Verslag Botendokter Wielerklassieker

za 20 sep 2014Jorrit Kortink
Verslag Botendokter Wielerklassieker 2014

20 september j.l. stond er een mannetje of veertig te trappelen om te vertrekken voor de derde editie van de Botendokter. Onder hen een goede twintig Oud-Gyanen en twintig Jong-Gyanen, een mooie mix dus. Duizenden euro’s aan materiaal hadden zich verzameld onder de noemer “Als de benen niet goed zijn, heb ik altijd nog een mooie fiets”. Markantste deelnemer deze editie was zonder twijfel Fiebo Vos, die de hele 70km naar Zoutkamp en terug op een stadsfiets heeft afgelegd!

Meteen zijn we dan bij de route aangekomen. Net als vorig jaar voerde de route naar Zoutkamp, om aldaar een welverdiende break te pakken met koffie en zelfgebakken appeltaart bij Restaurant Ijssalon de Boeter. Na een smsje “we komen vanmiddag met zn velen” had la patronne d’etablissement zelfs een extra niet te versmaden appeltaart gebakken. Na een korte tocht en groupe stad uit splitste de groep zich uiteen in een snellere en langzamere groep. De langzamere groep volgde de snelste weg naar Zoutkamp via het Reitdiep, onder leiding van wegkapiteins Bram Jochemsen en Pieter van der Mijle. Zij waren belast met de zware taak een groot aantal vrouwen op de juiste weg te houden, en zijn hier uitermate goed in geslaagd. Alle vrouwen zijn heelhuids thuis gekomen. De snellere groep nam enige omwegen via Winsum en een ‘stukje bovenlangs’. Vanaf hier een verslag uit de snellere groep.
Vanaf de eerste omwenteling was het aan voor de bordensprints, waar Anne Fokkema zich meteen liet gelden in een sprint à deux tegen Rogier Blink. Adorp was binnen, direct een strategisch voordeel voor de heer Fokkema in de strijd om de prachtige prijzen. Vele bordensprints volgden, en een aantal lieden moesten genoodzaakt de strijd staken. Nog voor het Reitdiep bereikt was moest Niels van Elderen de strijd al staken in verband met luchtwegproblemen en in de strijd om Garnwerd werd Piet Pascha geslachtofferd. Huisdeen Jens Rasmussen had het ook lastig, zo is op beeld te zien, maar hij wist de aansluiting met het peloton wel weer te vinden. Ettelijke kilometers, en vele bordensprints later werd Zoutkamp bereikt. De tussenstand in de strijd om de bordensprints was zwaar in het voordeel van Anne Fokkema, maar ook Gerbren Spoelstra, Jorrit Kortink en Ewout Rensen hadden een sprintje weten te bemachtigen. Enige vrouw in het mannenpeloton, Marloes Oldenburg, had het ook gehaald, zij het dat ze wel een beetje uit de wind gehouden moest worden.

Na de nodige versnaperingen in Zoutkamp was het tijd om de rit te vervolgen. Het werd al snel duidelijk dat de terugweg meer koers zou kennen, getuige de snelheid waarmee uit Zoutkamp vertrokken werd. Waaiers werden al snel gevormd om de wind, die er goed op stond, partij te bieden. De snelheid lag hoger dan op de heenweg, wat ertoe leidde dat een aantal renners voortijdig de strijd moesten staken. Zij reden op eigen snelheid en in eigen groep terug na Zoutkamp. Na een bordensprint om Pieterzijl werd de definitieve slag gemaakt, een verbond van Rogier Blink, Sybolt Okke de Vries en Jorrit Thiele trok vol door na de bordensprint en er werd een gaatje geslagen. De mannen werden van de jongens gescheiden, een groepje van plusminus 10 renners bleef nog over. Deze renners hebben het volgehouden tot het einde van de rit, met toevoeging van de winnaar van het rode rugnummer Jelle Vos, die na een eenzame strijd van enkele kilometers weer wist aan te sluiten bij de kopgroep. De strijd om de bordensprints ging onverminderd door, maar niemand wist aan de koppositie van de heer Fokkema te tornen. Uit coulance trok hij zichzelf terug uit enkele sprints, om anderen ook van een overwinning te laten proeven.

Intussen begon de klok aardig door te lopen, omdat er direct vanuit Zoutkamp een verkeerde afslag was genomen die bovenlangs het Lauwersmeer voerde in plaats van eronderlangs. De primeur van het “Criterium du Westpoort” laat dus op zich wachten, iets voor volgend jaar!

Na een goede 125km, iets langer dan de geplande 100, was het voor de snelste groep gedaan. De langzamere groep had er 70km op zitten, de afvallers van de snelste groep kwamen ergens daar tussenin uit. Tijd voor een biertje, Oud-Gyas ALV, botendoop en prijsuitreiking! Omdat de groepsindeling niet geheel meer klopte, en ook het Criterium du Westpoort niet gereden was, moesten er wat kunstgrepen toegepast worden op de prijzen. Voor de onbetwiste winnaar van de bordensprints, Anne Fokkema, was er een prachtig dinerbord van de Xenos uitgekozen. De andere twee dinerborden gingen naar de winnaar van het rode rugnummer: Jelle Vos, en Niels van Elderen, die de troostprijs won omdat hij er zoals gezegd al na 5km gedwongen de brui aan moest geven. De bierglazen, gegraveerd met Gyaslogo en Botendokter Wielerklassieker 2014 waren voor de sterkste man en de sterkste vrouw in koers: Anne Fokkema en Marloes Oldenburg.

Al met al een erg geslaagde dag, met nog speciale dank aan motard Jasper van Vliet die de hele dag met fotografe Amber van Spengen heeft rondgereden. Zij hebben gezorgd voor de mooie plaatjes die dit verslag vergezellen.

Volgend jaar weer, rond de derde zaterdag van september, dus zet hem vast in de agenda!

Reacties

Anne Fokkema · ma 29 sep 2014 om 23:12
mooi verhaal! misschien nog een domme vraag maar waar komt de naam botendokter wielerklassieker nou precies vandaan?
-- anoniem -- · ma 29 sep 2014 om 23:18
Mooi verslag Jorrit, en volgend jaar meer dan 100 gyanen!
· di 30 sep 2014 om 01:39
Anne. Jij bent duidelijk nog niet in het bezit van het lustrumboek
-- anoniem -- · di 30 sep 2014 om 14:59
Bij Aegir fietsen ze al wel langer de Chris Heuvelman Classic...vernoemd naar de oude botenbaas. Lees, én koop, dat mooie Lustrumboek.

Jorrit, waarom heb je mij trouwens niet gevraagd voor de rol van motard?
Wielrennen kan ik niet bijster goed, maar beetje vooruitrijden op mijn 650cc eencilinder doe ik maar wat graag. Volgend jaar dan maar?