A.G.S.R. Gyas - Botenwagen

Sedert 1999 vervoert Gyas haar eigen boten. Een commissie van chauffeurs werd opgericht, Oud-Gyas verzorgde een trailer voor de vereniging en sindsdien wordt de vloot van Gyas door heel het land gereden met een eigen botenwagencombinatie.

De vloot van Gyas bestaat uit 83 boten met lengtes tussen de 7 en 18 meter. De botenwagen wordt bereden door leden, die speciaal zijn opgeleid om de boten veilig te vervoeren.

Het motto van deze commissie is dan ook: Zonder veilig botentransport geen roeisport!

BE-combinatie; sinds 2010

Gyas wordt elk jaar groter. Met ruim 900 leden zijn we de grootste studentensportvereniging van Noord-Nederland. Dit betekent dat het aantal boten dat naar wedstrijden vervoerd moet worden, toeneemt. Om voldoende capaciteit voor de toekomst te hebben, heeft Gyas in 2006 besloten om een botenwagen aan te schaffen, destijds de eerste BE-oplegger ter wereld. Met dit type oplegger is zeer veilig transport in combinatie met een grote capaciteit realiseerbaar. Na 4 jaar gebruik bleek de oplegger in prima staat, maar de trekker was aan vervanging toe. Per ALV is gekozen voor een Mercedes Sprinter, met een V6 diesel en nu 30 paardenkrachten meer dan de vorige (190 paarden in totaal).

De BE-combinatie wordt door de Gyasleden BoWa genoemd. Hij rijdt zo'n 20.000 km per jaar door het hele land en regelmatig daarbuiten. In het roeiseizoen is de BoWa nagenoeg ieder weekend op pad om te zorgen dat alle boten op tijd bij de juiste wedstrijd zijn. Daarnaast kan er op aanvraag naar allerlei evenementen en toertochten gereden worden.

De oplegger heeft een capaciteit van tien stellingplaatsen die vrij indeelbaar zijn naar ieder boottype. Om van veilig en schadevrij transport verzekerd te zijn, blijven de boten binnen de afmetingen van de oplegger. Dankzij de ruime grote bak onder de stellingen, worden de riggers, bankjes en riemen schade- en krasvrij vervoerd.

Naast het nationale transport wordt er sinds enkele jaren ook gereden naar trainingskampen (Brugge, Porto, Sevilla). Dankzij een goede samenwerking met Hudson Boat Works  worden ook Europese- en Wereldkampioenschappen aangedaan voor en namens de Canadese roeiploeg. De Olympische Spelen van 2012 te Londen is tot nog toe de meest prestigieuze plek waar de Gyas BoWa haar (stuur)kunsten heeft mogen vertonen.