Sponsorgoals.nl

Wat is Gyas voor jeugdroeiers?

Gyas is de algemene studentenroeivereniging in Groningen. Met meer dan 1100 leden is Gyas de grootste studentenroeivereniging van Nederland. Het is een roeivereniging waar roeien op (inter)nationaal niveau gecombineerd wordt met een leuk verenigingsleven. Door deze combinatie van roeien en gezelligheid melden zich ieder jaar meer dan 300 nieuwe leden aan. Voornamelijk studenten die nog nooit eerder in een boot hebben gezeten, maar ook een flink aantal junioren die al roeiervaring hebben opgedaan bij een burgervereniging en hier op door willen bouwen. 

Aangezien jullie als junioren een streepje voor hebben, zijn er afhankelijk van jullie niveau verschillende mogelijkheden binnen Gyas:

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de meest intensieve vorm van roeien. Een hoge trainingsintensiteit moet prestaties op nationale wedstrijden als resultaat hebben. Wedstrijdroeiers maken gebruik van het beste materiaal en krijgen de meest ervaren coaches. Gyas draait goed mee op de nationale wedstrijden en een aantal van Gyas' wedstrijdroeiers heeft binnen een aantal jaren roeien zelfs de internationale top bereikt, zoals Jan Willem Gabriëls (zilver in Athene), Rogier Blink (5e Londen Holland 8), Nanne Sluis (11e Londen M2-), Joris Pijs (brons LM4- Luzern), Gerbren Spoelstra.(brons Holland 8 Luzern) en Sophie Souwer (zilver Europees Kampioenschap Sevilla). Sophie en Joris zijn dit jaar ook allebei te vinden op de Olympische spelen in Rio!

Met ruim 80 wedstrijdroeiers heeft Gyas een uitgebreide wedstrijdsectie, met veel mogelijkheden in diverse nummers en klassen. Inmiddels begint het een vaste waarde te worden dat er drie eerstejaars wedstrijdachten en een Lichte Dames Dubbelvier Met meestrijden in het eerstejaars klassement. Niet geheel zonder succes. Zo hebben de Eerstejaars Dames Achten in 2011 én in 2012 het klassement gewonnen, in 2013 de Eerstejaars Zware acht en afgelopen jaar hebben de Eerstejaars Lichte Dames de eerste plek veroverd in het klasssement en had Gyas de best presterende Eerstejaarsploegen met alle ploegen in de top 3.

Ook ex-junioren wedstrijdroeiers hebben bij Gyas hun kast met blikken kunnen uitbreiden! Joris Pijs, ex-junior van de Hunze, heeft meerdere keren het WK onder de 23 gestart en heeft in Luzern brons gepakt in de LM4-. Hij mag dit jaar, net als Sophie, Gyas vertegenwoordigen op de Olympische spelen in Rio in de LM4-.

Als junior roeier maak je vanwege je roeiervaring een grote kans om in een wedstrijdploeg terecht te komen. De eerstejaarsacht is hierin populair, maar als talentvolle roeier kun je ook meteen doorstromen naar een middengroep of het ouderejaarsroeien. In overleg met de Wedstrijdcommissaris is er voor jou altijd een passende oplossing!

Competitieroeien

Je kunt, zoals elke andere eerstejaarsroeier, gaan competitieroeien. Dit is een recreatieve manier van roeien die je zo intensief kunt maken als je zelf zou willen. De nadruk ligt op veel gezelligheid en een ploegband. Er worden wedstrijden gestart in een landelijke competitie met andere studentenroeiverenigingen. De openingswedstrijd hiervan is de alombekende Gyas-Hunze race!

Ex-junioren kunnen hier vrij instromen, maar het is voor hen niet toegestaan in de eerstejaarscompetitie te starten. In plaats daarvan zijn er wel diverse andere leuke klassementen om in mee te doen, de competitiecommissaris kan je helpen bij het maken van een keus en het zoeken van coaches.

Clubroeien

Clubroeien is een tussenvorm van het wedstrijdroeien en het competitie roeien. Er wordt ongeveer 5 keer in de week getraind onder begeleiding van een vast coachkader, waarbij je roeit met ex-wedstrijdroeiers en ouderejaars competitieroeiers. Allerlei mooie korte en lange baanwedstrijden staan op het programma voor deze groep roeiers, zoals de Head of the River en de Skollcup.

Ex-junioren kunnen hier vrij instromen!

Juniorenactiviteiten

Om een voorproefje te nemen op een geweldige studententijd en roeicarrière bij Gyas in Groningen nodigt Gyas in de zomer Junioren uit voor een juniorendag. Tijdens deze dag zullen er meerdere activiteiten gehouden worden om het roeien bij Gyas en het studentenleven eens goed te verkennen.

De juniorenroeidag is bedoeld voor alle roeiers van 16 jaar en ouder uit heel Nederland die overwegen om in Groningen te gaan studeren. Houd de site in te gaten wanneer de volgende juniorendag is.

Wil je meer weten over de juniorendag? Mail dan naar wedstrijd@gyas.nl

Inschrijven

Je kunt lid worden bij Gyas tijdens de KEI-week of tijdens de Lente Introductie Periode. Tijdens de KEI-week en voor de Lente Introductie Periode organiseert Gyas openroeimiddagen, waarbij je de sfeer en de mogelijkheden van de vereniging kunt komen bekijken.

Als wedstrijdroeiende junior heb je echter de kans om je al voor de KEI-week of de openroeimiddagen van de Lente Introductie te binden aan Gyas. Door een mail te sturen naar abactis@gyas.nl, kan je vanaf nu al inschrijven voor komend studiejaar of de Lente Introductie Periode.