Na de lenteperiode

Roeien

Als je aan het einde van de afroeiperiode besluit om lid te worden van Gyas, kom je in aparte mannen- en vrouwenploegjes. Samen met je ploeg ga je wedstrijden starten door heel Nederland. Tot aan de zomer zul je starten in velden speciaal voor lenteleden. Op deze manier roei je tegen mensen van hetzelfde niveau.

Na de zomer ga je besluiten hoe fanatiek je wilt gaan roeien. Als je een jaar lang echt fanatiek wilt roeien, kun je mee gaan doen aan de selecties voor het wedstrijdroeien. Wedstrijdroeiers trainen vaak (circa 6 keer per week in het eerste jaar) en moeten gezond leven tijdens het wedstrijdseizoen (geen alcohol, niet roken, niet te laat naar bed), maar deze inspanningen worden zeker beloond. Je wordt een jaar lang goed begeleid door de beste coaches van de vereniging, je krijg het beste materiaal tot je beschikking en je start op nationale wedstrijden in Amsterdam, Delft, Tilburg en in Harkstede. Maar bovenal ben je een jaar lang echt fanatiek met je sport en je ploeg bezig; een keuze waar je zeker geen spijt van krijgt.  

Maar niet iedereen heeft natuurlijk zin om zo fanatiek te gaan sporten. Voor deze groep roeiers is er het competitieroeien. Bij deze vorm van roeien bepaal je zelf met je ploeg hoe vaak je wilt trainen. Je zal dan wedstrijden starten in Groningen, Tilburg, Amsterdam, Harkstede, Delft en Enschede. Na deze wedstrijden gaan de snelste ploegen door naar de laatste wedstrijd. Tot slot kan je je als competitieroeier natuurlijk volop storten op de feesten en andere evenementen die regelmatig op Gyas georganiseerd worden: een mooie combinatie tussen sportiviteit en gezelligheid!

Na je eerste jaar zijn er nog andere vormen van roeien mogelijk, zoals het clubroeien. In je eerste jaar krijg je hierover uiteraard meer informatie.

Vereniging

Naast het sportieve gebeuren, kent Gyas ook een druk verenigingsleven. Elke donderdagavond kun je op het bootenhuysch terecht om te eten, de zogenaamde Bootenhuyschmaaltijd (BHM). Daarna is er de donderdagavond borrel, vaak georganiseerd rond een bepaald thema. Eens in de twee weken kan er ook op maandag gegeten worden op Gyas, daarna is er vaak een sociale activiteit, denk hierbij aan een pubquiz, lasergamen of een filmavond. In de afroeiperiode is er elke maandag iets te beleven! In de weekenden wordt het bootenhuysch regelmatig gebruikt voor grote feesten, bijvoorbeeld na de afroeiwedstrijden of na de Asoposwedstrijden. Elk jaar wordt er ook een gala georganiseerd op een stijlvolle locatie ergens rond Groningen.

Daarnaast zijn er veel verschillende commissies die de hele gang van zaken op de vereniging regelen. Alles op Gyas wordt door de leden zelf gedaan. Je kunt actief worden in zeer uiteenlopende commissies, hieronder worden er een paar uitgelicht:

  • Botenwagencommissie: regelt het vervoer van de boten naar de wedstrijden in het hele land. De chauffeurs halen op kosten van Gyas een speciaal rijbewijs om met de trailer te mogen rijden en leren hoe ze de boten moeten vastbinden op de trailer.
  • ExploCie: dit zijn de mensen die op elk feest of borrel achter de bar staan.
  • Gyazetteredactie: deze commissie vormt de redactie van het verenigingsblad de Gyazette.
  • Materiaalcommissie: onderhoudt de vloot van Gyas.
  • Competitiecommissie: regelt alles wat met het competitieroeien samenhangt: coachbegeleiding, video-sessies (om jezelf op de video te bekijken tijdens het roeien) en het organiseren van wedstrijden.
  • Wedstrijdcommissie: regelt alles wat met het wedstrijdroeien samenhangt: trainingsweekenden, onderlinge wedstrijden, etcetera.
  • Cie-400: de introductiecommissie zorgt voor de werving in de KEI-week en de opvang van de nieuwe leden.
  • Galacommissie: organiseert het jaarlijkse gala. Dit stijlvolle Gyasfeest wisselt jaarlijks van locatie.
  • FotoCie: zorgt dat er bij elke activiteit foto's worden gemaakt die later op de site terug te vinden zijn.
  • WebCie: onderhoud de Gyas website.

Samengevat

Op Gyas kun je op zeer verschillende manieren en met zeer verschillende intensiteit actief zijn. Van de meest fanatieke WK-roeier tot de grootste fuif-ploeg die vooral op de feesten komt, van fanatiek lid in meerdere commissies tot 'gewoon' lid, van coach tot roeier; en alles hier tussenin.

Kies wat je het leukst lijkt en je zult er veel voor terugkrijgen!