11 blikken op de Damen Raceroei Regatta!

Afgelopen weekend stond voor de vierde maal de Damen Raceroei Regatta te Zevenhuizen op het programma. Een wedstrijd die snel is gegroeid en inmiddels bekend staat als de wedstrijd met de uitstekende faciliteiten voor coaches en roeiers. Dit weekend was het vooral het weekend van de blikken voor Gyas. Maar liefst 11 keer kon er gezongen worden voor overwinningen. De baan lag er dit weekend prima bij en met hoge temperaturen werd het een heerlijk weekend.

Rogier kwam in drie velden in actie. Samen met Sjoerd de Groot van Proteus was hij favoriet het twee zonder en twee met veld. Het twee zonder veld werd zowel op zaterdag als zondag overtuigend gewonnen en ook het lustrumnummer De Oude Twee werd vrij makkelijk gewonnen in het topschip Twee de Hans. Drie blikken waar van 2 klasserend zorgen er voor dat Rogier inmiddels wel akelig dicht in de buurt komt van de eerste plek van de blikkenlijst aller tijden.
Koen kwam alleen op zondag in actie in het N1x veld. In z’n eerste pot weer in de skiff sinds lange tijd ging het in de eerste haal al bijna mis, met een flinke mishaal moest hij de rest van de race in de achtervolging, maar een plek bij de beste drie zat er helaas niet meer in.
Vincent kwam op zaterdag in de beoogde lichte SB4- uit in het SA4- veld. In een mooie race konden de lichte pikken met een lekkere eindsprint hun boegbal nog net voor die van Orca gooien wat ze een mooi blik opleverde en wat tevens de Senioren A status betekende voor Vincent! Een fantastische prestatie voor slechts 2.5 jaar senior roeien. Ook de twee jongens van Triton werden SA en dus mochten er twee flessen champagne ontkurkt worden op het podium. Op zondag probeerde Vincent het vieren in een Gyas boot. Samen met Nils, Jolmer en Sybren moesten ze het opnieuw van de laatste 500 meter hebben en werd met een fantastische eindsprint Proteus op de streep verslagen! Op zaterdag vochten Nils en Jolmer samen met Reinier een mooi gevecht uit in in het LB1x veld. Waar Reinier in de voorwedstrijd de snelste tijd neerzette waren het Nils en Jolmer die in de finale het best weggingen en gingen strijden voor het blik. Vanaf 1000 meter maakte Jolmer duidelijk het verschil en ging uit overtuigend met het beginnelingen blik aan de haal. Nils werd 2e en Reinier moest genoegen nemen met een vierde plek. Voor beiden lijkt een beginnenlingen blik er echter zeker nog in te zitten op de korte termijn. Damion en Sybren kwamen op zaterdag in het LSA1x veld uit. In een mooie en zeer spannende race kwam Damion een halve seconde tekort om Chris Lokin van Euros te verslaan. Sybren werd met een vlakke en constante race vierde. Op zondag kwamen alle vijf de lichte skiffeurs uit in het LN1x veld. Jolmer, Sybren en Damion wonnen overtuigend hun voorwedstrijd en konden aan de bak tegen elkaar in de finale. Damion liet hier overtuigend zien de beste benen te hebben door vanuit de start voor het veld uit te varen en haalde tevens zijn revcanche ten opzichte van Chris Lokin. Jolmer werd 2e, Sybren 5e. In de B-finale raceden Nils en Reinier voor de vierde keer dit weekend tegen elkaar, Reinier leek 1500 meter lang deze B-finale te gaan winnen, maar Nils maakte in de laatste 500 meter het verschil en bepaalde zo de eindstand op 3-1 in zijn voordeel. Ids en Wouter hadden op zaterdag behoorlijk pech met hun loting in het LO2- veld, de frisse duik tijdens het oproeien had ook niet het gewenste effect en ze werden vierde achter de uiteindelijke top drie van dit veld. Op zondag in het LN2- behoorden ze zeker wel tot de favorieten. In de voorwedstrijd zetten ze de snelste tijd neer maar in de finale kwamen ze helaas net te kort om het 12e blik voor Gyas dit weekend in ontvangst te kunnen nemen. De winnende boot van Vidar/Hemus had echter al een stuk meer (jeugd)ervaring en zijn nu tevens overgangs, waardoor een blik er op de Hollandia zeker in zit voor Ids en Wouter.

Baukje kwam op zaterdag in het DSA1x uit. Met een sterk veld ging de voorwedstrijd nog niet heel soepel maar werd met een derde plek wel de finale gehaald. De finale ging vrij goed, het verschil met de top 3 was te overzien maar er is zeker nog wat te winnen voor de rest van het seizozen! Eline en Ymkje waren van plan om met twee Nereus dames in het development veld te starten, maar het was ze even ontgaan dat scull blikken ook meetellen bij het maximum dat 10 mag zijn om te starten. Helaas was uitsluiting toen het gevolg. Wel deden ze nog buiten mededinging mee in het SA2- veld, waar ze tot een keurige tijd kwamen van 6:51. De MGD roeide een erg solide voorwedstrijd in het development veld en haalde de A-finale. De start van deze A-finale was echter niet hard genoeg wat resulteerde in een race waarin ze zeker probeerden nog ploegen te pakken maar net tekort kwamen om door het veld heen te gaan schuiven. Het verschil is echter zeker te overzien en dit biedt dan ook perspectief voor de rest van het seizoen. Op zondag kwamen Baukje, Eline, Ymkje en Merel in actie in het lustrum nummer de DSA4-. In een 1-tegen-1 over 1250 kwamen ze in de halve finale, ondanks een goede race, net te kort tegen de latere winnaars van Orca. Nienke en Marjolein roeiden in de DN2x en lagen ondanks weinig trainingen er prima bij met een derde plek als gevolg. Sarika roeide in het LDB1x en LDN1x veld. Ondanks een goede start was het verval op zaterdag te groot om de finale te halen. Op zondag leek de A-finale lange tijd gehaald te worden maar in de laatste meters liet ze zich helaas toch pakken door Triton en Aegir. De B-finale werd wel overtuigend gewonnen wat dan toch wat vertrouwen zal geven voor de komende wedstrijden.

De MGZ kende een minder goed weekend. Op zaterdag werd de A-finale van het sterkbezette development veld gemist, de B-finale leek lange tijd gewonnen te gaan worden maar de eindsprint kwam er niet helemaal uit met een derde plek net buiten de punten tot gevolg. Op zondag in het N4- veld konden de mannen helaas ook geen aansluiting vinden bij de top 3 van de voorwedstrijd. Oscar en Ernst haalden in het N2- veld wel de finale ven werden hier 5e.

Ook de EJZ kende niet het beste weekend tot zover. Vanwege verschillende blessures en ziektegevallen werd er meerdere keren van opstelling gewisseld wat zeker niet meehielp. Hans deed als lichte goed mee in het zware geweld. Op zaterdag eindigden ze helaas net niet in de A-finale en uiteindelijk ook buiten de punten. Op zondag werd wel de A-finale gehaald maar hier kwamen ze niet mee de snelste ploegen: 6e.
De EJL kende een fantastisch weekend. Op zaterdag werd in een moeilijke maar uiteindelijk goede voorwedstrijd de A-finale gehaald. In deze finale werd in de 2e 1000 meter het verschil gemaakt ten opzichte van Skoll en Nereus, met een heel mooi blik als gevolg! Op zondag stond het beginnelingen blik op het spel: de voorwedstrijd ging erg soepel en in de A-finale kende de race ongeveer hetzelfde verloop als zaterdag: het verschil werd gemaakt in de 2e 1000 meter en op streep hadden ze een seconde voorsprong op Nereus: beginneling af! Kwinten kwam op zondag in een regenboog combi nog uit in het LB4+ veld maar kwam helaas niet in de buurt van de bovenste plekken.
De EJLD roeide vanwege ziekte en blessures alleen op zaterdag: in een opstelling waarin nog maar weinig getraind was werd zonder fantastisch roeien wel de A-finale gehaald. In deze finale gingen de dames echter vooral de 2e 1000 meter ineens vliegen en lieten ze het hele veld achter zich: een prachtige overwinning in ook nog een hele snelle tijd: de 7.24 betekent een nieuw 4* Gyas-record! Als kers op de taart werd ook nog de leiding in het klassement overgenomen! Guyonne kwam ten slotte uit in het LDB1x: ze hield zich hier keurig staande maar haalde niet de A-finale.
De EJD kende ook wat last-minute wisselingen maar haalde op zaterdag in een moeilijke voorwedstrijd met Nereus en Aegir wel overtuigend de A-finale. Zoals zo vaak dit jaar en ook voorgaande jaren was de finale een strijd tussen Gyas en Njord. In een bizar gelijkopgaande race werd pas in de laatste 100 meter het verschil gemaakt, helaas dit keer door de dames Leiden. Wel werden er weer 8 dure punten bijgeschrveen voor het klassement, waardoor de dames nog altijd 4 punten voorsprong hebben op nummer 2 Njord. De dames 4 kwam op zaterdag met Marrit in actie en haalde hier een vijfde plek. Op zondag waren de dames extra gemotiveerd en zagen ze zeker winkansen. Dit bleek ook uit de voorwedstrijd die ze overtuigend wonnen. In de finale lag echter ook weer de winnaar van zaterdag (Pelargos) waardoor het nog een lastige klus zou worden om te winnen. De dames gingen echter heel sterk van start en bouwden hun voorsprong op Pelargos gestaag uit: een overwinning en het beginnenlingen blik was het gevolg!

De mooie prestaties op zaterdag van de eerstejaarsploegen werden uiteindelijk beloond met een mooie en hippe prijs: een row1 rowcoaching apparaat. Dit omdat Gyas de meeste klassementspunten (28) behaalde op zaterdag!
Met 11 blikken dus een fantastisch weekend voor Gyas! Iedereen gefeliciteerd met de blikken en op naar een net zo succesvolle Hollandia. De resultaten zijn hier na te lezen.

Reacties