Drie overwinningen tijdens de WinterWedstrijden 2019

za 16 - zo 17 febSybren Visser
De eerste wedstrijd van het seizoen zit er weer op. Er gingen drie Gyanen met de winst vandoor tijdens de WinterWedstrijden! Iris Hochstenbach won het lichte dames elite veld. Luuk Adema won het heren elite veld en Damion Eigenberg won het lichte heren elite veld. De WinterWedstrijden was ten opzichte van vorig jaar een stuk warmer. De lange thermo kleding bleef lekker uit en de race over 5 kilometer werd door veel ploegen snel afgelegd vanwege de gunstige wind mee.

Zaterdag was het als eerste de beurt aan de eerstejaars dames van Gyas. Zij eindigden vijfde net achter onze overburen. Met de derde plek binnen vijf seconden en de nummers zes en zeven die in hun nek hijgen, zullen zij gebrand zijn om weer een extra stap te zetten voor de volgende wedstrijden. Hierna mochten de eerstejaars lichte dames van start. Na een steady race, waar ze de hele tijd volgens de tussentijden zesde lagen, eindigden zij uiteindelijk ook als zesde. Door weinig te hebben getraind in de wedstrijd opstelling en vele blessures zullen deze dames met goede moet naar de volgende wedstrijd toe trainen. Het eerste blok werd afgesloten door Iris Hochstenbach in het lichte dames elite veld. In een klein veld met maar drie tegenstanders wist zij met ruim 35 seconden het veld te winnen! Met haar winnende tijd zou ze bovendien goed meedoen met de zware dames in het dames elite veld.

In het tweede blok zette de eerstejaars lichte mannen een goede prestatie neer. Zij werden derde in het veld en moesten Skøll en Nereus voor zich houden en gingen met zeven punten terug naar Groningen. Hierna was het de beurt aan de twee vier metten van de middengroep vrouwen. Gyas 2 met Marij Compagner op slag ging uiteindelijk het snelst van de twee vier-metten over de Schie en werd tweede in het dames gevorderde vier-met veld. Gyas 1 met Leonie van Zuiden op slag werd vijfde in dit veld.

Als laatste was het de beurt aan Luuk Adama en Damion Eigenberg. De prestatie van Luuk viel het meest op. Met ruim 22 seconden won hij het heren elite veld en liet aan onze Amsterdamse vrienden zien hoe snel je vijf kilometer kan afleggen. Dat Damion uiteindelijk had gewonnen was na veel onduidelijkheid bij de tijdwaarneming niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk werd één uur na de finish Damion aangewezen als winnaar in het lichte heren elite veld. Hij wist met elf seconden zijn dubbeltwee partner, David Kampan (Skøll), voor te blijven.

In het derde blok werd de eerstejaars zwaar van Gyas zevende en ging met. Waar de nummer drie maar vijftien seconden harder ging waren Laga en Nereus duidelijk een maatje te groot door met z’n tweeën het veld aan te vegen. In dit laatste blok op zaterdag waren de vier metten van de middengroep zwaar en de middengroep licht als laattst aan dee beurt. De vier met van de middengroep zwaar met Déan Klimp op slag werd elfde en de vier met van middengroep licht met Stegan Slagter op slag werd uiteindelijk tweede.

Zondag stond in het teken van de twee-zonders en dubbeltweetjes. Maar liefst zeven tweetjes gingen van start. Bram van der Sar en Jasper Schaap gingen als eerst van start. Jasper verving tijdens deze wedstrijd Ivan Keja vanwege griep. Bram en Jasper eindigde elfde in het heren gevorderde dubbeltwee veld. Hierna was het de beurt aan de lichte heren gevorderde dubbeltwee met Pancras Hogendoorn en Joris Kluvers. Met een goede eerste twee kilometer, waar zij maar een seconde achter de nummer een lagen, werden zij tweede achter Laga met ruim vijf seconden. Hierna was het de beurt aan de vier twee-zonders van de middengroep zwaar. Jorn Haverkort ging uiteindelijk samen met Willem van Soes (Aegir) het hardst van de tweetjes. Zij werden echter op de hielen gezeten door Ties Talsma en Ben Bakker (Aegir) die met hun tijd uiteindelijk nog tweede waren geworden in het heren gevorderde twee-zonder veld. De andere twee twee-zonders met Teun Oonk & Axel Boomgaard en Joris Oonk en Nick Kipling werden vijfde en zevende in het heren gevorderde twee-zonder veld. Ten slotte werd het een na laatste blok afgesloten door Johanna Bult en Fleur van Dijk in het lichte dames gevorderde veld. Zij werden uiteindelijk vijfde in dit veld.

De dag werd afgesloten door Babette Rosman en Xanthe Jeremiasse in het dames gevorderde dubbeltwee veld. Met vijf man van het bestuur, drie coaches en de ouders van Babette roeiden zij na een mooie derde plek.

Na deze editie van de WinterWedstrijden waar de eerste blikken en punten van het seizoen zijn behaald zullen de middengroepen met elkaar in de in acht stappen en de eerstejaars zich focussen op de Amstelwedstrijden. Op 9 & 10 maart staat de Heineken Roeivierkamp op de agenda en op 16 & 17 maart de Head of the River.

Reacties