Nabeschouwing NK klein

za 23 - zo 24 apr 2022Arienne Dijkstra
Afgelopen weekend was het NK klein en de Hollandia. De ouderejaars konden eindelijk laten zien waar ze al die tijd voor getraind hadden en de Eerstejaars voeren hun eerste echte 2k wedstrijd. Het was een winderig weekend, met veel veranderingen in het schema, waardoor de roeiers getest werden op hun aanpassingsvermogen, maar uiteindelijk kunnen we denk ik tevreden terugkijken op afgelopen weekend.

Het weekend begon op de vrijdag al, waar met veel windstoten de eerste 1900 meter over de Bosbaan werden gevaren in de vorm van een time trial. De eerste 24 zouden doorgaan en dat was zeker voor Erik en Leonard nog best een uitdaging. Erik wist uiteindelijk een plekje te bemachtigen in de kwartfinales, Leonard viel helaas niet buiten de boot en startte op de zaterdag in het heren gevorderde veld. Ook onze bondsroeiers Ymkje en Marloes kwamen in actie. Ymkje domineerde samen met Veronique van Nereus het dames 2 zonder veld en Marloes stelde ook een plekje voor de kwartfinales veilig. Stefan wist tijdens de time trial een 4e plek te bemachtigen en Thijs eindigde op een 11e plek.
Op zaterdag was het de beurt aan de Eerstejaars om voor het eerst een echte 2k wedstrijd te starten. Er is veel geleerd dit weekend, iets minder geblikt helaas. De wind was afgelopen weekend zo hard, dat ze tijdens de voorwedstrijd wegens fairness regels een time trial hebben moeten varen. Het was een taaie pot, maar gelukkig waren de stuurtjes en coaches langs de kant er om de roeiers door de 1900 meter heen te loodsen. De EJZ, EJL en EJLD moesten het op de zaterdag doen met de B-finale, de EJD hebben (eindelijk) kunnen bewijzen wat ze waard zijn en hebben een mooie 5e plek in de A-finale behaald. Verder heb ik nog meer heugelijk nieuws, het is de KNRB namelijk gelukt om alle klassementspunten na dit weekend wel weer goed op te tellen!
Ook de NK-gangers hadden op zaterdagochtend nog een pot om te varen. Het was iets minder wind dat eerst, maar het bleef strijden door de wind heen. Marloes, Thijs en Stefan eindigde allen in de top 3, waardoor hun plekje in de halve finale veilig was gesteld. Erik eindigde op een 4e plek in de kwartfinale en haalde daarmee de zondag; een hele knappe prestatie voor zijn eerste NK! Ymkje kon op zaterdag langs de kant blijven, zij had direct een plekje in de halve finale veilig gesteld.
Ook de halve finale verliep voorspoedig, Marloes eindigde op een 2e plek, Ymkje op een 1e plek en Stefan op een 3e plek. Thijs had helaas wat minder geluk met zijn loting en eindigde in de nadeel baan, die wegens de wind zorgde voor een moeilijke race. Hij plaatste zich voor de b-finale.
De EJ’s hadden weer de kans om beginnelingen af te worden, en hadden de ervaring van de dag ervoor duidelijk meegenomen. Zowel de EJD als de EJZ behaalde de A-finale, de EJZ wist zelfs de voorwedstrijd te winnen. De EJLD liet een mooie race zien en beëindigde op een 4e plek. Bij de EJL bleken asopos en Nereus iets te snel, zij mochten na de voorwedstrijd hun boot helaas weer afriggeren. De EJZ maakte het in de finale nog wel spannend, zij werden 2e! De EJD had helaas minder geluk met de loting van banen en belandde op de 5e plek.
Ilse kwam dit weekend voor het eerst uit in de skiff en had doordat er te weinig inschrijvingen waren direct een A-finale te pakken. Zij voer een constante race en werd 2e in haar veld.
In de middag wist Erik op de 16e plek te behalen! Thijs eindigde overall uiteindelijk op een 11e plek, en als 3e van skiffeurs onder 23 jaar. Zowel Marloes als Stefan grepen net naast de het podium. Ze hebben beide hard gestreden, maar mogen tevreden zijn dat ze 4e worden van heel Nederland. De gouden combi van Ymkje/Veronique bleef dit weekend ongeslagen en werden 14 seconden verschil op de nummer 2 eerste van Nederland!
Wij willen Ymkje van harte feliciteren met de overwinning!

Reacties