Clubroeien
Clubroeien is een tussenvorm tussen het wedstrijdroeien en het competitieroeien. Qua intensiteit ligt het dicht bij het wedstrijdroeien. Er wordt 5 keer in de week getraind onder begeleiding van een vast coachkader. Het clubroeien is toegankelijk voor oud-wedstrijdroeiers en ouderejaars competiteroeiers. Voor de bootsamenstelling wordt in november geselecteerd. Dit geeft uitgeselecteerden van de wedstrijd-selectie ook nog de mogelijkheid om voor een clubboot mee te selecteren.
Er zijn twee verschillende boottypen waarin gestreden kan worden. In de acht wordt meegedaan met de Kruithuisbokaal, terwijl in de dubbelvier aan Bokaal der Clubquadrupples wordt deelgenomen. Beide bokalen omvatten in ieder geval de Head of the River, de Skøllcup en de Orca Slotwedstrijden. Daarnaast kan in de acht bij enkele wedstrijden van wedstrijdniveau ook in het clubveld gestart worden. Dit is in ieder geval bij de NSRF het geval.
Naast een jaar fanatiek roeien biedt het clubroeien ook veel gezelligheid. De bezochte wedstrijden hebben vaak een afsluitend feest, dat goed bezocht wordt door zowel clubroeiers als competitieroeiers. Kortom wil je een jaar fanatiek roeien, maar je biertje er niet voor inleveren, ga dan een jaar clubroeien!
Het beleid
Aan de hand van veelgestelde vragen wordt hieronder op een beknopte manier weergegeven wat het beleid omtrent het clubroeien is.
Wat zijn de voorwaarden om te gaan clubroeien?
- Clubroeiers betalen clubtoeslag. Dit is € 26,- bovenop de gewone lidmaatschapskosten, dit geldt alleen voor niet-eerstejaars.
- Een bepaalde trainingsintensiteit is vereist (ongeveer 5x per week, in overleg met coaches.)
- Het bestuur heeft het recht een clubboot ‘uit training’ te halen.
- Er zijn verplichte selecties voor het clubroeien.
- Wedstrijdroeiers gaan voor clubroeiers. Bijvoorbeeld met bootgebruik.
Wat krijg je daarvoor terug?
- Clubroeiers hebben voorrang bij boten ten opzichte van competitieroeiers.
- Goede randvoorwaarden (coaching en dergelijke).
- Deelname aan clubcompetitie.
- Deelname aan nationale wedstrijden (Novembervieren, Heineken, Head).
Waarom moet je selecteren voor clubroeien?
- Er worden selecties gehouden voor de clubboten om verschillende redenen. Ten eerste om zo iedereen de kans te geven om te gaan clubroeien. Je voorkomt zo dat er een kant en klare acht aangeleverd wordt waarbij eenlingen en tweetallen geen kans meer hebben om daar tussen te komen. Ten tweede is het niet wenselijk dat een ploeg slecht gaat presteren. Achteraan varen in een veld is niet de uitstraling die het bestuur aan Gyas wil geven maar belangrijker nog is het verre van motiverend voor de roeiers zelf. Ten derde wordt een ploeg materiaal gegeven.
Hoe ziet die selectie er ongeveer uit?
- De selectieperiode vindt plaats na de wedstrijdselectie in november. De selectie duurt twee à drie weken in overleg met de coaches.
- In principe wordt er gegaan voor clubachten en een dubbelvier. Bij te weinig roeiers of als er expliciete voorkeur is voor een 4x kan het bestuur ertoe besluiten een 4x samen te stellen.
- Alle ouderejaars, wedstrijdroeier of competitieroeier, (en eerstejaars in overleg met het coachkader) mogen selecteren voor de clubboten.
- De Competitie Commissaris is het verantwoordelijke bestuurslid voor het clubroeien. Hij overlegt met de Wedstrijd Commissaris.
En als ik als ouderejaars competitieroeier gewoon een keertje een wedstrijd in een acht wil starten?
- Dat kan als gelegenheidsboot. Gelegenheidsboten kunnen echter geen nationale wedstrijd starten zonder toestemming van het bestuur, ook kunnen gelegenheidsboten niet de clubcompetitie starten. Wel mogen evenementen los gestart worden. Voor nationale wedstrijden is het voor losse ploegen daarbij verplicht van te voren een tijd te zetten.
Als je aan de hand van deze gegevens nog vragen hebt kun je je melden bij Mart Wierckx, Competitie Commissaris (competitie@gyas.nl).