Sponsorgoals.nl

Successen van Gyas

Als je na een jaar in een eerstejaarsacht doorgaat met wedstrijdroeien, kun je het nog ver schoppen en zelfs een Olympische droom vervullen. Veel Gyasroeiers zijn met Gyas naar de internationale top geroeid.

Op de Olympische Spelen in Atlanta (1996) is Gyas voor het eerst aanwezig met twee roeiers en een stuur. Anneke Venema, in 1990 nog een eerstejaarsstudente in de afroeiperiode, roeit hier in een dubbel-2. Als ze vier jaar later in Sydney met de Holland Dames 8 meeroeit, wint ze een zilveren medaille. Ook andere roeiers van Gyas komen uit op internationale wedstrijden. Rogier Blink behaalt in 2003 een bronzen medaille op de Wereldkampioenschappen voor roeiers tot 23 jaar.

In Athene 2004 wint Gyas opnieuw het Olympische zilver met de deelname van Jan-Willem Gabriëls in de Holland 8. Jan-Willem zit in 1999 in de Eerstejaars Zwaar en heeft zichzelf dus in vijf jaar naar de absolute top geroeid. Na de Spelen blijft hij roeien en in Beijing start hij in de Holland 4. Gyas is goed vertegenwoordigd in Beijing. Naast Jan-Willem roeien ook Paul Drewes en Rogier Blink op de Spelen. De heren boeken goede resultaten: Paul wordt met zijn lichte 4- zesde en Rogier roeit in de Holland 8 en wordt vierde.

Een ander succes dat zeker niet ongenoemd mag blijven is het winnen van de Elfstedenroeimarathon in 2009. Gyas heeft 25 minuten van het baanrecord gehaald en is daarmee overtuigend eerste geworden.

Op de World Cup in Luzern (2010) starten er twee Gyas 2- in Holland pakjes. Rogier Blink en Nanne Sluis starten in het M2- veld en van de 21 deelnemers werden zij achtste, een goede prestatie. Paul Drewes en Joris Pijs namen deel in het LM2- veld en zij bereikte de A-finale waarin ze uiteindelijk zesde werden. Op het SB-WK, voor roeiers onder de 23 jaar, is Esmée Ettema in de Dames 4- vijfde geworden. Sophie Souwer komt op het Studenten WK in actie in de skiff.

In 2011 zijn er weer veel internationale uitzendingen en successen behaald. Zo hebben vier mensen een uitzending naar het SeniorenB-WK behaald. Deze vier zijn: Tim Weerkamp, Pieter Buisman, Joost Kuiper en Jorrit Kortink. Verder wist onze eerstejaars dames 8 een uitzending te behalen voor de EUC, de Europees Studenten Kampioenschappen.

Ook in 2012 was Gyas weer goed vertegenwoordigd bij de internationale roeievenementen en behaalde veel successen. Zo won de eerstejaars dames 8 het klassement. Ook de Gyas-acht met daarin Siem Looijen, Geert Hemminga, Jelle Vos, Jorn Thalen, Jannik Wekenborg, Pieter Buisman en twee Duitse roeiers waren succesvol. Zij wonnen de Kölner Stadtachter. Dit is een evenement wat in Duitsland de status van de Varsity heeft. Joris Pijs behaalde zilver in de twee zonder op het WK in Bulgarije en Tim Weerkamp werd 6e in het BLM4x veld op het WK onder de 23. 2012 was ook het jaar van de Olympische Spelen, waar Gyas maarliefst twee roeiers naar toe mocht sturen. Rogier Blink en Nanne Sluis streden voor een gouden plak. Rogier Blink behaalde de vijfde plek in de Holland 8 en Nanne Sluis de 11e plek in de twee zonder.

In 2013 werd ook in de breedte goed gepresteerd. De eerstejaars zware mannen 8 heeft dat jaar het klassement gewonnen, terwijl de tweedejaarszwaar het developmentklassement wonnen. Ook op de World Cups was Gyas weer goed vertegenwoordigd. Joris Pijs en Gerbren Spoelstra behaalden beide een bronzen medaille in Luzern. Joris deed dit in het LM4- veld en Gerbren in de Holland 8. Ook Sophie Souwer was present op de Word Cups in de dubbel vier. Daarnaast won Rogier Blink tijdens het WK in Sevilla een bronzen medaille in de Twee Zonder!

2014 zou kunnen worden bestempeld als het meest succesvolle seizoen qua internationale uitzendingen van Gyanen. Met 6 roeiers en 1 stuur is Gyas met maar liefst 7 mensen vertegenwoordigd op het WK roeien in Amsterdam!

Met deze rijke geschiedenis aan internationale successen en een groeiend ledenaantal in de wedstrijdsectie kijken we uit op een vruchtbare en succesvolle toekomst voor Gyas in het nationale en internationale circuit.