Verslagen

Westelijke Regatta (Blik voor Luuk, MGL4-, EJZ en Ties)

za 18 - zo 19 mei
Dit weekend reisde de wedstrijdsectie af naar Zevenhuizen voor de Westelijke Regatta op de Willem Alexander Baan. Waar zaterdag 9 ploegen van Gyas in de A-finale lagen en dit niet tot een eerste plek resulteerde was het zondag een succesvolle dag. Met maar liefst 10 ploegen in de A-finale werd er blik getrokken door Luuk, MGL4- (Stefan, Luc, Arjan en Jelco, Ties (onder 23 acht) en de EJZ!

Op zaterdag stonden de klassementsvelden op het programma. De EJD wist na een sterke voorwedstrijd, waar zij als eerste over de streep kwamen, als 6e te eindigen in de A-finale. Het lijkt er op dat de stijgende lijn is ingezet na een wat mindere periode. De EJZ werd, na een snelle voorwedstrijd waar ze bijna onder de 6 minuten gingen, vijfde in de A-finale. Ook de EJL werd vijfde in de A-finale. De LDEj4* gingen van start in de B-finale en kwamen hier als vijfde over de streep. Al met al werden er weer veel punten meegenomen naar Groningen en zullen er weer stappen moeten worden gemaakt om nog wat plekjes te stijgen in het klassement.

De middengroepen waren ook goed vertegenwoordigd in de A-finales van het development klassement. De MGZ2x (Jasper & Bram) werd achtste in de A-finale. De MGL2x (Pancras & Joris) werd zesde in de A-finale. De MGLD2x (Johanna & Fleur) wisten helaas niet de A-finale te halen en werden vierde in de B-finale. De MGD2x (Babette & Xanthe) werden vierde in de A-finale. De MGL4- (Stefan, Luc, Arjan en Jelco) werden na een spannende strijd met Skøll net tweede in de A-finale. De twee vier-zonders van de MGD werden na een mooie onderlinge strijd tweede en vierde in de A-finale en moesten het helaas afleggen tegen Aegir die uiteindelijk met een klein verschil wist te winnen.

Op zondag werden er net als zaterdag ook veel A-finales gevaren. Maar liefst 10 ploegen van Gyas lagen uiteindelijke in een A-finale wat resulteerde in vier blikken voor een Gyas ploeg! De grijze vier (Anna, Kaatje, Sanne en Leonie) mochten al om 09:35 uur van start in de A-finale van het DGb4- veld. Na het terugtrekken van de gele vier door een blessure werd de voorwedstrijd direct omgezet naar een A-finale. De grijze vier werd hier knap tweede. De MGZ2x had direct een finale en werd na een betere race dan zaterdag vierde. Hierna was het de beurt aan Luuk in het HE1x veld. Na een teleurstellende vierde plek op het NK Klein mocht hij weer van start tegen Guido (Thêta), die derde was geworden op het NK. Op de 1000m lagen Luuk en Guido ongeveer gelijk maar na een goede versnelling wist Luuk het verschil te maken. Uiteindelijk wist Luuk met maar liefst negen seconden te winnen van Guido! De MGL4- had na de ZRB laten zien hoe het moest. Na een sterke voorwedstrijd wisten zij ook dit weekend te winnen. Met een klein verschil van 1,28 seconden wisten zij eerste over de streep te komen. De MGL2x wist zich na een wat mindere zaterdag te herpakken en werd tweede in de A-finale. Hierna was het de beurt aan de EJZ van Gyas. Na een wat mindere voorwedstrijd waar zij onnodig tweede werden wisten zij in de A-finale met overmacht te winnen! Na een een geweldige eerste 1000m, waar zij los lagen van het veld wist de EJZ met maar liefst 3,12 seconden het veld te winnen! Met deze prachtige overwinning zijn deze jongens nu beginneling af! De EJL werd derde in de A-finale. Het veld waar iedereen de hele dag naar uitkeek was het HE8+ veld. Ties lag aan de start in de onder 23 acht en de MGZ lag voor het eerst aan de start in de Henley opstelling. De onder 23 acht ging uiteindelijke er met de winst vandoor en de Henley acht werd vierde in deze finale. Ten slotte was het de beurt aan de EJD in de DB8+ veld. Zij werden vijfde in de finale. Lara die in een combinatieboot (Vidar/Gyas/Skøll) werd knap vierde in deze finale!

Na een mooi weekend met veel A-finales en vier blikken keert de wedstrijdsectie weer terug naar Groningen om weer hard te trainen voor de volgende wedstrijd, de ARB op de Bosbaan (1 en 2 juni). Ik ben enorm trots op de prestaties van afgelopen weekend en wens iedereen veel succes met hard trainen komende tijd!

De uitslagen zijn hier hier te vinden.

De Hart van Holland 2019

za 20 apr
De zaterdag voor Pasen heeft een fanatieke ploeg de Hart van Holland in Utrecht geroeid. Hieronder lees je de ervaringen van één van de roeiers.

Na een jaar fanatiek gladde vier geroeid te hebben zocht ik voor dit jaar een andere uitdaging. Telkens 4 uur reizen voor 2 km roeien vond ik na een jaar toch wel genoeg. Dit jaar ging ik voor wedstrijden waarbij je langer in de boot zit als dat je aan het reizen bent, marathon roeien! Eerst de koude Midwinter Marathon rond Amsterdam en nu met lekker zonnig weer de Hart van Holland. We moesten ons 6:15 melden op Viking waar de wedstrijd georganiseerd werd. De wedstrijd bestond uit 90 km door het hart van Nederland roeien tussen Utrecht en Amsterdam. Hierbij werd er in een estafette vorm door gewisseld. Ik mocht in het eerste team starten waarbij we door de sluis Utrecht uit roeide waar de wedstrijd begon. Het is heel bijzonder waar je allemaal langs roeit, prachtige huizen/kastelen, bomen vol in bloei en onder snelwegen door. Na de eerste wissel was het tijd voor veel zonnebrand en een verkeerde route waardoor we bij het verkeerde wisselpunt stonden, na lichte stress stonden we goed en was het tijd voor onze tweede etappe. Weer een prachtig stuk en heerlijk rustig water. Mijn navigatie skills waren niet zo talentvol dus na 4 km dacht ik al de finish te zien, grapje bedankt, veel te lange ‘eind’ sprint ingezet! De tocht vervolgden zich met in totaal 9 wissels, prachtige kleine dorpjes met veel te smal water (waar je dan door heen moest peddelen met een peddel) en hele lage en smalle bruggetjes. Het was een fantastische tocht waarbij je heerlijk uit de boot mag kijken, er veel gezelligheid is met het team en je kan genieten van de omgeving. Zeker de aanmoediging onderweg en van bekenden was tof. Nu op naar de volgende marathon 31 mei en 1 juni: de ELFSTEDEN TOCHT. Spannend maar heel gaaf, op naar een nieuw avontuur!

Gabriëlle

Skiffhead en Tweehead

zo 31 mrt
Dit weekend reisden 11 Gyanen naar Amsterdam toe om de Skiffhead of Tweehead te starten. De clubvelden roeiden een afstand van vier kilometer en senioren velden roeiden maar liefst een afstand van 7,5 kilometer van Ouderkerk aan de Amstel naar de Hoop.Vijf Gyanen ging de strijd aan in de skiff en op de Tweehead lagen er drie tweetjes van Gyas aan de start. Uiteindelijk ging Joost de Goede op de Skiffhead met de winst er vandoor in het beginner veld.

Zaterdag stond in het teken van de Tweehead. Met drie tweetjes in het dame club veld was Gyas goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk was de twee met Cheryl Everlo en Daniëlle Kroeze het snelst van de Gyas tweetjes en eindigden ze 4e in het dames club veld. Op negen seconden, op een 8e plek, volgden Floor Metz en Guyonne Schuch. Na goed stuurwerk en met vijf boten door de grote bocht (zie foto) en zware omstandigheden op de Amstel zullen zij met een glimlach terug kunnen kijken op dit weekend. De dubbeltwee met Marthe Blaak en Anna Knol werd 12e in dit veld met 22 inschrijvingen.

Zondag stond in het teken van skiffeurs/skiffeuses. Als eerst mochten Iris Schuch en Femke Metz in het dames club skiff veld van start. Iris Schuch werd 3e in dit veld. Na een wisselende race waar vooral de bochten lastig waren en waar ze vooral tijd goed maakte de rechte stukken kan zij tevreden terug kijken op deze race. Femke Metz werd na een zware race tegen de wind in 6e in het dames club veld.

In het laatste blok was het de beurt aan Luuk Adema, Damion Eigenberg en Joost de Goede die over een afstand van 7,5 kilometer, of minder als je goed de bochten aansnijdt, de strijd aan gingen met hun concurrenten. Luuk Adema werd na een wisselende race 3e in het heren elite veld en 4e overal. Damion Eigenberg werd 3e in het lichte heren elite veld en roeide naar een 6e tijd overall. Joost de Goede wist na zes ploegen in te halen het beginner veld te winnen! Met zijn prestatie eindigde hij op een 10e plek overall.

Gyazette: Wintersport Risoul

vr 08 - zo 17 mrt
Onder het motto: "summer is overrated" vertrok een grote groep dappere Gyanen richting Risoul om te laten zien wat ze waard zijn op en naast de piste.

Na dag twee ontstond al een opendeuren beleid, je leert elkaar immers pas echt kennen als je die wc en badkamer deuren weg laat. En naast de zomer zijn ook deuren overrated.

Al vroeg in de ochtend werden de eerste alcoholische versnaperingen genuttigd, al was dit niet voor iedereen een bewuste keuze.

Flanerend in onze dierenonesies trotseerden we overdag alle pistes.

Na het skiën waren we voor de apres-ski in de Yeti te vinden. En als deze dan afgelopen was kon er nog ge-après-apres-skied worden bij de blote basten-/techno borrel op de gang van een van de Gyas verdiepingen. Op diezelfde gang en in de Yeti werd zowel met veel als met minder liefde geïntegreerd met andere studentenverenigingen (vooral met veel liefde uiteraard).

's Avonds aten we wederom in de Yeti, en als dat niet het geval was konden we altijd terecht bij de KookCie voor een heerlijke maaltijd.

Er zijn velen mooie herinneringen gemaakt, ook al kan niet iedereen zich alles nog herinneren van de nachtelijke stapavonden.

Op vrijdag werd met bier of een glas wijn in je hand (voor sommigen net iets te letterlijk)
genoten van het flunkybal.

Gezien we het zo naar ons zin hebben gehad, hebben we op de laatste dag de reis nog met 12 uur weten te verlengen. De locals van van Champ-sur-Drac zorgden voor ons onderdak, inruil daarvoor waren wij het grootste en meest enthousiaste supportersteam die de basketballers ooit bij hun wedstrijd hebben gehad.

Kort nadat de wedstrijd was afgelopen konden we onze reis voortzetten naar Groningen. Dit was dan even een zeer korte sfeerimpressie van een fantastische Wispo, georganiseerd door een nog fantastischere Ski. Echter geldt voor de rest van de gebeurtenissen : What happened in Risoul, stays in Risoul.

Tekst: Florine de Haan

Drie overwinningen tijdens de WinterWedstrijden 2019

za 16 - zo 17 feb
De eerste wedstrijd van het seizoen zit er weer op. Er gingen drie Gyanen met de winst vandoor tijdens de WinterWedstrijden! Iris Hochstenbach won het lichte dames elite veld. Luuk Adema won het heren elite veld en Damion Eigenberg won het lichte heren elite veld. De WinterWedstrijden was ten opzichte van vorig jaar een stuk warmer. De lange thermo kleding bleef lekker uit en de race over 5 kilometer werd door veel ploegen snel afgelegd vanwege de gunstige wind mee.

Zaterdag was het als eerste de beurt aan de eerstejaars dames van Gyas. Zij eindigden vijfde net achter onze overburen. Met de derde plek binnen vijf seconden en de nummers zes en zeven die in hun nek hijgen, zullen zij gebrand zijn om weer een extra stap te zetten voor de volgende wedstrijden. Hierna mochten de eerstejaars lichte dames van start. Na een steady race, waar ze de hele tijd volgens de tussentijden zesde lagen, eindigden zij uiteindelijk ook als zesde. Door weinig te hebben getraind in de wedstrijd opstelling en vele blessures zullen deze dames met goede moet naar de volgende wedstrijd toe trainen. Het eerste blok werd afgesloten door Iris Hochstenbach in het lichte dames elite veld. In een klein veld met maar drie tegenstanders wist zij met ruim 35 seconden het veld te winnen! Met haar winnende tijd zou ze bovendien goed meedoen met de zware dames in het dames elite veld.

In het tweede blok zette de eerstejaars lichte mannen een goede prestatie neer. Zij werden derde in het veld en moesten Skøll en Nereus voor zich houden en gingen met zeven punten terug naar Groningen. Hierna was het de beurt aan de twee vier metten van de middengroep vrouwen. Gyas 2 met Marij Compagner op slag ging uiteindelijk het snelst van de twee vier-metten over de Schie en werd tweede in het dames gevorderde vier-met veld. Gyas 1 met Leonie van Zuiden op slag werd vijfde in dit veld.

Als laatste was het de beurt aan Luuk Adama en Damion Eigenberg. De prestatie van Luuk viel het meest op. Met ruim 22 seconden won hij het heren elite veld en liet aan onze Amsterdamse vrienden zien hoe snel je vijf kilometer kan afleggen. Dat Damion uiteindelijk had gewonnen was na veel onduidelijkheid bij de tijdwaarneming niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk werd één uur na de finish Damion aangewezen als winnaar in het lichte heren elite veld. Hij wist met elf seconden zijn dubbeltwee partner, David Kampan (Skøll), voor te blijven.

In het derde blok werd de eerstejaars zwaar van Gyas zevende en ging met. Waar de nummer drie maar vijftien seconden harder ging waren Laga en Nereus duidelijk een maatje te groot door met z’n tweeën het veld aan te vegen. In dit laatste blok op zaterdag waren de vier metten van de middengroep zwaar en de middengroep licht als laattst aan dee beurt. De vier met van de middengroep zwaar met Déan Klimp op slag werd elfde en de vier met van middengroep licht met Stegan Slagter op slag werd uiteindelijk tweede.

Zondag stond in het teken van de twee-zonders en dubbeltweetjes. Maar liefst zeven tweetjes gingen van start. Bram van der Sar en Jasper Schaap gingen als eerst van start. Jasper verving tijdens deze wedstrijd Ivan Keja vanwege griep. Bram en Jasper eindigde elfde in het heren gevorderde dubbeltwee veld. Hierna was het de beurt aan de lichte heren gevorderde dubbeltwee met Pancras Hogendoorn en Joris Kluvers. Met een goede eerste twee kilometer, waar zij maar een seconde achter de nummer een lagen, werden zij tweede achter Laga met ruim vijf seconden. Hierna was het de beurt aan de vier twee-zonders van de middengroep zwaar. Jorn Haverkort ging uiteindelijk samen met Willem van Soes (Aegir) het hardst van de tweetjes. Zij werden echter op de hielen gezeten door Ties Talsma en Ben Bakker (Aegir) die met hun tijd uiteindelijk nog tweede waren geworden in het heren gevorderde twee-zonder veld. De andere twee twee-zonders met Teun Oonk & Axel Boomgaard en Joris Oonk en Nick Kipling werden vijfde en zevende in het heren gevorderde twee-zonder veld. Ten slotte werd het een na laatste blok afgesloten door Johanna Bult en Fleur van Dijk in het lichte dames gevorderde veld. Zij werden uiteindelijk vijfde in dit veld.

De dag werd afgesloten door Babette Rosman en Xanthe Jeremiasse in het dames gevorderde dubbeltwee veld. Met vijf man van het bestuur, drie coaches en de ouders van Babette roeiden zij na een mooie derde plek.

Na deze editie van de WinterWedstrijden waar de eerste blikken en punten van het seizoen zijn behaald zullen de middengroepen met elkaar in de in acht stappen en de eerstejaars zich focussen op de Amstelwedstrijden. Op 9 & 10 maart staat de Heineken Roeivierkamp op de agenda en op 16 & 17 maart de Head of the River.