Sponsorgoals.nl

Het programma

Introductieperiode

De introductieperiode wordt op Gyas de afroeiperiode genoemd. In de afroeiperiode zullen wij je de beginselen van het roeien bijbrengen. Bij je opgave of gedurende de afroeiperiode kun je aangeven of je wilt gaan selecteren voor de eerstejaarsachten.

Selectiedag

Op de selectiedag mogen alle leden meedoen, zowel eerstejaars als ouderejaars (competitie)roeiers, maar ook niet-leden. Na deze dag zal bekend zijn welke kandidaten vijf weken de tijd krijgen om een plek in één van de drie achten te veroveren. Er twee mannenteams (zware en lichte klasse) en twee vrouwenteams. Er worden per acht ongeveer 40-50 kandidaten doorgelaten. De selectiedag is opgedeeld in vier blokken van twee uur. Op de zondagavond wordt bekend gemaakt welke roeiers mogen starten met de selecties. Op zaterdag kun je dus gewoon meedoen met de afroeiwedstrijd waarmee de proefperiode eindigt.

Het programma voor de selectiedag bestaat uit de volgende onderdelen:

  • motivatiegesprek – vertel in drie minuten waarom jij de beste kandidaat bent
  • ergoscore – test je kracht en uithoudingsvermogen op de roei-ergometer
  • roeien – een paar kilometer in een acht met 2 ervaren wedstrijdroeiers op slag
  • lichamelijke meting - lengte, gewicht, vetpercentage etc. worden opgenomen

Geselecteerd wordt op de volgende punten:

  • vermogen
  • fysieke potentie
  • coachbaarheid in de boot
  • motivatie
  • leeftijd/roeiervaring

Selectieperiode

Als de selectiedag is geweest, komt de selectieperiode. Vijf weken lang gaan de kandidaten bijna elke dag aan de slag. Serieuze trainingen in de boot, op de ergometer en in de zaal. Je wordt echter ook ingewijd in het studentenleven op Gyas. Er zullen gezellige borrels en feesten op het Bootenhuysch zijn.
Tijdens de selectieperiode ontstaat met de andere kandidaten een wereld van saamhorigheid en gezonde rivaliteit. Iedereen moet in die periode flexibel beschikbaar zijn in Groningen. Wie nog niet in de stad woont, zal daarin ondersteund worden. Er wordt gezorgd voor een tijdelijke slaapplek en gezocht naar een vaste kamer.
Gedurende de selectieperiode zullen er kandidaten afvallen. Uiteindelijk blijven alleen de allerbeste teams over. Begin november worden de selecties van de achten bekend gemaakt.

In training

Na de selectiebekendmaking volgt er een periode van overbrugging tot de 'in training'. In training gaan houdt in dat er onder andere ook afspraken worden gemaakt over alcohol gebruik en slaaptijden. De 'in training' is een groot feest voor alle wedstrijdroeiers en zal uitgebreid gevierd worden met alle leden. Hierna gaat het serieuze trainen beginnen, alle focus ligt vanaf dan op het roeien. Maar voor het zover is zal er van november tot en met januari hard gewerkt worden aan het ploeggevoel, gezelligheid en de roeiprogressie.