Geschiedenis Sophie Souwer

Van de drie wereldroeiers is Sophie het kortst geleden begonnen met roeien. In 2007 kwam ze op 20-jarige leeftijd in de KEIweek binnen op Gyas en ook zij werd meteen gegrepen door het roeivirus. Ze had altijd al gesport en had een atletisch profiel met een goede lengte, bouw en een flinke dosis ambitie. Roeien was voor haar een sport die makkelijk te leren is en waarin je snel de top kan bereiken. Ze begon meteen met wedstrijdroeien en kwam in de Eerstejaars Damesacht van 2008. Na een redelijk succesvol jaar ging Sophie in 2009 vol door met winnen.


In haar derde roei-jaar werd het harde werk al beloond met een uitzending naar het FISU WK 2010 voor studenten. Daar behaalde Sophie een zesde plek, maar dit zou slechts een opstapje zijn naar grotere prestaties. In de jaren die volgden bleek de stap naar de absolute top lastig te maken. De studie verloskunde kreeg de voorkeur, en de stap naar de top had meer trainingsuren nodig dan de studie toeliet.


De studie verloskunde is ondertussen met vlag en wimpel gehaald, waardoor er meer ruimte kwam om structureler en beter te trainen. Dat heeft ertoe geleid dat Sophie een vaste waarde is geworden in het Damesteam van de Nederlandse Roeibond. In 2013 heeft ze zich met mooie races verzekerd van een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap in Sevilla en een vierde plaats op het Wereldkampioenschap in Korea.

Dit jaar heeft Sophie al deelgenomen aan het Europees Kampioenschap en de Wereldbeker in Luzern, en op dit moment is ze vol aan het trainen om eind augustus te schitteren op het Wereldkampioenschap in ons eigen Amsterdam. Daarna wil ze haar Olympische droom waarmaken door te gaan voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Roeien is voor haar de sport waarin ze al haar ambitie kwijt kan en Gyas is de vereniging die haar ambitie gevoed heeft en die haar gesteund heeft om haar dromen waar te maken.