Vertrouwenspersoon A.G.S.R. Gyas

Op Gyas vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in en om het Bootenhuysch en al dan niet bij het uitoefenen van de roeisport. Of je nou komt om te roeien, om te coachen, om een biertje te drinken of om gezellig met anderen samen te zijn, het is de bedoeling dat iedereen zich prettig voelt en zowel fysiek als mentaal op zijn/haar gemak is. Toch kan het voorkomen dat je een vervelende ervaring met iets of iemand hebt, die je als ongewenst, bedreigend of kwetsend ervaart. Wanneer we het hebben over ongewenste omgangsvormen dan kun je denken aan vormen van seksuele intimidatie, machtsmisbruik, agressie en geweld, pesten en discriminatie.

De vertrouwenspersoon is binnen Gyas het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met (seksuele) intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. De vertrouwenspersoon is daarnaast beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft over (seksuele) intimidatie of die over een concreet incident in gesprek wil. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en dus het aanspreekpunt voor kwesties die (liever) niet of moeilijk via het bestuur van Gyas te regelen zijn. Bij de vertrouwenspersoon kun je vertrouwelijke informatie kwijt; als je problemen hebt binnen je roeiploeg of commissie, als je onder druk wordt gezet door je coach, slachtoffer wordt van (seksuele) intimidatie of machtsmisbruik en bij alle – onder andere hierboven genoemde – ongewenste omgangsvormen. De vertrouwenspersoon is er voor alle leden en betrokkenen van de vereniging.

Wat doet de vertrouwenspersoon?

Hij of zij biedt een luisterend oor, zodat je je verhaal kwijt kan, en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de ongewenste situatie op te lossen. Soms is een gesprek al voldoende en kun je – met wat tips – verder, maar als er meer zorg of hulp nodig is, dan staat de vertrouwenspersoon je bij en helpt je waar nodig. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets waar jij niet van op de hoogte bent. De vertrouwenspersoon kan optreden als bemiddelaar, maar je ook helpen om een klacht in te dienen bij het bestuur, de roeibond of bij de politie. Hoe dan ook, alles gaat altijd in overleg met jou.

Gyas heeft op dit moment twee vertrouwenspersonen: Marlieke Engelen en Coen Analbers. Zij zijn beiden een aantal jaren geleden actief geweest binnen Gyas en hebben op dit moment voldoende afstand van Gyas om jou zo goed mogelijk en in vertrouwen te kunnen helpen.

Dus heb je problemen waar je niet uit komt met de persoon zelf en waar je binnen Gyas met niemand over wil of kan praten? Of heb je een vraag over een incident of gebeurtenis en heb je geen idee waar je met die vraag naartoe kunt? Neem dan contact op met Marlieke (marlieke@gyas.nl) of Coen (coen@gyas.nl). Zij zullen naar je luisteren, je adviseren en samen met jou op zoek gaan naar een oplossing.

Lees hier de code ongewenste omgansvormen.