Sponsorgoals.nl

Fregadt

Fack dat we zijn Fregadt!

Quotes van de roeiers der Fregadt
"Meenemen!" - Fregadt
"Fregadt ♥ Bliksemschicht" - Fregadt
"Jij bent ZO kut!" - Coen
"Kijken uit je mondje" - Remy
"Als je nou kijkt, heb je gewoon 3 chicks per roeier" - Olivier
"Ik ben slecht met buitenlanders" - Olivier
"Wat? Huh? Wat zeg je? Waar gaat dit over?" - Olivier
"Nu denkt half Gyas dat ik een vriend heb" - Joris
"Ik ben solidair, ik neem de penis wel!" - Joris
"Whopperen." - Rèmy
"Er hangt hier een gefuckte bananensfeer." - Joris
"Hij blijft nog steeds volhouden dat het zijn zaklamp was" - Rèmy
"Aansteker halen na, nu" - Ruben
"Meer alcohol, is meer beter" - Jonathan

Tijgerhaai
De tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) is een grote haaiensoort die zijn naam dankt aan zijn gestreepte rug en flanken. De tijgerhaai is een alleseter en een van de weinige haaien die ook gevaarlijk is voor mensen.

De naam Galeocerdo is een samentrekking van het Griekse galeos (haai) en het Latijnse cerdus (aanduiding voor het stugge haar van varkens). Hij is het enige lid van het geslacht Galeocerdo uit de familie requiemhaaien (Carcharhinidae). De wetenschappelijke soortnaam cuvier verwijst naar de bioloog Georges Cuvier.

Uiterlijke kenmerken
De tijgerachtige strepentekening op rug en flanken is vooral bij jonge exemplaren te zien, en vervaagt naarmate de haai ouder wordt. Het strepenpatroon is een vorm van camouflage die ook wel disruptieve kleuring wordt genoemd, waarbij de contouren van de haai tegenover de achtergrond vervagen. De buik is wit en achter het oog bevindt zich een speciaal spiraalvormig kieuworgaan dat zuurstof naar ogen en brein vervoert.

De tijgerhaai is het grootste lid van de familie van requiemhaaien. De maximale lengte is ongeveer 5,5 meter; uitschieters kunnen nog groter worden, maar zijn zeldzaam. Deze haaien hebben allen een knipvlies (een membraan dat over de ogen kan bewegen), twee rugvinnen, een aarsvin en vijf kieuwspleten. De tijgerhaai heeft daarbij een opvallend korte en stompe snuit. De haai heeft een uitstekend reuk- en gezichtsvermogen en kan elektrische velden detecteren.

Verspreidingsgebied
Het verspreidingsgebied van de tijgerhaai betreft de tropische en subtropische, wat warmere en gematigde zeeën. Incidenteel komt men weleens een tijgerhaai tegen in de Middellandse Zee en de Noordzee; dit zijn echter geen belangrijke, permanente verblijfsgebieden voor deze soort. Tegenwoordig vermoeden sommige wetenschappers dat verschillende zeedieren - waaronder de tijgerhaai - hun leefgebied aan het uitbreiden zijn wegens klimaatveranderingen, golfstroomveranderingen en overbevissing in hun leefgebieden. Dit zou dus een reden kunnen zijn dat deze soort tegenwoordig in de twee laatstgenoemde Europese zeeën sporadisch gesignaleerd wordt.

Voortplanting
De tijgerhaai paart eenmaal in de drie jaar. Voortplanting vindt plaats door interne bevruchting. De haai is de enige soort in zijn familie die ovovivipaar is; de eieren worden intern uitgebroed, waarna de jongen als embryo's levend ter wereld komen. De mannetjeshaai brengt bij de bevruchting met zijn geslachtsorgaan (claspers) het sperma in de genitale opening van het vrouwtje (cloaca). Tijdens de paring wordt het vrouwtje met de tanden vastgehouden. Veel vrouwtjes dragen hierdoor littekens op rug en flanken. De jongen brengen 16 maanden in de moederbuik door, waarbij het nest kan variëren van 10 tot 80 jongen. De pasgeboren tijgerhaai varieert in grootte tussen 50-75 centimeter. Na ongeveer 10 jaar is de haai volwassen. Het is nog onbekend hoe oud tijgerhaaien worden: een schatting is 20 jaar.

Voedsel
De tijgerhaai jaagt meestal 's nachts en eet bijna elk dier dat in zijn buurt komt. Hij heeft een enorme bijtkracht waarmee hij zelfs de schilden van schildpadden kan kraken. De haai leeft voornamelijk van vissen, zeevogels, schildpadden, andere haaien, inktvissen en zeehonden.

De tijgerhaai trekt duizenden kilometers per jaar, maar lijkt toch een soort netwerk van goede foerageergebieden te onthouden die hij regelmatig bezoekt.

Relatie tot de mens
De tijgerhaai wordt samen met de witte haai en stierhaai beschouwd als de haaisoorten die voor de mens het gevaarlijkst zijn. Volgens het ISAF zijn tussen 1580 en 2008 88 niet uitgelokte aanvallen bekend, waarvan 27 met dodelijke afloop. Algemeen kan opgemerkt worden dat het risico van een verwonding door een aanval van een haai statistisch gezien zeer laag is, als men het vergelijkt met de kans op bijvoorbeeld letsel opgelopen door een verkeersongeval, natuurramp, of zelfs een aanval van een hond. In bepaalde gebieden zoals de Bahama's zijn tijgerhaaien een attractie geworden voor onderwaterfotografen. Er kan met het woord tijgerhaai ook zekere mensen worden aangetrokken, tot nu toe heeft de wetenschap een individu ontdekt waarbij het woord tijgerhaai dezelfde werking heeft als een lokroep, hij wordt benoemt als: Bart.

#hashtag

Ploegvoorzitter

Jonathan van de Star

Roeier

Bart de Wijk
Coen van den Hoek
Jasper van Vliet
Joris Schreuder
Olivier van Bon
Rémy de Jong
Ruben Feringa
Sietse van de Kerkhof
Wessel Brinkhuis

Stuur

Carlijn van IJsseldijk
Eline Kos
Fleur van Ruller
Heleen Brans
-- anoniem --
Kim van Maldegem
Kim van Teeseling
Krista Hospes
Leonie Kuntzel
Marieke Diekema
Monique Zuidema
Nadine Klimp
Nadine Muller
Nienke Buikema
Nusrat Jahan
Patty Ouwens
Sarah van Dongen
Silke van der Velde
Vivian Fafie
Yvonne Schreurs

Coach

Emmalie Jager
Evianne Makaske
Jolien Diekema
Maaike Kort
Marjolijn Wittink
Marloes Roorda
Nikki Arendse
Roos van Exter
Tamar van den Berg

Coördinator

Frederiek van Rij
Lineke Oegema

Supervisor

-- anoniem --

Competitie

  1. Ploegen
  2. Club

Acties