Voorbeschouwing EK Brandenburg en Damen Regatta

Komend weekend staat er weer op verschillende plekken mooie potten roeien op het programma. De Europese top zal in Brandenburg, Duitsland gaan strijden om de Europese titels. Een groot deel van de Nederlandse (sub)top en de rest van wedstrijdroeiend Nederland zal op de Willem-Alexander baan gaan strijden om klassementspunten en klasserende blikken.

Net als een aantal weken terug in Varese zullen namens Gyas Sophie, Marloes en Joris gaan strijden om de podiumplekken.

Sophie zal met de dames acht na een overtuigende race in Varese opnieuw zoveel mogelijk Europese tegenstanders achter zich willen laten. De concurrentie is echter meer aanwezig en het zal dringen worden aan de top voor een plek op de hoogste podiumplek. Marloes is na haar overtuigende eerste World Cup inmiddels geplaatst voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi eind mei en zal dit EK vooral gebruiken om weer een hele mooie ervaring op te doen. Er hangt nu nog geen Olympische Kwalificatie aan vast dus wie weet wat ze samen met Lisa Scheenaard kan gaan doen zonder dat er druk op staat. Joris zal ten slotte in dezelfde opstelling als in Varese gaan varen. Met nog altijd de pas 18-jarige Bart Roovers in plaats van vaste waarde TIm Heijbrock zullen ze willen laten zien een mooie stap te hebben gezet de laatste weken.

Zo'n 675 kilometer meer naar het Westen zal een groot deel van de rest van roeiend Gyas zijn of haar kunsten gaan vertonen. Met een graadje of 25 zit het qua temperatuur wel goed, de voorspelling van windkracht 4 vanaf de zijkant zal echter zeker weer voor het nodige spektakel gaan zorgen.

Rogier zal dit weekend in drie velden in actie komen. Samen met Sjoerd de Groot van Proteus is hij aan het trainen om te kijken of een uitzending naar Luzern voor de World Cup er misschien in zit. Dit weekend zullen zij twee keer in het (relatief smal bezette) SA2- veld uitkomen en tevens zullen zij de te kloppen boot zijn in het hoofdnummer van het weekend: Den Oude Twee. Vanuit de OJZ zal dit weekend verder alleen Koen in actie komen. In het sterk en druk bezette N1x veld zal hij gaan kijken of hij het scullen nog een beetje onder de knie heeft.
Na een door een blessure mislukt NK heeft Geert besloten het trainen te gaan afbouwen en jullie zullen hem dan ook minder gaan zien in de skiff op wedstrijden of op het kanaal.

De OJL zal met 5 man sterk aanwezig zijn dit weekend. Vincent is aan het trainen voor een lichte SB4- die uiteindelijk op het WK onder 23 mee moet gaan doen. In de beoogde opstelling zal hij dit weekend samen met twee jongens van Triton en één van Laga in het SA4- mee doen, om te te kijken of de snelheid er al een beetje in zit. Damion zal zijn sterke NK een vervolg proberen te geven in het LSA1x en LN1x veld. Ook Sybren zal in deze twee velden uitkomen. Jolmer en Nils zullen het tegen elkaar gaan opnemen in het LB1x veld om het beginnelingen blik mee naar huis te nemen. Op zondag zullen zij tevens in het LN 1x veld roeien. Nils, Jolmer, Vincent en Sybren zullen ten slotte in het zware O4- veld hun krachten bundelen om nog een keer extra hard over de baan te gaan. Just zal ten slotte dit weekend in Amsterdam zijn best gaan doen om een plekje in de LM4x veilig te stellen, een boot die uiteindelijk op het WK in Rotterdam moet gaan presteren. Dankzij een sterk NK is hij zeker in de picture en zal het voornamelijk afwachten zijn wat de rest (degenen die uiteindelijk niet naar Rio zullen gaan) van de lichte mannen equipe zal gaan doen.

De OJD: Ymkje en Eline hebben vorig weekend voor het eerst de krachten gebundeld met de sterke DSB2- van Nereus in de 4-. Afgelopen weekend zijn de eerste halen gemaakt en komend weekend zullen zij in het development veld gaan kijken hoe de snelheid is. Baukje zal op zaterdag in het DSA1x veld gaan proberen een mooie race neer te leggen om hopelijk een mooi blik mee naar huis te nemen. Op zondag zullen Baukje, Eline, Ymkje en Merel in één van de hoofdnummers (DSA4-) van het weekend gaan proberen dit mooie veld te winnen.

De MGZ start na hun prima 5e plek op de Westelijke opnieuw in het development 4- veld, in een boord-aan-boord race zullen ze willen laten zien de meeste ploegen te kunnen hebben. Op zondag zullen ze proberen zo hoog mogelijke ogen te gooien in het N4- veld. Ook Ernst is weer zo goed als hersteld en samen met Oscar zal hij op zondag in het N2- veld uitkomen.

De MGL leek in de 2- en 1x op weg naar mooie resultaten op de Westelijke totdat het werd afgelast. Ids en Wouter zullen in ieder geval hun pijlen hebben gericht op het LN2- veld en ook in het LO2- veld zullen ze goed mee willen komen. Reinier zal stevige concurrentie ondervinden in het LN1x en LB1x veld van vooral Gyanen. Tijdens de trial afgelopen weekend hier op het kanaal liet hij echter zien heel prima mee te komen met Nils en Sybren dus wellicht kan Reinier hier voor een verrassing zorgen.

De MGD zal door een nasleep van een blessure bij Anne allen op zaterdag in de oorspronkelijk opstelling starten in het development veld. Hier zullen ze na hun 7e plek op de Westelijke proberen een paar plekjes te pakken. Op zondag na Merel in het DSA4- starten en zullen Nienke en Marjolein het met 2 stokken per persoon gaan proberen in de DN2x.

Sarika zal na de Westelijke zonder een meter te hebben geraced nu in ieder geval proberen van start te gaan in het LDB1x en LDN1x veld. Met steeds meer meters in de benen en een uitdunnend beginnelingen veld zal ze er alles aan doen om het blik mee te nemen.

De EJZ zal na hun kanppe time trial overwinning op de Westelijke het nu weer willen laten zien in de boord-aan-boord races in het EJ8 en B8 veld. Vooral op zondag zullen de mannen hongerig zijn om het beginnenlingen blik mee naar huis te gaan nemen. Ook in het klassement zullen de mannen er alles aan doen om hun top 3 plek in ieder geval vast te houden.

De EJL zal erg gretig aan de start liggen. Het klassement zullen de mannen niet meer gaan winnen maar er zullen zeker nog wat plekjes te winnen zijn. Verder zal uiteraard het beginnenlingenblik hoog op het verlanglijstje staan van de mannen die na hun vierde plek op de Westelijke zeker weer een paar plekjes hoger zullen willen eindigen.

De EJD heeft te kampen met een aantal vervelende blessures waardoor de opstelling op het laatst nog wel wat veranderd is en het afwachten wordt hoe het zal uitpakken. Lotte Dümmer en Anna zullen er niet bij zijn en met een gewijzigde opstelling zal de 8+ er in ieder geval alles aan doen om in de A-finale zo hoog mogelijk te eindigen en de klassementsleiding te behouden en misschien zelfs uit te bouwen. Op zondag zullen de dames vanwege de blessures niet in het DSA8+ veld uitkomen. De 4+ zal op zaterdag met Marrit Bolwerk gaan starten in het DN4+ veld. Op zondag zullen de oorspronkelijk vier dames (met Iris, die zaterdag in de acht zit) gaan starten om te proberen het beginnenlingenblik te pakken.

De EJLD zal door verschillende blessures en ziektegevallen in een beperkt aantal velden starten. De vier zal in gewijzigde opstelling wel vol voor het klassement gaan en hopelijk veel punten pakken om de top van het klassement in het vizier te houden. Guyonne zal haar debuut in de skiff gaan maken om een mooie wedstrijdervaring op te doen tegen onder andere Sarika. Op zondag geen EJLD’ers. Het beginnenlingen blik komt hopelijk tijdens de Hollandia!

UPDATE
Marloes heeft met een keurige 2e plek direct de A-finale gehaald! De Litouwers worden (met wat mazzel) verslagen en de herkansing kan mooi overgeslagen worden! Ook Sophie vaart een steady race en wint haar voorwedstrijd van onder meer Rusland. Joris wordt 2e in zijn voorwedstrijd en moet morgen op herkansing om de finale veilig te stellen.

Reacties