Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

za 11 - zo 12 mrt 2017Ernst Rodenburg
Afgelopen weekend was de Heineken Roeivierkamp in Amsterdam. Het was een veelbewogen maar mooi weekend op de Amstel. Met veel zon en spannende races was het leuk om te volgen hoe de Gyas ploegen zich een weg probeerde te banen in de volle velden waar ze in startte. Met als resultaat dat er voor het Eerstejaarsklassement weer punten mee naar huis zijn genomen, drie overwinningen op een afstand en een overall overwinning door de EJD combi in het Clubveld.

Zaterdagochtend om 9.30 was de officiële start van de Heineken Roeivierkamp. De dames clubachten mochten het voortouw nemen. In dit veld startte maar liefst 3 Gyas boten namelijk Clubdames, GVD en de EJD-Combi. Voor alle drie de ploegen was het van belang om de top 15 te halen zodat ze door konden naar de zondag voor de 5000 meter. Verrassend genoeg haalde alle drie de ploegen ook de top 15 zelfs de GVD tot hun grote spijt. Op zaterdag liet de EJD combi, met een overwinning op de 2500 meter, ook al zien dat ze kans hadden op de overwinning overall. De trend van de EJD combi werd doorgezet met een ruimschootse overwinning op de 5000 meter met een gat van 25 seconde op de nummer 2. Hierdoor wonnen zij het DCL veld. De GVD werd 6e en de dames club werd 13e op de 5000 meter waardoor ze 8e (GVD) en 10e (clubdames) overall eindigde.

Daarna was het de beurt aan de Heren Clubachten. Helaas door blessures bij de EJZ combi moest die acht zich terugtrekken en startte Gyas maar met 1 clubacht in dat veld. Deze acht stelde zichzelf veilig voor de 5000 meter met een 14e plek op de 2500 meter en een 10e plek op de 250 meter. Op zondag hoefde ze alleen de 5000 meter te varen hier werden ze 6e waarmee ze een 10e plaats overall mee hebben verdiend.

Hierna was het damesveld aan de beurt. Met de EJLD vier met die als eerste mocht starten van alle gyanen in dit blok. Na de 10e plek op de winterwedstrijden wilden ze graag laten zien dat ze zeker harder konden gaan en beter mee konden komen met het veld. Wat zich resulteerde in een 6e plek op de 2500 meter en een 3e plek op de 250 meter. Een prima begin dus voor de eerstejaars Lichte Dames. Zondag moest er nog wel wat gebeuren om dit resultaat vast te houden want de verschillen waren klein. Na een goede 5000 meter waar ze een 3e plek konden bemachtigen werden ze 7e op de 750 meter. Hiermee werden ze 5e overall en konden ze weer wat punten mee naar Groningen nemen.

De 2 overgebleven ploeggenoten van de EJLD, Danique en Hilde, startte in het 2eDivisie veld van de lichte dames samen met Lisan en Sarika. Deze ploeg konden wat minder goed aanhaken in dit sterke 2eDivisie veld waar ze dan ook als 9e eindigde op de 2500 meter en de 250 meter. Dat het een sterk veld was was te zien aan het feit dat de MGLD ook niet helemaal goed kon meekomen alhoewel ze er constant hebben gepresteerd waren ze op beide afstanden op de zaterdag 6e geworden. Op zondag is de EJLD combi op beide afstanden 8e geworden en de MGLD op de 5000 meter 5e en de 750 meter 6e. Overall eindigde de EJLD combi dan ook 8e en de MGLD 6e.

In de laatste dubbel vier met van zaterdag zaten de MGD. Deze lieten zien dat ze zeker wel wat neer konden zetten in de dubbel vier. Versterkt door Marjolein Scholtens van de Hunze wisten ze dan ook een 4e plek op de 2500 meter te veroveren. Helaas kostte de 2500 meter veel kracht waardoor de 250 meter er net niet lekker uitkwam met een 7e plek als resultaat. Ook op zondag konden ze niet helemaal mee komen met de 1e divisie dubbel vier waarbij ze op de 5000 meter 8e werden en op de 750 meter 7e wat resulteerde in een overall resultaat van 7e.

Na de dubbel vieren te hebben gehad was het de beurt aan de dames achten om over het water te schieten. Beginnend met de EJD die graag wilde laten zien dat ze in de afgelopen periode veel stappen hebben gezet. Helaas kwam dit er dit weekend ook niet helemaal uit en op de eerste dag werden ze 8e op de 2500 meter en 7e op de 250 meter. De volgende dag kwam het er weer niet op de goede manier uit alhoewel het roeien beter was dan de dag daarvoor was het nog steeds niet voldoende en met een 10e plek op de 5000 meter en een 12e plek op de 750 meter was het eindresultaat een 10e plek overall.

Als laatste van het Blok was het de beurt aan de dames 1e divisie achten. Hier had Gyas een ijzersterke acht liggen en dat lieten ze ook zien. Alleen Nereus, die een boot vol met of olympiërs of wk-gangers had, was Gyas te snel af. Dit resulteerde dan ook in een 2e plek op de 2500 meter en een 2e plek op de 250 meter waarbij ze dus alle andere sterke achten, met daarin ook meerdere olympiërs, de baas waren. Zeker een mooi begin van het weekend voor de dames. Dit mooie begin konden ze gelukkig goed doorzetten met een sterke 5000 meter waarbij ze verrassend snel Orca in konden halen. Ook hier konden ze de tweede tijd noteren. En met nog een 3e plek op de 750 meter konden ze een tevreden zijn met een 2e plek overall.

Na de dames was het de beurt aan de Heren om te laten zien wat ze in huis hadden. Met de EJL die als eerste over de baan mocht gaan. Met een 5e plek op de winterwedstrijden en goede stappen gemaakt te hebben in de afgelopen periode was er een goed vertrouwen dat ze een goede plek konden bemachtigen. Helaas werden ze op de 2500 meter 9e maar dat maakte ze redelijk goed door op de 250 meter de 5e plek te bemachtigen. De volgende dag was voor de EJL een dag van chaos. Door vlak voor de start een aanvaring te hebben gehad met Euros bleek er een paal stuk te zijn en een roeier geblesseerd. En met nog 30 minuten tot de start was het een heuse opgave om alsnog te starten. Gelukkig wilden de jongens van de MGL wel een roeier afstaan en daarmee er dus voor zorgen dat de EJL alsnog zijn 5000 meter en 750 meter kon varen voor het klassement. Hierdoor konden ze alsnog de 5000 meter starten nadat er een nieuwe paal was geleverd bij de boot. Wat uiteindelijk, nadat ze ook de 750 meter hadden gevaren, resulteerde in een 8e plek en toch nog een puntje mee naar huis mochten nemen voor het klassement.

Direct achter het veld van de EJL mocht de EJZ van start gaan. Ook zij lieten op dag een van het weekend niet zien wat ze konden want waar op de winterwedstrijden nog een 2e plek werd gepakt was het nu op de 2500 meter een 7e plek en op de 250 meter een 17e plek. Wat nog wel hoop gaf was dat de verschillen in het veld ontzettend klein waren en dat er dus nog van alles mogelijk was voor de zondag. Op de zondag had de EJZ eindelijk de smaak te pakken. Het leek wel een totaal andere ploeg hoe ze de baan over vlogen gebrand om het beter te doen dan de dag ervoor. Dit was ook zeker te zien in de resultaten met een 5e plek op de 5000 meter. Maar waar ze acht verraste was op de 750 meter waar ze razendsnel over de baan schoten en de 2e tijd noteerde. Dit bracht ze terug op een overall positie van 4e.

De MGL startte in het lichte heren 2e divisie veld. Na wat struggles om in te wegen is het ze toch gelukt om te mogen starten. Helaas bleek op de zaterdag het veld toch een maatje te groot te zijn voor deze tweedejaars ploeg wat resulteerde in een 9e plek op de 2500 meter en een 8e plek op de 250 meter. Op zondag gebeurde helaas iets tragisch en tegelijk heroïsch. Zoals hierboven genoemd had de EJL een aanvaring gehad en een roeier stuk. Nu wou de MGL wel een roeier doneren uit hun boot. Dit betekende dat de MGL zelf helaas was uitgesloten voor de 5000 meter en de 750 meter. Zij hebben zichzelf dus opgeofferd zodat de EJL toch nog kon starten en op die manier toch nog kans had om punten voor het klassement te halen. Dit was erg nobel van ze en ik zou ze daar ook graag voor willen bedanken!

In het 2e divisie veld voor de zware lag de MGZ klaar voor de 2500 meter. Met een goede eerste kilometer leek het een mooie race te worden en dus een goede tijd. Helaas mocht het gebeuren dat de MGZ bij de Utrechtse brug (ongeveer halverwege) een snoek sloeg waardoor ze toch veel seconde verloren. Dit resulteerde in een 10e plek op de 2500 meter en een 19e plek op de 250 meter. De volgende dag ging het beter met een 5e plek een een snelle tijd op de 5000 meter. Hierdoor kwamen ze overall weer wat omhoog. Op de 750 meter moesten ze genoegen nemen met een 13e plek waardoor ze overall op de 12e positie uitkwamen.

En dan last but not least de OJL die in het 1e divisie lichte heren van start ging. Dit veld bestond uit twee ploegen, namelijk Gyas en Nereus. Deze strijd gaat ook al jaren op deze manier en elk jaar moest Gyas het onderspit delven tegen deze sterke ploeg van Nereus. Dit jaar hoopte ze er verandering in te brengen en met een 1e plek op de 2500 meter was het een goed begin. Helaas werden ze wel 2e op de 250 meter maar het verschil was nog klein dus er was nog zeker kans. Toen ze op de zondag met maar 3 seconde de 5000 meter verloren was de 750 meter nog de enige kans om de overwinning naar ons toe te trekken. Helaas liet Nereus daar zien dat ze toch net een maatje te groot waren voor de OJL en moesten ze genoegen nemen met een 2e plek overall.

Reacties