Nabeschouwing WK onder 23, Poznan

Afgelopen week, 25 tot en met 29 juli, vond het WK onder 23 in Poznan plaats. Drie Gyanen (Damion, Iris en Luuk) lagen aan de start. Er zijn goede prestaties geleverd waaronder een zilveren medaille voor Luuk in de mannen dubbeltwee. Hieronder volgt een samenvatting van het toernooi.

Waar sommige Nederlandse ploegen al woensdag begonnen aan het toernooi mochten de drie Gyanen donderdag van start. Luuk startte samen met Melvin (Aegir) in de mannen dubbeltwee. Vorig jaar roeiden Luuk en Melvin ook al samen op het wk onder 23 in de dubbeltwee naar een knappe vierde plek. Dit jaar reisden zij naar Poznan af om met een medaille naar Groningen te gaan. Donderdag wonnen zij overtuigend hun heat wat betekende dat zij vrijdag vrij waren en zich konden voorbereiden op de halve finale van zaterdag. Zaterdag kregen ze de opdracht om de halve finale gecontroleerd te winnen. Na een strakke eerste 1000 meter ging het gas er af en controleerde zij de wedstrijd tot aan de streep waar zij als eerste over de finish kwamen. Zondag was het dan eindelijk zover en lagen Luuk en Melvin in de a-finale. Zoals verwacht gingen de Italianen er hard vandoor en lagen zij tot en met de 1000 meter eerste. Daarachter volgden Luuk & Melvin en de Grieken op een kleine 1,5 seconden. Op de 1500 meter had Griekenland de Italianen ingehaald en lagen Luuk & Melvin zo goed als gelijk met de Italianen. Na spannende laatste 500 meter waar de Polen, die de hele race vijfde en vierde lagen, nog hard kwamen opzetten, eindigden Luuk & Melvin op een knappe tweede plek achter de Grieken en voor de Polen.

Iris startte samen met Femke (Triton) in de lichte dames dubbeltwee. Zij begonnen het toernooi erg goed door hun heat te winnen. Hiermee hadden zij zich direct geplaatst voor de halve finale op zaterdag. In de halve finale lagen zij op de 1000 meter vijfde. Na een erg sterke tweede 1000 meter werden zij net niet derde wat betekende dat zij doorverwezen waren naar de b-finale. In de b-finale roeiden zij naar een derde plek in de b-finale wat betekende dat zij een 9e plek hebben behaald op het Wku23. In de b-finale roeide Iris wel naar een nieuw combi record van 7:09.07 van de lichte dames dubbeltwee.

Ten slotte startte Damion samen met David (Skøll) in de lichte mannen dubbeltwee. Tijdens hun heat op donderdag werden zij derde en werden zij doorverwezen naar de herkansing op vrijdag. In de herkansing roeide zij naar een nette eerste plek wat betekende dat zij zaterdag de halve finale mochten starten. Van te voren wisten de jongens dat het van behalen van een plek in de a-finale erg lastig ging worden. In de halve finale werden zij vijfde wat betekende dat zij de b-finale mochten starten. In de b-finale roeide zij naar een knappe derde plek en een 9e plek overall. Damion & David hebben laten zien dat zij in het toernooi gegroeid zijn door in de b-finale ploegen te pakken waarvan zij eerder in het toernooi nog van verloren. Ook Damion roeide in de b-finale naar een nieuw combi record van 6:26.75 van de lichte mannen dubbeltwee.

Gefeliciteerd met jullie prestaties en hopelijk zien we jullie snel terug op Gyas na een welverdiende vakantie!

Reacties

-- anoniem -- · ma 30 jul 2018 om 15:11
Gefeliciteerd Luuk (en Melvin natuurlijk ook) met de zilveren plak!

Allemaal hele puike prestaties geleverd op dit toernooi. Iets waar jullie trots op mogen zijn.