Sponsorgoals.nl

Storm

...wild op water

Een mooi verslag van onze geweldige, allerbeste, allerliefste coach van wat begon als een doodgewone outing...


Een epische tocht

Een van de grote queestes van de afgelopen vijf eeuwen was de zoektoch van de noordoostpassage. Willem Barentz probeerde het 1594, 1595 en 1596, maar hij faalde jammerlijk. Nu 400 jaar later ondernemen 5 dappere meiden deze tocht opnieuw. Wat zij niet wisten, was dat het hun vriendschap, doorzettingsvermogen en hun kledingkeuze zou testen.

Onder een stralende zon en een aangenaam briesje vertrokken de dames. Het eerste deel van de tocht verliep voorspoedig; geen stormen en de kleding bleef op zijn plaats zitten. De dames roeiden lekker door en hun niveau steeg met elke haal. De eerste en enige pitstop( Nova Zembla) stond in het teken van de evaluatie en de dames en hun coach zagen dat het goed zat. De tocht ging verder.

Helaas veranderde het weer snel...... het wolkendek sloot zich en de wind stak op. De golven nam toe en werden, opgejaagd door de wind, groter en groter. De dames moesten zich dus goed concentreren op het roeien. Ondanks deze onheilstijdingen was er nog tijd om te trainen op de intik. De oefening was lastig, maar lukte toch. De wind begon steeds harder te waaien en blies de dames en hun boot, de vierde brug, voort. De dames hadden nog geen idee wat hun te wachten stond.

Na een uur geroeid te hebben, begon de uitdaging echt. De schipper beval dat de boot gekeerd moest worden, maar het water sloeg vrijwel direct over de reling en de paniek nam toe. Selma was zich van geen gevaar bewust en zei;” in de Barentzzee zwemmen toch geen haaien?!”. Een andere ‘instant’ klassieker was haar uitspraak;”ik ben toch niet bang voor H2O?!”Daar moesten de andere roeiers het mee doen. Na kordate optreden van de admiraal kwam de boot recht te liggen en werd er gekeerd. De terugtocht kon beginnen.

Het weer was onstuiming: het waaide hard en de golven hoog en bij elke haal kliefde de boot door het bruisende water. Golven zo hoog als vier huizen sloegen over het dek. De boeg verdween soms onder de golven, maar kwam elke keer, op zijn Nederlands, weer boven. Geen roeier bleef droog en de boeg kreeg het helemaal te verduren. Rianne toonde aan dat ze uit het zelfde hout gesneden was als Barentz, van Heutz of Jan Pieterzoon Coen; geen kik kwam er uit haar mond.

In het leven zijn er momenten waarop getoond moet worden uit wat voor hout je gesneden bent en nu was Storm aan de beurt. Gyas was nog een half uur roeien en de weergoden gooiden alle remmen los. Na wind en hoge golven was het nu tijd voor hagel! De roeiers vermanden zich echter en onder leiding van een ontkettende Mona volgde opzetje na opzetje. Selma was nog niet doordrongen van de ernst van de zaak en zei dat de admiraal wel weg mocht gaan. Anne snapte het wel; samen moest deze klus worden geklaard en daar hoorde Jasper ook bij!

Tessa verbleef echter in haar eigen wereldje. Een glimlach was tijdens de gehele expeditie niet van haar gezicht te branden. Dit veranderde toen ze nat werd; nauwkeurig trok ze haar kleding steeds recht en ook de lipstick moest weer worden aangebracht. Een bijkomende probleem was dat, als ze zich weer tiptop in orde maakte, ze gewoon stopte met roeien. Onder het moto; misschien roeit mijn prins op het witte paard wel langs.... ik moet er goed uit zien! Veelvuldig zag de boot de rotsen van de kust opdoemen wegens een falende nummer 2!

Na de meiden de Waddeneilanden in hun verrekijker zagen, nam de wind af en ging het roeien beter. De rest van de tocht verliep goed. Eenmaal aan land praatten de dames driftig na over wat er gebeurt was. Tessa was trots dat ze het overleefd had. Haar man had ze nog niet gezien, maar ze zag er wel steeds goed uit! Ze zei dan ook;”ik zou een standbeeld verdienen!” Hoewel iedereen een pluim had verdient, verdiende Rianne echt een medaille. Zij had elke golf letterlijk gevoelt en tijdens de gehele queeste geen kik gegeven. Hulde.

Ploegvoorzitster

Tessa de Vlugt

Roeister

-- anoniem --
Anoek van Eck
Janny Germs
Laura Rossingh
Marcella Irene Bootsma
Marlieke Engelen
Merve Varol
Mona Dohle
Rianne van Veen
Selma Eising

Stuur

Anke Kersting
Benjamin Koster
-- anoniem --
Charlotte Oude Ophuis
Elze Brackel
Erik Vincent
-- anoniem --
-- anoniem --
Herman van der Veer
Joris Datema
Marieke Bagerman
Mike Mensink
Paulien den Hartigh
Piet Smit
-- anoniem --
-- anoniem --
Sara Davidson
Steven Wenker
-- anoniem --
Thomas Jansen
-- anoniem --

Coach

Ewout Lamee
Harmen Kreulen
Jasper Folkert Smit
Jasper van Lunteren
Jeroen Doornbos
Marcel Veldstra
-- anoniem --
Olger Zwier
Rim Duinker
-- anoniem --

Competitie

  1. Ploegen
  2. Club

Acties