Sponsorgoals.nl

Verslagen

De Waterwolf Marathon - 4 oktober 2020

zo 04 okt
Afgelopen zondag is de Waterwolf roeimarathon weer geroeid, Deze ging ondanks corona door! Dit jaar stond er een flinke zuiderwind tijdens de marathon, dus de laatste 20 km was vol tegen de wind in de tank leeg trappen. Desondanks hebben er dit jaar maar liefst 4 ploegen van Gyas de Waterwolf gestart! In het eerste blok startten 2 HC4*en weg, waarvan de boot met Nanne, Geert, Sybren, Koen en stuur Juliette de nieuwe C4 van Gyas een goede vuurdoop hebben gegeven door met een tijd van 3:10:05 uur een nieuw baanrecord te varen! De andere C4* van Jasper, Kristof, Rick, Tom en Wouter lagen halverwege de marathon dwars op het kanaal stil voor een brug, maar hebben de marathon uiteindelijk in een mooie tijd van 3:52:18 gefinished. In blok 2 was het de beurt aan 2 DC2*en. In de Skaad hebben Tessa, Anke en Janine een mooie tijd van 4:56:53 geroeid, waarmee ze dichtbij de tijden van 2 HC2*en van Aegir zaten. De andere C2 met Iris, Sterre en Janneke heeft het iets zwaarder gehad en eindigde uiteindelijk met een tijd van 5:46:02. Al met al was het een Mooie Tocht en is het nu al uitkijken naar de volgende marathon!

Thêta Herfstregatta - 26 & 27 september 2020

za 26 - zo 27 sep
Het is een frisse zaterdagmorgen, 8 uur ‘s ochtends. Daar komt de eerste Gyas ploeg aangelopen, het is Duplice. Een tweedejaarsploeg die de C4 links heeft laten liggen en meteen de uitdaging van de gladde vier is aangegaan. Ze hebben veel getraind en zijn gespannen, ze zijn hier om te winnen. Nadat rustig de laatste bananen worden opgegeten en de boot is aangeriggerd, gaan ze het water op. Tijdens de race ziet het er goed uit en ze behalen de finish zonder fouten. Naderhand geloven ze het eerst niet, wordt er nou een vervelende grap uitgehaald? Maar het is echt zo, ze hebben gewonnen!

Dit was het begin van de Theta Herfstregatta een week geleden, een competitie wedstrijd waar uiteindelijk 8 van de initiële 13 ploegen van Gyas aan hebben meegedaan (thuisquarantaine….). De race bestaat uit eerst een 2100 m met daarna een 250 m. In het tweede blok op zaterdag waren er vier Gyas ploegen: de A1, Clubdames ’20, Adt Vitam en Dieper kan je niet zinken. De A1 startte in het 4+ Dames 1 veld, met veel oud clubploegen. Ze werden hier tweede! Jammer natuurlijk maar het biedt veel perspectief voor de Najaarsbokaal. De Clubdames ’20 met trouwe coach en supporter Jan-Willem maakte harde halen en behaalde zo de eerste plek in het 4+ Dames 3 veld! Adt Vitam kreeg het voor elkaar dat met een meldtijd van 13:00 iemand zich had verslapen, maar uiteindelijke met de voltallige boot hebben ze toch een mooie tweede plek in het C4+ Heren 2 veld behaald. Dieper kan je niet zinken heeft hun naam geen eer aan gedaan, met een op twee na laatste plek in het C4+ Heren 3 veld en een mooi weekend kan het een stuk erger!

Op de zondag zijn er nog 3 Gyas ploegen van start gegaan. De ploeg Doorgehaald mocht als eerst van start in het C4+ Dames 1 veld, gestreden hebben ze zeker want er was iemand in de boot die echt moeite had om alles binnen te houden en hier hebben ze een prachtige vierde plek aan over gehouden. In de middag waren Zwoeleblik en VIVAX + VESI aan de beurt, ook allebei in een dames C4. Zij hebben respectievelijk een vierde en derde plek behaald, wat prachtig is!

Al met al heeft Gyas het fantastisch gedaan dit weekend met twee taarten, laten we hopen dat we binnenkort weer dit soort weekenden mee kunnen maken waarop we met zijn allen gezellig een andere stad bezoeken!

Amstelbeker - 27 september 2020

zo 27 sep
De boten zijn alweer afgeladen en de ploegen hebben de trainingen weer opgepakt, alsnog blikken we even terug op afgelopen zondag in Amsterdam. Nadat de laatste wijzigingen in de ploegen werden doorgeveven en alle Gyanen hun gezondheidsverklaring hadden ingevuld, mochten ze het water van de Amstel betreden.

De dames 8+ beet het spits af met de time-trial. Onder leiding van Lisanne Petter en met invalster Anouk Rekers op de 6 positie roeide ze niet hun beste pot. Ze werden verwezen naar een knock-out wedstrijd tegen Okeanos. De dames wisten zich hier goed te herpakken en kwamen fel uit de start. Helaas moesten ze op een paar seconden toch hun meerdere erkennen tegen de ervaren Okeanos dames.

De mannen roeiden ook een mindere time-trial op het onstuimige Amsterdanse water. Na een korte stop bij RIC roeiden de mannen, net als de dames, een betere pot tegen het Tilburgse Vidar. Ook de mannen moesten hun meerdere erkennen op een paar seconden. Helaas is er bij een knock-out systeem geen ruimte voor een 2e kans en mochten beide achten hierna weer richting het Hoge Noorden. Gelukkig brak de zon nog een klein beetje door en was het een leerzame ervaring na een lange tijd zonder wedstrijden!

Elfstedentocht – 31 mei / 1 juni 2019

vr 31 mei 2019
Vrijdag 31 mei was het eindelijk zo ver. HET evenement waar iedere (marathon)roeier over praat, waar iedere marathonroeier aan mee gedaan MOET hebben, waar jaarlijks ruim 100 roeiploegen op afkomen en waar herinneringen voor het leven worden gecreëerd. Ik heb het over niets minder dan de ELFSTEDENTOCHT! Ieder jaar trotseren honderden roeiers in het Hemelvaartsweekend 210 kilometer Fries vaarwater binnen 24 uur. Van Gyas deden er dit jaar drie ploegen mee: Vaak ben je te bang, Gyas Dames en Het Vlaggenschip. En dat deden zij met fantastische resultaten! Lees hieronder hun ervaringen.

PS: En ben je na het lezen enthousiast? Hou dan vooral de site, facebook en/of fora in de gaten! De MRC (MarathonRoeiCommissie) maakt het elk jaar mogelijk om diverse marathontochten en -activiteiten met Gyas te roeien.

VAAK BEN JE TE BANG - 16 H 52 MIN (PLAATS 1)
Na twee tweede plekken de afgelopen jaren was de 11stedenhonger onder de Groningse studenten nog niet gestild. Gewapend met 'het schema' opgesteld door deheer Mart Adema werden eindeloze trainingsuren gemaakt in de boot, het krachthonk en aan de bar. Aan de voorbereiding zou het niet liggen. Onder het devies "vaak ben je te bang" werden op vrijdagavond 20:01 de 210 Friese kilometers weggestart alsof het een doodgewone bosbaanwedstrijd was. Na zwaar bevochten eerste kilometers, met voor ons de oud olympische veteranen combinatie en achter ons een stel losgeslagen Oostblok Duitsers waarvan over de medische integriteit nog steeds wordt getwijfeld, werd vlak voor het eerste stempelpunt in Dokkum de leiding in de wedstrijd genomen. Gedurende de nachtelijke uren werden de secondes bij elkaar gesprokkeld om vervolgens in de etappe tussen Stavoren en Hindeloopen het nekschot uit te delen aan de concurentie. Het enige wat toen nog telde was de tijd. Met behulp van een niet ongunstige zuidwestelijke wind werden in de laatste stroken naar Leeuwarden alle kruipruimtes onder de kelders van de souterrains leeggetrokken om uiteindelijk in een vooraf onmogelijk geachte tijd van 16:52:34 voor het zicht van het uitgelopen Friese volk te finishen. Met zilveren kruisjes, kapotte handen en een nieuw gezet elfstedenrecord vertrokken we moe maar voldaan weer naar Groningen. We willen graag onze persvoorlichter en tevens WedCom Sybren Visser bedanken voor alle mediatips en we horen graag wanneer hij in zijn Adamskostuum van de tweede brug naar Gyas gaat zwemmen. Het was een mooi avontuur!

GYAS DAMES – 19 H 30 MIN (PLAATS 15)
Zo’n twee maanden geleden zijn we als GVD + aanhang team begonnen met trainen voor de Elfstedentocht. Waar de meesten deze al eerder geroeid hadden was het voor een aantal van ons een volledig nieuwe ervaring. Met dit jaar voldoende inschrijvingen voor een wedstrijd dames veld hadden wij onszelf als doel gesteld om als snelste damesploeg te finishen en het liefst binnen 20 uur.

De voorbereidingen gingen dit jaar vrij soepel. Met een team van 4 helpers, een stuur en 11 roeiers gingen we voorbereid van start. Team materiaal maakte ons slagschip gereed voor de strijd en team voedsel regelde voedseltroggen met pastasalade en tassen vol andere lekkernijen. Als klapper op de vuurpijl regelde Jolanda een super hippe ¾ huisvrouwen sportbroek als ploegoutfit, maar hier zagen de mannelijke helpers toch maar vanaf.

Toen vrijdag de boot was goedgekeurd en we nog snel hadden gegeten bij de ouders van Baukje kon het avontuur van start gaan. We mochten als 14e van start met direct achter ons onze grootste concurrent: de Duitse vrouwenploeg. De wisselpunten verliepen, meestal, verrassend soepel en al na een aantal etappes konden we een kleine voorsprong op de concurrentie vaststellen. Toen het donker begon te worden kwamen voor Anne en een aantal andere stuurtjes misschien wel de leukste en moeilijkste etappes naar voren. Door de Friese wateren roeien met enkel de lampen van andere boten als verlichting of tijdens het donker door het centrum van dorpen gaf zonder twijfel prachtig uitzicht. ‘Ik zie de ananas’ waren de woorden die menig roeier blij maakte aan het einde van een etappe, want deze coole lichtgadget hielp ons als herkenningspunt voor de wisselplekken.

Toen het eenmaal weer licht begon te worden kwam bij de eerste mensen de vermoeidheid om de hoek kijken. Waar, tot onze verbazing, Eva meerdere keren heerlijk heeft lopen slapen in de auto, heeft de rest weinig slaap gehad. Om wakker te worden konden de roeiers voor de eerstvolgende etappe met Wouter en Wouter in de snelle bus heerlijke hitjes draaien, terwijl Reinier en Roeland de slaperige rest in wat rustiger tempo naar het volgende wisselpunt reed. De helpers hadden hun taken bij de wisselpunten goed in de vingers. Toen de Wouters eindelijk even sliepen, dachten wij dit ook wel zelf te kunnen, maar dit ging natuurlijk mis en dus maakte Jolanda een verfrissende ochtendduik rond half 7 in de ochtend.

Met heel veel verschillende etappes qua wind en omgeving, heel veel wildplassen en totaal geen gevoel meer voor tijd finishten wij zaterdag met zongekleurde koppen en een tijd van 19.30,59 bij Wetterwille. Niet alleen hadden wij onze eigen streeftijd ruim gehaald (en daarmee een uur sneller dan vorig jaar), ook hadden we het damesveld ruim gewonnen! Dit hadden wij natuurlijk nooit kunnen doen zonder onze fantastische helpers (Wouter Feitsma, Wouter Welling, Roeland Prak & Reinier Goldhorn) en onze topstuur Anne de Boer! Wij zijn hen ontzettend dankbaar!!! De Elfstedentocht 2019 was een super leuke ervaring, zeker een aanrader en wellicht tot volgend jaar!

Liefs,

Anne, Cheryl, Eline, Emma, Eva, Iris, Jolanda, Lieke, Lisanne, Merel, Nienke & Vera

Drone beelden Wouter: https://www.youtube.com/watch?v=3ultVamF_qU&t=9s

HET VLAGGENSCHIP – 22 H 23 MIN (PLAATS 61)
Natuurlijk kon ook dit jaar de MRC zelf niet achterblijven! Aangevuld met een aantal enthousiaste Gyanen ontstond een fanatieke en gezellige ploeg. De diversiteit was groot met voormalig wedstrijdroeiers, Top-C4 roeiers, clubdames, stuurtjes, jeugdroeiers en gewoon ordinaire competitieroeiers. Maar er waren ook maximale verschillen in lichaamslengte, gewicht, hoeveelheid voedselinname op een dag, rijstijl en de stuur- en roeiervaring. Het maakte de ervaring alleen maar mooier.

Na een ietwat chaotische voorbereiding, zoals het vergeten van cruciale onderdelen als een roertje en zwemvesten, verschenen wij uiteindelijk helemaal voorbereid en gillend van enthousiasme om 20 uur aan de start in de Prinsentuin van Leeuwarden. Al meteen werden de eerste boten ingehaald en zo de spierballen van Joost beloond. Al snel was het de eer aan Coen om door Dokkum de eerste etappe in het donker te sturen. Even later was het de beurt aan Bibia als stuur om dit jaar wel de dukdalven te ontwijken en was Iris was een van de gelukkigen om het Slootermeer over te roeien. Ondertussen reed Rogier ons meermaals met passie naar volgende wisselpunten, was Ingeborg niet in te kakken te krijgen en verdween de glimlach nooit van Guyonne’s gezicht. Later mocht Merel haar stuurkunsten laten zien in de Luts, terwijl de benen van Durk niet moe te krijgen waren. Ook werden Yannick’s werpkunsten bij het wisselpunt in Bolsward getest. Vlak voor de finale verzorgde Suzanne tot slot de meest charmante wissel en maakte Gabriëlle een frisse duik.

Met slechts een greep uit een oneindige dosis van onvergetelijke herinneringen, hebben wij weer genoten van deze Elfstedentocht. Tot volgend jaar!

Westelijke Regatta (Blik voor Luuk, MGL4-, EJZ en Ties)

za 18 - zo 19 mei 2019
Dit weekend reisde de wedstrijdsectie af naar Zevenhuizen voor de Westelijke Regatta op de Willem Alexander Baan. Waar zaterdag 9 ploegen van Gyas in de A-finale lagen en dit niet tot een eerste plek resulteerde was het zondag een succesvolle dag. Met maar liefst 10 ploegen in de A-finale werd er blik getrokken door Luuk, MGL4- (Stefan, Luc, Arjan en Jelco, Ties (onder 23 acht) en de EJZ!

Op zaterdag stonden de klassementsvelden op het programma. De EJD wist na een sterke voorwedstrijd, waar zij als eerste over de streep kwamen, als 6e te eindigen in de A-finale. Het lijkt er op dat de stijgende lijn is ingezet na een wat mindere periode. De EJZ werd, na een snelle voorwedstrijd waar ze bijna onder de 6 minuten gingen, vijfde in de A-finale. Ook de EJL werd vijfde in de A-finale. De LDEj4* gingen van start in de B-finale en kwamen hier als vijfde over de streep. Al met al werden er weer veel punten meegenomen naar Groningen en zullen er weer stappen moeten worden gemaakt om nog wat plekjes te stijgen in het klassement.

De middengroepen waren ook goed vertegenwoordigd in de A-finales van het development klassement. De MGZ2x (Jasper & Bram) werd achtste in de A-finale. De MGL2x (Pancras & Joris) werd zesde in de A-finale. De MGLD2x (Johanna & Fleur) wisten helaas niet de A-finale te halen en werden vierde in de B-finale. De MGD2x (Babette & Xanthe) werden vierde in de A-finale. De MGL4- (Stefan, Luc, Arjan en Jelco) werden na een spannende strijd met Skøll net tweede in de A-finale. De twee vier-zonders van de MGD werden na een mooie onderlinge strijd tweede en vierde in de A-finale en moesten het helaas afleggen tegen Aegir die uiteindelijk met een klein verschil wist te winnen.

Op zondag werden er net als zaterdag ook veel A-finales gevaren. Maar liefst 10 ploegen van Gyas lagen uiteindelijke in een A-finale wat resulteerde in vier blikken voor een Gyas ploeg! De grijze vier (Anna, Kaatje, Sanne en Leonie) mochten al om 09:35 uur van start in de A-finale van het DGb4- veld. Na het terugtrekken van de gele vier door een blessure werd de voorwedstrijd direct omgezet naar een A-finale. De grijze vier werd hier knap tweede. De MGZ2x had direct een finale en werd na een betere race dan zaterdag vierde. Hierna was het de beurt aan Luuk in het HE1x veld. Na een teleurstellende vierde plek op het NK Klein mocht hij weer van start tegen Guido (Thêta), die derde was geworden op het NK. Op de 1000m lagen Luuk en Guido ongeveer gelijk maar na een goede versnelling wist Luuk het verschil te maken. Uiteindelijk wist Luuk met maar liefst negen seconden te winnen van Guido! De MGL4- had na de ZRB laten zien hoe het moest. Na een sterke voorwedstrijd wisten zij ook dit weekend te winnen. Met een klein verschil van 1,28 seconden wisten zij eerste over de streep te komen. De MGL2x wist zich na een wat mindere zaterdag te herpakken en werd tweede in de A-finale. Hierna was het de beurt aan de EJZ van Gyas. Na een wat mindere voorwedstrijd waar zij onnodig tweede werden wisten zij in de A-finale met overmacht te winnen! Na een een geweldige eerste 1000m, waar zij los lagen van het veld wist de EJZ met maar liefst 3,12 seconden het veld te winnen! Met deze prachtige overwinning zijn deze jongens nu beginneling af! De EJL werd derde in de A-finale. Het veld waar iedereen de hele dag naar uitkeek was het HE8+ veld. Ties lag aan de start in de onder 23 acht en de MGZ lag voor het eerst aan de start in de Henley opstelling. De onder 23 acht ging uiteindelijke er met de winst vandoor en de Henley acht werd vierde in deze finale. Ten slotte was het de beurt aan de EJD in de DB8+ veld. Zij werden vijfde in de finale. Lara die in een combinatieboot (Vidar/Gyas/Skøll) werd knap vierde in deze finale!

Na een mooi weekend met veel A-finales en vier blikken keert de wedstrijdsectie weer terug naar Groningen om weer hard te trainen voor de volgende wedstrijd, de ARB op de Bosbaan (1 en 2 juni). Ik ben enorm trots op de prestaties van afgelopen weekend en wens iedereen veel succes met hard trainen komende tijd!

De uitslagen zijn hier hier te vinden.