinator van de RuG.
De Hanze is soepeler in het ondersteunen van wedstrijdroeiers, ook al hebben zijn geen NOC-NSF status. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de topsportcoördinator van de Hanze.

Presentaties bijeenkomst roeien en studeren 13 dec 2011
Link powerpoint.
Link filmpje