Gyas Bokaal

Nabeschouwing NK Klein en Westelijke Regatta

Ondanks slechts één niet eens compleet verroeide dag van de Westelijke Regatta zijn de NK velden wel helemaal verroeid. Just en Ymkje/Eline zaten dicht bij het podium op een NK veld, Gyas lag er in veel velden goed bij en de EJZ heeft dankzij een ijzersterkte trial zelfs hun eerste blik van het jaar binnengehaald! Helaas werden de meeste velden op zondag afgelast, en ook op zaterdag werden veel races (last-minute) afgelast.

In het SA1x veld moest Rogier last-minute helaas toch afhaken. Vanwege een val van de racefiets de zaterdag ervoor had hij veel last van de nek en rug en ondanks een periode aanzien was de pijn op vrijdag te erg om te starten. Ook Geert was niet helemaal fris maar ging in de time trial toch van start. Met een flinke wind tegen was de pijn in de rug toch wel erg aanwezig en na het uitvaren van de trial ging hij later dit weekend niet meer van start.

Baukje kwam in het DSA1x veld uit. In een degelijke time trial kwam ze tot de 7e tijd, wat net niet goed genoeg voor een directe plek in de halve finale. In de herkansing liet ze echter zien veruit de snelste te zijn en zaterdag eind van de middag mocht ze hard aan de bak in een zware halve finale. In een fantastische race leek ze vanaf 1200 meter en een 4e plek mooi in te lopen op de nummers 2 en 3, in de laatste 100 meter was de tank echter dermate leeg dat ze op de streep 3 tienden tekort kwam voor de A-finale... Dit zijn de kleine verschillen waar het om draait op hethoogste niveau. In de B-finale liet ze zien wel degelijk in de A-finale thuis te horen door vanaf het begin deze race te controleren en dus een 7e plek op het NK te pakken.

In het LSA1x vled maarliefst 6 Gyas roeiers en dus 1/3e van het hele veld. In de trial lieten Vincent en Just zien serieus mee te willen doen om de hoogste plekken door met een 4e en 6e plek zich direct te plaatsen voor de halve finale. Damion en Jolmer kwamen met een 8e en 10e plek net tekort maar lieten in de herkansing zien wel degelijk in deze halve finale thuis horen. Nils en Sybren kwamen helaas net tekort voor de halve finale. In de eerste halve finale kwamen Just en Vincent uit. Waar Just al vroeg in de race zich degelijk op de 2e plek nestelde en zich heel knap naar de A-finale roeide, kon Vincent het niet bolwerken tegen de uiteindelijke nummer drie van Sakdi en werd hij verwezen naar de B-finale. In de andere halve finale met Jolmer en Damion vocht Damion een spannende strijd uit met Neried Berend Mortier. Hij kon blijven strijden voor plek 3 maar moest zich helaas wel gewonnen geven: ook voor hem was de B-finale het gevolg. Ook Jolmer kwam er niet aan te pas en kon zich gaan opmaken voor de B-finale. In de B-finale vochten Vincent en Damion een mooie strijd uit om plek 7. Vincent pakte een voorsprong op de eerste 1000 meter maar Damion liet het er niet bij zitten en kwam per haal iets dichterbij, wat hem uiteindelijk een voorsprong op de streep van iets meer dan 1.5 seconde opleverde. Dit zal zeker ook vertrouwen geven bij Damion voor de trial die hij volgende week zal gaan varen op de Bosbaan om zich in de kijker te roeien en zich misschien zelfs wel te plaatsen voor het WK onder 23. Jolmer pakte in deze B-finale uiteindelijk de 5e plek. In de A-finale kwam Just erg snel uit de start, na 500 meter lag hij samen met Ward van Asopos nog rond plek 2, de wat trager gestarte Erik van Phocas kwam echter vanaf dat punt hard opzetten en iets na de 1000 meter lag Just op plek vier, hij was niet meer bij machte om Erik bij te halen en een vierde plek was het eindresultaat van een sterk NK.

In de zware SA2- veld twee keer een Gyas boot. Luuk en Mart lieten in de trial zien het tweeën lekker onder controle te hebben en de hele trial legden ze de Two Much goed weg. Het feit dat ze in de laatste 300 meter nog eens een extra schepje er bovenop konden doen beloofde veel goeds voor de boord-aan-boord gevechten, zeker gezien de zesde plek in deze trial (en tevens snelste SB-boot). Tim en Koen kenden een iets minder soepele trial en met veel ruimte voor verbetering werden ze 18e. In de eerste kwartfinale konden Luuk en Mart flink aan de bak tegen 2 hoog ingeschaalde tweetjes van Proteus en Nereus. Deze tweetjes bleken nu dan ook iets harder te gaan, maar de derde plek (en daarmee een halve finale plek) was nooit in gevaar. Het feit dat ze nog hard konden inlopen op Proteus beloofde ook veeld goeds. Koen en Tim vochten een mooi gevecht uit met Orca om plek 3 in de kwartfinale. Op 1200 meter leken ze er langs, maar de ervaren mannen van Orca wisten nog op te schakelen, waar Koen en Tim dit niet meer konden, geen halve finale derhalve. Op zaterdagavond mochten Mart en Luuk aan de bak tegen onder meer twee sterke Nereus tweetjes en een deel van de gouden junioren acht van vorig jaar. Opnieuw moesten de mannen in de achtervolging, af en toe leek het erop dat één van de Nereus tweetjes te pakken was op de enorme klotsbak in Zevenhuizen maar helaas hielden de Nerieden hun opgebouwde voorsprong vast tot op de streep met een B-finale voor Mart en Luuk als gevolg. In deze B-finale zondagochtend vroeg lieten de mannen nog een erg sterke race om het toernooi mee af te sluiten. De sterk ingeschaalde Proteus 2- bleef in het vizier maar helaas kwamen ze hier niet meer langs. De uiteindelijk 8e plek was echter prima te noemen en geeft zeker vertrouwen voor komend weekend, als kwalificatie voor het WK onder 23 op het spel staat.

In het DSA2- kwamen Ymkje in Eline in actie. De trial waarin de top 8 (van de 13) direct doorging naar de halve finale was nog een beetje zoeken naar het goede ritme met een zesde plek tot gevolg. In tegenstelling tot de grotere velden kon de focus vanaf toen mooi op de halve finale en dit betaalde zich zeker uit. Vanaf de start was elke klap raak en al snel werd er een mooie voorsprong opgebouwd op de rest van het veld. Ondanks dat de tweetjes van Nereus en Aegir nog wel dichterbij kwamen kwam de overwinning in de halve finale niet meer in gevaar. De finale gingen de dames dus ook zeker in met een podiumplek als doel. De start was opnieuw erg sterk en alleen de favoriet voor de overwinning Orca kon Ymkje en Eline voorblijven. Vanaf de 1000 kwamen Okeanos, Aegir en later ook Nereus echter hard opzetten en waren Ymkje en Eline helaas niet in staat mee te komen met deze boten met een vijfde plek als uiteindelijke resultaat. Een harde maar goede ervaring echter voor deze nog zeker onervaren dames. Volgende week zullen ook zij in een trial gaan proberen zich te kwalificeren voor het WK onder 23.

Op zaterdagochtend kwamen de eerstejaars- en developmentploegen in actie voor hun time-trial. Wat ze toen nog niet wisten is dat deze trial ook de uiteindelijke eindklassering zou betekenen. De dames kenden een sterke eerste 900 meter getuige hun eerste tussentijd maar moesten in het vervolg tijd inleveren op Aegir en Laga en eindigden zo op de derde plek. De eerste plek in het klassement hebben ze echter nog wel stevig in handen. De MGD kwamen voor het eerst dit jaar in actie in de 4-. Met degelijk roeien kwamen ze uit op een zevende plek in een veld wat nog erg dicht bij elkaar ligt en voor veel ploegen nog kansen biedt voor de rest van de wedstrijden. De zware acht deed het erg slim door bij de voorstart direct achter Vidar aan te starten om op deze manier toch een soort van boord-aan-boord race te varen. De klappen waren raak en het roeien erg strak. Vidar werd ingehaald en op de streep bleek zelfs dat de favorieten Laga en Nereus niet waren opgewassen tegen het Groningse geweld. Toen ’s avonds bleek dat de time-trial de uitslag was waren de blikken voor Gyas. Met deze overwinning hebben de eerstejaars nu allemaal al minimaal één klassementsoverwinning gepakt. Een unicum, zeker voor Gyas en waarschijnlijk ook voor de rest van de eerstejaarsklassement deelnemers de laatste jaren! Ook werd de mooie traditie van zware ploegen van Gyas die de Westelijke winnen voortgezet, vanaf 2013 is dit nu de vierde keer op rij dat de EJZ van Gyas de Westelijke wint. De MGZ kende ook een degelijke race. Met rake klappen was vooral het tweede deel van de race sterk en eindigden ze uiteindelijk op een vijfde plek. De lichte dames waren na een teleurstellende Varsity uit op revanche, en met een mooie 2e plek was dit ook zeker het geval. Floor en Guyonne lieten ook een keurige race zien in de 2x en bleven met een 7e plek nog een aantal ploegen voor. De lichte 8 ging als favoriet de race in, de trial was zeker degelijk maar miste nog een klein beetje snelheid om echt hard te gaan, met een vierde plek als gevolg.

De dames4+ van de EJD haalden keurig de A-finale in het DN4+ veld maar konden tijdens de finale op het moeilijke water met harde wind tegen niet hun beste roeien laten zien en eindigden als vijfde. Reinier skiffde zijn eerste wedstrijd en kwam erg goed door de harde wind heen. Hij moest een Okeaos skiffeur nog net voorlaten in de voorwedstrijd maar lag er zeker goed bij. In de A-finale met inmiddels nog hardere wind tegen bleken de skiffeurs van Vidar en Proteus hier beter doorheen te komen en was de derde plek het resultaat. Dit biedt zeker perspectief voor de rest van het seizoen! Ids en Wouter kwamen ook heel prima door de golven in de voorwedstrijd in het LO2- veld. Alleen een zeer ervaren 2tje van Okeanos/Nereus ging nog iets harder. De A-finale werd echter afgelast vanwege de te harde wind ’s middags en het feit dat veel ploegen al niet meer fatsoenlijk bij het startvlot kwamen. Ook voor Sander was dit helaas het geval: in de voorwedstrijd kwam hij keurig door het moeilijke water heen en haalde hij de A-finale, deze werd echter afgelast. Voor Sarika was het helemaal zuur: nadat ze anderhalf uur op het water had zitten wachten besloot de organisatie vanaf haar (directe) finale de races niet meer te laten doorgaan waardoor ze onverrichter zake weer naar Groningen kon vertrekken.

Op deze manier kwam op zondagochtend vroeg al een einde aan de Westelijke voor dit jaar. Volgende week en over twee weken krijgt de Wim-Lex Baan een herkansing om te laten zien dat het wel degelijk een geschikte baan is voor roeiwedstrijden op alle niveaus met de Rottebokaal en de Damen Regatta. De uitslag en tussenstand van de Toto volgt op woensdag of donderdag!
Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Reacties

Wouter Zwart · di 26 apr 2016 om 13:46
Allen succes met de trials komend(e) week/weekend. Keep us on the hight about the result!