Verslagen

Verslag WK Sarasota Sophie

zo 24 sep - zo 01 okt 2017
Na een paar weekjes "bijkomen" van alle happenings wordt het tijd om eens terug te kijken naar mijn avontuur in Sarasota Florida tijdens het WK roeien en dit voor jullie leesbaar te maken.
De WK was dit seizoen laat en dat maakte dat we ons deze zomer iets langer moesten vermaken in de boot voordat we aan het toernooi konden beginnen. Terwijl de eerste bootjes al weer op het water werden gelegd voor het nieuwe roeiseizoen, de KEI-week plaatsvond en GYAS zijn nieuwste leden over heel wat alcoholische versnaperingen aan het verwelkomen was, was ik mijn ploeg nog hard aan het trainen in NL en Italie om het seizoen 2016-2017 af te ronden.

Na een inmiddels al een redelijk succesvol seizoen te hebben gedraaid door zowel in de skiff, dubbeltwee en dubbelvier de NK titel binnen te slepen, Goud binnen te tikken tijdens WC1 na een mooi strijd tegen o.a Marloes in de W2x, Zilver op de EK, Henley te winnen en zilver te behalen tijdens WC3 in Luzern, stond de WK voor de deur. Er moest echter nog een lange zomer doorstaan worden met 2 trainingskampen in Pusiano Italie voordat we op het vliegtuig konden stappen richting Florida.

Na de bovengenoemde resultaten, waarbij de gemiste overwinningen op de EK en WC3 in de w4x wel tot enige frustratie hadden geleid, waren we erg gedreven en vastberaden hard te trainen om te zorgen dat de gouden plak de onze werd in Sarasota. Daarnaast stond er op onze CV's te veel brons en zilver op de belangrijke wedstrijden, werd in de geschiedenis van het zware vrouwenroeien nog nooit een WK gewonnen in een olympische bootklasse en nog belangrijker concludeerde we dat we een heel goede ploeg waren na alle trainings- en raceresultaten. Genoeg redenen dus om gemotiveerd de lange zomer in te gaan.

We draaide vanaf het moment dat we samen zaten goede en stabiele trainingen, en de tijden die we VOERDEN op verschillende afstanden toonde goede percentages (t.o.v. golden standard times) . De zomerstages (2 kampen 4.5wk) in Pusiano waren goed en nuttig ook zeker gezien het leren omgaan met hoge temperaturen (trainingen met 35°C) en zijwinden. Florida zou ook rond de tijd van de WK nog hoge temperaturen en luchtvochtigheid verwachten en de baan toonde een WAB beeld (Willem-Alexander-baan) met de te verwachten zijwinden.

De race
Het was even spannend of de WK door zou gaan gezien meerdere orkanen de staat zouden teisteren. Sarasota werd wel licht getroffen door ORKAAN IRMA maar het verstoorde niet de start van de WK. Wel zorgde het voor enige opstart problemen voor een aantal landen waaronder NL. De container met het materiaal die Miami had moeten aankomen per schip werd omgeleid via Mexico en meerde aan in HOUSTON. Aldaar werd onze container ook nog geloot voor een scan. Dit zorgde ervoor dat onze boten 5 dagen later arriveerden, 2 dagen voor de start van de heats. Spannende dagen dus maar we bleven er als ploeg heel rustig onder en benutte de dagen vooral om te acclimatiseren en de baan te verkennen. Daarnaast sloot de hoofdcoach al snel een abonnement af bij de plaatselijk fitnesscentrum en via Filippi konden we voor 2 dagen een w2x gebruiken om wat roeihalen te maken.
Vrijdag mochten we eindelijk de container ontvangen en draaide we nog 3 solide trainingen in W4x. Het werden niet de beste halen die we ons konden bedenken en het gevoel dat we in Pusiano hadden was even ver te zoeken. Andere omgeving, omstandigheden, gevoel met het water, klimaat en de naderende heats bracht al snel de spanningen en onzekerheden in de boot. Geheel logisch en niet iets waar we geen rekening mee hadden gehouden. We wisten met de korte voorbereiding en meer dan 1 week niet met elkaar geroeid te hebben, de boot en de halen niet "comfortable" zouden gaan voelen. Het enige waar we op konden bouwen is het vertrouwen in elkaar, dat in een race vaak de klik er weer is en dat we fit, sterk en gretig waren om elke race op elk moment aan te kunnen gaan.
De heats zou een zeer belangrijke wedstrijd voor ons zijn omdat we naast een plek in de finale ook de gemiste voorbereidingen in de boot konden inhalen in de 5 tussenliggende dagen. RESULTAAT: 1e in de heats, door naar de finale in de middelste baan en de benodigde "trainingsdagen" om weer naar elkaar toe te groeien.
Het duurde nog enkele dagen en km's in de boot, wat discussies met de wat té kritische coach (ja, ook hij is zenuwachtig), wat wijzigingen in afstelling en een aantal goede gesprekken voordat we weer onze machtige, collectieve en onverstoorbare halen terugvonden in de boot (note: in voorbereiding op belangrijke races ben je als roeier geneigd op zoek te gaan naar zekerheden, zelfvertrouwen, het perfecte gevoel, de perfecte haal in trainingen; door de al toegenomen spanning krijg je dit gevoel misschien 40% van de tijd, 60% van de halen zal dit niet zo zijn....en dat is een accepteetje wat nog al eens tot een scala aan emoties kan leiden). Vooral ik ben eentje van de precisie tot de laatste haal voor de start van de wedstrijd. Dit perfectionisme zorgde in het verleden voor onzekerheid en hoge stress maar nu gebruik ik het om scherp aan de start te liggen en precies te weten hoe ik mijn beste performance kan neerzetten op dat moment.
De laatste paar dagen waren we flying, mega fit en super enthousiast om te starten. Zaterdag was het dan zover. Terwijl de nieuwste leden de afroeidag aan het afronden waren en het afroeifeest zich aankondigde, lag ik met mijn ploeg aan de start voor de belangrijkste race van het seizoen. Een race die wij wilde winnen, waarbij we dachten F*CK iedereen, wij zijn de sterkste, de beste en als we het nu niet doen, wanneer dan wel...? Wij geloofde in onszelf en vooral in elkaar en we zouden voor elkaar door het vuur gaan. Een heel belangrijk gevoel voor een optimaal resultaat.
DE FINALE: we wisten dat de POLEN hard zouden starten en dat de andere ploegen in de heats en herkansingen ook hadden laten zien hard van start te kunnen gaan. Naast de POLEN waren GRB, USA en AUS grote concurrenten. Zoals gedacht gingen de POLEN er vandoor. Rekening gehouden met dit scenario zorgde we voor een sterk middenstuk en de nodige aanvallen om dichterbij te komen en ze voorbij te gaan. Echter dit effect liet enige tijd op zich wachten. Het werd spannender en spannender en ook in de boot voelde we dat er meer gas nodig was om langs te polen te komen. Maar deze versnelling zouden ook wij niet lang kunnen volhouden. Vanaf de laatste 750m begonnen we te bouwen en in de laatste 500m kwamen de hoge noten van Inge (de commandeur) dat de sprint vervroegd ingezet moest worden. Puffen, blazen, kijken verwrongen gezichten, POLEN pareerde lang, heel lang tot dat we in onze hoogste versnelling kwamen, de boot een boost aan energie kreeg en de POLEN braken,... 100m voor de finish. KAPéE! WERELDKAMPIOEN!

De dagen erna waren goed.....zon, zee, strand, MUSTANG cabrio, alcohol en alles wat je maar wilde eten.

Voor diegene die twijfelen om te beginnen of door te gaan maar wel zin hebben/houden in een mooi sportief en uitdagend avontuur, waarlangs je ook nog een heel leuk vriendenkring aan overhoudt: GA wedstrijdroeien of zet het nog een aantal jaar door en ontdek het plezier van de sport. Wie weet ben jij het talent dat NL gaat vertegenwoordigen op de internationale toernooien en op de OS. Ymkje deed het onlangs nog in een zeer korte tijd, zij begon pas 3 jaar geleden! Wees een drijfveer voor heel veel GYAS-leden. Ik beloof je, het is geen verloren tijd!

Verslagen vanuit Rio deel 4: Supportersverslag 2

vr 05 aug 2016
Heey hallo,

Vanmorgen stond er weer roeien op het programma! We hebben hard aangemoedigd en de resultaten hebben jullie vast allemaal gezien.

Sophie 6e in de finale. Het was ontzettend spannend in het begin en we hebben mega hard gejuicht aan de kant voor je. Helaas, zelfs mijn oranje Cie400 broek die me toch al veel mooie momenten heeft opgeleverd in combinatie met mijn oranje sokken mocht geen medaille voor de dames 8+ opleveren. Ook nu hebben Jan Willem en ik de Gyas vlag gewapperd, onder toeziend oog van zelfs het leger dit keer en volgens mij heb je t gezien! Plak of niet, wij zij trots op je en hebben genoten van de race.

Ook de skiff finales waren bijzonder om te zien en zelfs Brons voor de Holland 8!

Gisteren heb ik nog gekeken bij het baanwielrennen waar het ene record na de andere werd gefietst, ploegenachtervolgers elkaar inhaalde en er veel spektakel van de sprinters was. Vanavond ga ik nog naar Daphne en mis ik helaas de huldiging van de 8, maar als het net zo’n feest wordt als de huldiging van de lichte dubbel twee gaan de heren een geweldig feest tegemoet.

Ondertussen komen ook steeds meer sporters uit hun sportersbubbel en landen ze langzaam aan weer in de normale wereld. Hierdoor ben ik na 2 weken vogels en miereneters spotten in de amazone geüpgraded naar lekkere sporters spotten. Ik heb helaas nog niet de moed verzameld ze aan te spreken voor foto’s of handtekeningen.
Wel heb ik mijn supporterstaak uitgebreid met het verzamelen van de bierbekers waarop elke beker een andere sport is afgebeeld. Ondertussen heb ik Moutenbiken en trampoline springen dubbel die ik nog moet ruilen voor een roeien en baanwielrennen.

Terwijl Maurits de tegel voor de Holland acht grafeert is het roeien dan nu officieel voorbij. Jan Willem, die alle sessies bekeken heeft, vliegt ook snel al weer terug. Ikzelf heb nog een paar dagen om de super supporter uit te hangen en ga dan ook weer weg uit Rio.

Hopelijk genieten jullie nog van de mooie sporten, blijf hard aanmoedigen want dat kunnen de Nederlanders wel gebruiken!

Liefs
Jan Willem, Maurits en Anne

Verslagen vanuit Rio deel 3: finale Sophie

vr 05 aug 2016
Laatste woorden voor de race als reactie op een vraag:
Arnout (neef) " Ja 't is zo'n droom. Vind het zo bijzonder allemaal. Ben ook echt zo nieuwsgierig hoe 't daar is. En zo'n voorbereiding gaat"

Ik: Ja het is heel bijzonder maar uiteindelijk blijft een race net als alle andere races die je heel graag wil winnen dan wel het beste van ploeg wil laten zien. We hebben gisteravond en vandaag goede dingen besproken met elkaar om te zorgen dat we morgen wel de race varen die we willen.
We moeten 1x heel goed zijn en we zijn een ploeg die kan presteren wanneer de druk er op staat.
In 2 dagen na 2 wat teleurstellende races gevolgd door harde woorden en wat tranen voelt het nu weer dat we er als ploeg staan zoals in Luzern en alle andere goede races die we hebben gevaren. We hebben de beste training gedraaid van dit toernooi, het plan is duidelijk en gaan nu voor de beste race van het jaar!

Verslagen vanuit Rio deel 2: Supportersverslag

vr 05 aug 2016
Heey lieve Gyas-luitjes!

Mij is voor vertrek gevraagd of ik vanuit Rio wat updates wil doen aan jullie, dus bij dezen. Ik ben hier 10 augustus aangekomen en had vandaag de eerste wedstrijddag. Deze begon al gelijk goed met Sophie op het programma en uiteindelijk, door alle verplaatsingen, heeft ook Joris vandaag zijn wedstrijd gevaren! Het resultaat hebben jullie allemaal al gezien/gelezen/gehoord. Vanwege het gebrekkige Wifi hier zijn alle inhoudelijke updates een beetje mosterd na de maaltijd, dus die zal ik jullie sparen.

Toen de dames acht geroeid had hebben Jan Willem Snippe en ik de Gyas vlag, geheel tegen de regels in, over de reling gehangen en Sophie nog toegejuicht! We waren er niet van overtuigd of je het gezien hebt, Sophie, hopelijk geeft het je nog extra goede moed voor de finale zaterdag, waar Jan Willem en ik er ook weer zullen zijn! Alvast heel veel succes gewenst!

Zoals jullie allemaal hebben gezien hebben was de B-finale van Joris om 13 uur. Zelf had ik nog een sessie bij het baanwielrennen staan. Hierdoor heb ik je helaas niet meer live aangemoedigd Joris, maar misschien komen we elkaar in het Holland Heineken House nog tegen!

Vanaf de roeibaan naar het Velodrome koste ons bijna 3 uur reizen. Alles is wel aardig gestroomlijnd, maar er zijn gewoon eeerrgg veel mensen, die ook allemaal een voor een door van die detectiepoortjes moeten. Eenmaal op de baan was dit toch wel een deceptie. De sprinters reden helemaal niet zoals verwacht, helaas. Mijn broertje fietste in het ploegenachtervolgingsteam welke zich erg graag wilde kwalificeren voor de finales, waarbij ze maar 1 team er af hoefde te fietsen. Het was erg spannend, maar helaas gooide een stuurfout roet in het eten. Het was een grote achtbaan van emoties, dat hoort er bij met sport. Helaas.

Verder is Maurits ook erg betrokken hier bij de spelen, zij het wat meer in het Holland Heineken House. Hij begeleidt de show producties en grafeert de tegels die medaillewinnaars krijgen om in 'The legendary lane' te leggen. Er heerst een geinige open sfeer daar en het is ook wel weer eens wat anders om pasjes te maken met je ouders.

Al met al is het hier een enorme ervaring en is het erg leuk om zelfs in Rio bekenden van Gyas tegen te komen.


Liefs,
Anne van Schip, Jan Willem Snippe en Maurits van Sommeren

Races afgelast woensdag 10 augustus

vr 05 aug 2016
Vanochtend om 7.30 is er besloten de races niet door te laten gaan in verband met het weer. We zijn vanochtend wel naar de baan gegaan maar daar werd er tussen 7.00-7-30 al snel geconcludeerd dat het met name in het startgebied niet mogelijk is om te roeien.
Op basis van meerdere weersvoorspellingen was er geen kans op betere omstandigheden: sterke tegenwind gedurende hele middag.
Dus beslissing werd genomen om de hele dag te cancelen.

Alles races zijn naar morgen verschoven. De race tijden van vandaag blijven staan voor morgen aansluitend volgen de races van morgen.
De kans is echter groot dat er morgen ook niet veel geroeid kan worden. De weersvoorspelling oogt niet gunstig.

We hebben met de acht gelukkig wel een training op het water kunnen doen. Tussen de 1000-2000 was het nog prima te doen. Zo behouden we de voeling met de boot.

We zijn er klaar voor dus morgen hopen we echt dat het door gaat!!!

Wordt vervolgd...