Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp

Na een wat winderige seizoensopening op de Schie in Delft is het voor de wedstrijdsectie tijd om de achten en vieren op te laden voor wat potjes roeien op de Amstel in Amsterdam tijdens de Heineken Roeivierkamp. Tijdens dit allround kampioenschap voor roeiers zullen ploegen op vier afstanden (250, 750, 2500 en 5000 meter) moeten laten zien dat de snelheid er goed in zit. Alle tijden zullen worden teruggerekend naar 250 meter waardoor een verloren seconde op de 250 meter (onderdeel van het Van Lier sprintklassement) goedgemaakt moet worden door bijvoorbeeld 20 seconden te pakken op de 5000 meter. Nieuw dit jaar is dat de 750 meter de afsluitende afstand zal zijn, in plaats van de 5000 meter. De wedstrijdleiding hoopt hiermee meer spanning op de laatste afstand te creëren, met een boord-aan-boord gevecht als grand final van een veld. De gehele wedstrijd- en clubsectie zal in actie komen, alsmede enkele dispuutsboten. Met een zonnetje en een graad of tien belooft het qua weer in ieder geval een mooi weekend te worden.

Het weekend begint op zaterdagochtend met het dames club veld met hierin maar liefst 4 Gyas boten. Vier dames uit de EJD zullen voorgeslagen door Emma, Marloes, Lisanne en Marjolein Scholtens op zoek gaan naar een afstandsblik of misschien wel de eindoverwinning in het club veld. Beide dames clubachten zullen in actie komen in dit veld en zullen proberen om bij de 15 beste ploegen te horen na zaterdag, zodat op zondag nog de 5000 meter gestart mag worden. Ook de Grote Vriendelijke Dames zullen hun (voormalige) roeikwaliteiten gaan etaleren in een speciale boot voor grote dames (de Cheiron). In het dames Veteranen B veld zal Esmée Ettema haar herintrede maken in de Hunze 8 met Anneke Venema op slag.

In blok 2 is het de beurt aan de heren clubploegen. De clubheren zullen proberen twee sterke races neer te zetten zodat ze op zondag de 5000 meter nog mogen roeien. Ook de Strandkasten zullen hun harde halen van vroegah weer proberen op te zoeken en vooral hun gewicht op de 250 meter in de strijd gooien op weg naar een goede tijd.

In blok 4 is het vervolgens als eerst de beurt aan de Lichte Dames. De EJLD zullen na hun prachtige blik op de Winterwedstrijden er weer volle bak tegenaan moeten om ook hier een mooi resultaat neer te zetten, de trial afgelopen weekend was minder succesvol, wat de dames waarschijnlijk goed op scherp heeft gezet. Net als tijdens de Winterwedstrijden zal Floor in een combinatie met Aegir, Triton en dit maal Ella in plaats van Mara proberen een mooie klassering te behalen. Ook de clubdames 4* zullen gaan inwegen en wegens het ontbreken van een club 4* veld starten in het EJLD veld waar zij zullen proberen enkele wedstrijdploegen voor te blijven. De laatste velden in blok 4 staan in het teken van de dames achten. Om te beginnen de EJD, de dames hebben na hun aanvaring op de Winterwedstrijden weer een verse Pronkjewail en zullen met een goede voorbereiding willen proberen het gaatje met de drie ploegen boven ze tijdens de Winterwedstrijden te dichten. In het tweede divisie veld hebben de OJD en MGD de handen ineen geslagen en zullen zij samen met Willeke Vossen van Triton en gestuurd door Linde op zoek gaan naar de overwinning in dit veld waarin op papier een mooie strijd met de acht van Aegir kan ontstaan. In het 1e divisie veld bij de dames zal Sophie dit weekend één van haar weinige wedstrijden op Nederlands water verroeien in de net gevormde Dames8. Een ideale gelegenheid om het beste vrouwelijke roeien van Nederland mét Gyas-inbreng nog een keer van dichtbij in actie te zien.

In blok 5 het meeste mannen roeien van de dag. Als eerste de lichte eerstejaars: na de vierde plek op de Winterwedstrijden zullen ook zij proberen één of liever nog meer plekjes te pakken ten opzichte van drie weken terug om richting de top van het klassement te schieten, het gat met nummer 1 Laga was nog behoorlijk dus het wordt interessant om te zien wat de ontwikkelingen zijn geweest. Kwinten zal in een mooie combi met Saurus, Skoll en Vidar uitkomen. De trainingen in het verre zuiden van afgelopen weekend zullen hierbij hopelijk hun vruchten afwerpen. Direct na de EJL komt de EJZ in actie. Met wisselende trainingen en een behoorlijke trial afgelopen weekend hopen de mannen net als op de Winterwedstrijden (4e) een mooie klassering neer te zetten en misschien zelfs wel één of meerdere plekjes te winnen. De volgende Gyas boot die langskomt is die van de OJZ (4) / MGZ (4) combi. Op de trial leek het met de snelheid vrij goed te zitten, gezien onder andere het feit dat in tegenstelling tot afgelopen jaar de OJL 8 wel voorgebleven kon worden op de kortere afstanden. In het 2e divisie veld wordt het interessant om te zien of de mannen de op papier sterke Nereus en Skoll-combi 8 kunnen pakken. Snel hier achteraan komen lichte 1e divisie achten. De zes mannen van de OJL zullen ondersteund door Ids als MGL delegatie en Chris Lokin van Euros proberen de sterke Nereus acht te verslaan. De laatste boot van de dag zal waarschijnlijk de meeste kijkers trekken: de mannen8 van de bond die hoogstwaarschijnlijk in deze formatie in Rio zal verschijnen zal namelijk acte de présence geven in wat waarschijnlijk hun enige binnenlandse wedstrijd wordt. Op zondag zullen de wedstrijdploegen dit maal dus eindigen met de altijd lastige 750m (geen onderdeel van het Sprintklassement overigens). ’s Ochtends (dames vanaf 10.00, mannen 12.00) zullen de ploegen al flink aan de bak moeten op de 5000 meter om vervolgens in een boord-aan-boord gevecht op de 750m hopelijk de eindoverwinning binnen te halen! Voor de club- en veteranen roeiers zit de pot er na de 5000 meter op.

Alle ploegen veel succes! Voor de overige Gyanen: genoeg redenen om dit weekend even een tripje te maken naar Amsterdam te maken met veel mooi en goed roeien. De TOTO nog niet ingevuld? Doe het nog snel voor 12 uur vannacht via deze link. De volledige loting (plus startvolgorde) is hier te vinden.

Reacties

-- anoniem -- · vr 11 mrt 2016 om 17:33
Leuk die Heineken, maar morgenochtend vaar ik rond 11:15-11:30 een race in de 2- op de bosbaan. Als het harder gaat dan de race ervoor dan mag ik racen voor de 4- naar Rio.
Alle support is welkom!!!!
Dus fiets voordat je richting de Amstel gaat ff langs de bosbaan.
Mike Beld · za 12 mrt 2016 om 15:13
Ook bij de MGC wordt er zondag geloot voor een plekje in de c4+ op de skoll cup!