Jan-Willem Gabriëls

 

Toen Jan-Willem naar Groningen kwam om te studeren wilde hij eigenlijk verder gaan met hockey, de sport die hij tot zijn 18e gespeeld heeft in Hoogeveen. Maar nadat een vriendin,  die al lid was geworden bij Gyas, hem vroeg een keer in te vallen in haar afroeiploegje heeft hij zijn hockey plannen laten varen om te gaan roeien. De inschrijving was eigenlijk al gesloten, maar voor een grote kerel die wellicht zwaar in training zou kunnen gaan was nog wel een plek. Zodoende werd Jan-Willem in 1997 lid van Gyas.

Jan-Willem begon met een jaar fanatiek regioroeien in de ploeg Quintog. Het jaar daarop ging hij in training. Dit was een mooi jaar, waarin hij met EJZ 1999 de dubbel pakte, door zowel in het beginnelingenveld als het nieuwelingen veld te winnen. Tijdens dit eerste wedstrijdjaar kreeg Jan-Willem de smaak te pakken en besloot hij verder te gaan met wedstrijdroeien. Het jaar daarop roeide hij samen met Dies Weyschede, Douwe de Groot en Wouter Sluis (allen uit EJZ 1999) in een 4+. In dit zeer succesvolle jaar werden 6 of 7 blikken gewonnen, werd het nog steeds staande Gyasrecord 4+ geroeid en roeiden de mannen de Henley Royal Regatta. Aan het einde van dit seizoen werd Jan-Willem geselecteerd voor de FISU acht, die deelnam aan het Studenten WK in het Poolse Poznan. In Amsterdam werd die zomer hard getraind met deze acht, met als resultaat een gouden medaille.

In zijn derde jaar heeft Jan-Willem samen met Dies, Wouter en Maarten de Witt in een 4- geroeid, in zijn vierde jaar roeide hij in de skiff. Tijdens deze jaren werd hij voor het eerst uitgezonden naar verschillende Wereldbeker wedstrijden, zowel in de 4+ als de 4-.

In 2002, ondertussen al 4 jaar in training, verhuisde Jan-Willem naar Amsterdam, waar hij de kamer van Anneke Venema over kon nemen. Na het afronden van zijn studie bedrijfskunde trainde hij hier in de winter in de skiff en gedurende het seizoen in een 4+.

In 2003 startte Jan-Willem in Milaan met de Groningen-acht voor het eerst een WK. Een lichtelijk teleurstellende 13e plaats zorgde voor het besluit om van de zware mannen 1 Nederlandse acht te maken die zich zou moeten plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene. Deze acht, met Jan-Willem aan boord, wist zich te kwalificeren en op de Spelen werd zilver gewonnen.
Omdat het behalen van een zilveren medaille op de Olympische Spelen meer was dan het gestreefde doel (kwalificatie) heeft Jan-Willem in de hierop volgende periode overwogen om te stoppen met roeien. Samen met Gijs Vermeulen, Matthijs Vellenga (beiden uit de acht) en Geert Cirkel werd besloten om voor de lol in een 4- te gaan varen en af te trainen. Mark Emke wilde de heren af en toe wel coachen. Al snel bleek deze combinatie eigenlijk best goed en hard te varen, een nieuw project was geboren en een nieuw doel gevonden, goud in Beijing!

De afgelopen jaren is er door de mannen hard getraind en zijn ze het vlaggenschip van de Nederlandse Roeibond geworden. Jan-Willem beschrijft deze 4- als ‘het best functionerende team waarin ik ooit heb gezeten'. De klik tussen de 5 mannen was direct erg bijzonder. Hoewel ze extreem veel tijd met elkaar doorbrengen en regelmatig onder (zeer) hoge druk staan is de sfeer binnen de ploeg extreem goed. Elk jaar zijn ze er in geslaagd om zichzelf te verbeteren. Het vanaf haal 1 keihard racen tot het einde is iets wat je moet leren en waarin deze vier mannen behoorlijk goed in zijn geworden.