Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de meest intensieve en prestatiegerichte vorm van roeien op Gyas. Als wedstrijdroeier krijg je de beste begeleiding en het beste materiaal. De trainingsintensiteit bij het wedstrijdroeien is hoger dan bij competitieroeien. maar dit maakt het des te leuker en uitdagender. In het eerste jaar zal dit ongeveer zes keer per week zijn. Bij ouderejaars wedstrijdroeiers zal dit aantal langzaam uitgebouwd worden.

Het racen tegen andere ploegen en het doel om als eerste over de finish te gaan geeft een enorme kick! Naast het vele trainen ga je met een hechte groep van ploeggenoten, stuur en coaches de uitdaging aan. Je leven lang zul je profijt hebben van deze vriendschappen en ervaringen. Een jaar wedstrijdroeien is dus een jaar om nooit te vergeten.

Het wedstrijdjaar:

Een wedstrijdseizoen is op te delen in een voorbereidingsperiode, een lange baan seizoen en een korte baan seizoen. In de voorbereiding wordt veel tijd besteed aan het opbouwen van kracht en conditie. Tevens zal deze periode benut worden om technische progressie te boeken. Naast boottrainingen wordt er in deze periode ook veel gedaan aan circuit- en ergometertrainingen.

In het lange baan seizoen worden drie grote wedstrijden gevaren: de Winterwedstrijden in Delft, de Heineken roei4kamp en de Head of the River. De laatste twee worden verroeid op de Amstel in Amsterdam. De wedstrijden zijn variërend in afstand van vijf tot acht kilometer. Het korte baan seizoen bestaat uit zeven wedstrijden die over Olympische afstand van twee kilometer gaan. Op de Varsity, Hollandia, ZRB, Westelijke, ARB, Damen raceroei regatta en NSRF zal er boord aan boord gestreden worden voor de overwinning. 

Eerstejaars wedstrijdroeien:

Studenten die aan hun eerste jaar wedstrijdroeien willen gaan beginnen, komen in de eerstejaarsachten of in een vier met stuur. Roeien in een acht gaat hard en in een vier is technisch uitdagend! In het wedstrijdjaar vaar je tegen de andere eerstejaarsploegen van andere studentenroeivereningen. Voordat bekend is wie er in de eerstejaarsboten komen is er een selectie. Deze selectie begint op de selectiedag. Hier wordt gekeken of jij het in je hebt om samen een jaar lang hard te kunnen trainen

Wanneer je als eerstejaars bent geselecteerd voor een eerstejaarsboot dan belooft er een heel mooi jaar aan te komen. Het mooie is dat iedereen traint met hetzelfde doel: zo hard mogelijk roeien! Van het moment dat je 'in training' bent spreek je met je ploeg af dat je volop voor het roeien gaat. Dit betekent topfit zijn en dat betekent geen alcohol meer en ga voor 12 uur in bed. Deze regels zijn noodzakelijk, omdat het wedstrijdroeien veel van je lichaam vraagt en rust een belangrijke voorwaarde is om topfit te worden. Afgelopen jaren heeft Gyas succes bij de eerstejaarsachten. In 2011 en 2012 waren de eerstejaars dames van Gyas de beste van Nederland en de zware heren waren in de beste in 2013. In 2016 voeren alle eerstejaarsploegen in de top 3, de Lichte Dames wonnen. In 2017 won Eerstejaars Zwaar het klassement.

Naast hard leren roeien is leer je in een wedstrijdjaar ook hoe je goed kan studeren. Door diverse bijeenkomsten leer je de studie met het vele roeien de combineren. Ook heeft Gyas een studiebegeleider speciaal voor wedstrijdroeiers in dienst. Deze leert je hoe je studieplanningen kan maken en ziet er op toe dat deze ook gehaald worden. Zo worden naast de overwinningen in de boot ook de prestaties op studiegebied geleverd.

Het wedstrijdroeien zorgt voor een regelmatig en gezond leven en valt goed te combineren met je studie. Wedstrijdroeien is een manier van leven en is een garantie voor een toptijd! 

Ouderejaars wedstrijdroeien:

Na een jaar in de acht kun je natuurlijk doorstromen in het ouderejaars roeien. Waar je in je eerste jaar een stevige basis hebt gelegd, kun je dat in de volgende jaren gaan uitbouwen. Ook nu zul je weer technische progressie maken en aan fysieke verbetering werken. Het is mogelijk om binnen een tijdsbestek van vijf à zes jaar wedstrijdroeien aansluiting bij de nationale bond te krijgen en zo bij de nationale top te horen waarna de internationale top ook tot de mogelijkheden behoort.

Vanaf 1996 zijn er elke keer Gyanen geweest die op het allerhoogste niveau aanwezig waren. Er worden medailles gehaald op grote internationale toernooien zoals het EK, WK, Worldcups, maar ook op het allerhoogste niveau: de Olympische Spelen. Het laatste zware succes van Nederland was tijdens de Olympische Spelen in Athene en was tevens een groot succes voor Gyas. Jan Willem Gabriëls won daar zilver in de Holland 8!

Inmiddels hebben we meerdere Gyanen naar de Olympsiche Spelen gehad waaronder Rogier Blink (2008 en 2012), Nanne Sluis (2012) en Paul Drewes (2008). Dit jaar is Gyas weer vertegenwoordigd in Rio door maar liefst 2 Gyanen namelijk Joris Pijs (LM4-) en Sophie Souwer (8+)! De meesten van hen zaten ook in een eerstejaars acht. Zo had Jan-Willem Gabriëls nog nooit in een roeiboot gezeten voordat hij in 1999 in de zware acht van Gyas terecht kwam. Gerbren Spoelstra zat in de eerstejaars acht van 2011. Twee jaar later won hij brons in de Holland acht tijdens de wereldbekerwedstrijd in Luzern!

Ook op het Senioren B WK (WK onder de 23) zijn we goed vertegenwoordigd geweest in 2016 door Eline Feitsma en Ymkje Clevering die starten in het vrouwen vierzonder veld en Vincent de Vegt die zichzelf gaat bewijzen in het lichte mannen vier zonder veld. Ook op het WK niet Olympische nummers zijn we vertegenwoordigd door Just van der Endt die mag strijden voor een medaille in het lichte mannen dubbelvier veld.

In 2017 heeft Ymkje Clevering zelfs een gouden medaille gewonnen op dit evenement in de vrouwen vierzonder! Iris Hochstenbach behaalde in haar 2e jaar roeien hier een zilveren medaille in de Lichte Dames dubbelvier. Luuk Adema werd 4e in de mannen dubbeltwee en Eline Feitsma werd 5e in de dames dubbelvier!