Voorbeschouwing Hollandia/Aegon NK klein

za 22 - zo 23 apr 2017Ernst Rodenburg
Nu de Varsity de start van het korte baan seizoen heeft in geluid maken we ons weer op voor de volgende wedstrijd. Dit weekend zal namelijk de Hollandia worden gevaren op de Bosbaan in Amstelveen. Voor de eerstejaars weer een belangrijke wedstrijd voor hun klassement maar ook voor de ouderejaars is deze wedstrijd van groot belang. Want de Hollandia is dit jaar niet alleen de start van het Development klassement maar dit jaar zal ook tijdens de Hollandia het Aegon NK klein plaats vinden. Dit wil zeggen dat de skiffjes en twee zonders kans maken op een Nederlands Kampioenschap. Gyas heeft maar liefst 14 roeiers die zich willen gaan bewijzen op dit NK. Zeker de moeite waard om te gaan kijken dit weekend want er zullen veel ploegen van Gyas de baan overgaan.

Normaliter begint een wedstrijd weekend op zaterdagochtend maar voor de NK nummers zal er vrijdag al worden gestart. Zij zullen namelijk vrijdag avond al een time trial moeten varen over 1900 meter. Voor sommige is het slechts een formaliteit en voor anderen moet er daadwerkelijk keihard gevochten worden. Want alleen de top 24 mag doorgaan naar de kwartfinales van het NK. Voor het Lichte Dames skiff veld mogen zelfs slechts de top 6 door naar de halve finale en de rest krijgt een herkansing. In het Elite veld zal alleen Luuk Adema van start gaan voor Gyas. Ook hij moet proberen binnen de top 24 te komen in een ijzersterk veld. In het Dames Elite veld heeft Gyas een groter aantal inschrijvingen maar liefst 4 namelijk. Sophie Souwer, Marloes Oldenburg, Baukje Zaaijer en Eline Feitsma zijn ook zeker roeister om rekening mee te houden. Een ander veld waar Gyas veel deelnemers in heeft is het Lichte Elite skiff veld met 5 skiffeurs binnen dat veld die voor Gyas van start zullen gaan. Hier zullen namelijk Joris Pijs, Vincent de Vegt, Damion Eigenberg, Just van der Endt en Jolmer Tuinstra het tegen elkaar opnemen en hopelijk bemachtigen ze alle 5 een plek binnen de top 24 zodat ze richting de kwart finales mogen.

Wie het erg lastig gaat krijgen om direct door te gaan is Iris Hochstenbach. Ook zij moet op vrijdag een time trial varen in het Lichte Dames Elite skiff veld. Maar hier gaat niet de top 24 door, omdat er maar 18 inschrijvingen zijn, maar de top 6 krijgt direct een plek in de halve finales. De rest gaat door naar de Herkansing waar ze nog een keer strijden om een plek in de halve finales. Ook dit veld is ijzersterk en het zal een hele prestatie voor Iris zijn als ze zich bij die top 6 mag scharen.

Voor de twee zonders ligt er ook een time trial in het verschiet. Bij de Lichte Elite twee zonder heeft Gyas 2 ploegen liggen, Nils Meijer met Sybren Visser en Joris Oonk met Rob Nijmeijer. Zij zullen samen met 3 andere twee zonders een time trial varen om te bepalen wie welke baan zal krijgen. Al deze ploegen gaan dus ook automatisch door naar de A finale mits ze finishen. Bij de Dames Elite twee zonder is het veld iets groter. Hier starten namelijk geen 5 maar 10 ploegen. Met onze nu wel bekende Gyas/Nereus combi voegen Ymkje en Veronique zich toe aan het veld. Voor hun geldt het dat de 4 tijdsnelste zich direct plaatsen voor de A finale en de rest gaat door naar de herkansing.

Op de Zaterdag zullen dan de Kwart Finales en de Halve Finales worden gevaren waar hopelijk veel Gyanen zich mogen melden en mogen racen. Maar dat is niet het enige wat zaterdag wordt gevaren. Ook de Klassement wedstrijden worden op zaterdag verroeid. Beginnend met de EJD 8+. Na een niet zo goede herinnering aan de Varsity gaan ze proberen dit keer wel met het veld mee te komen en ook al zal winst er niet direct inzitten is een plek in de finale zeker een poging waard.

Na de EJD is het de beurt aan de EJZ. Zij zullen met de acht de baan over denderen. Met nog een bittere nasmaak van de Varsity, waar ze op 7 tiende 2e werden, zullen zij met een zware voorwedstrijd meteen al het weekend goed moeten openen als ze de A finale willen bereiken. Zij zullen het namelijk al direct moeten opnemen tegen Nereus, Njord en Laga. Samen met Gyas vormt dat de top 4 van het klassement en alleen de top 3 gaat naar de A Finale. Dit wil zeggen dat 1 van die 4 boten buiten de punten komt te liggen. Laten we hopen dat Gyas hier het verschil kan maken.
Wie ook een bittere nasmaak hebben van de Varsity zijn de dames van de EJLD. Zij werden derde in de voorwedstrijd waar een top 2 vereist was. Zij moesten het helaas afleggen tegen Laga en Argo. Nu is er weer een top 2 vereist om door te mogen gaan naar de A finale en ook dit keer zal het niet makkelijk worden. De opstelling is wel gewijzigd en hopelijk kunnen ze nu met deze opstelling laten zien dat ze wel degelijk een plek in die A finale verdienen.

Na de Lichte dames is het de beurt aan de Lichte Heren achten. Hier zal de EJL van start gaan en zoals het er nu uit ziet heeft de EJL dit keer geen invaller nodig. Op de Varsity hebben ze laten zien dat ze het voor elkaar krijgen om in de A finale terecht te komen maar konden daar niet helemaal mee komen. Laten we hopen dat ze voldoende stappen hebben gezet om weer die finale te bereiken en daar ook in mee te komen zodat er meer punten kunnen worden gepakt. De EJZ 4+ zal ook van start gaan die zaterdag en na een opstelling wissel te hebben gehad hopen ze dit weekend een mooie race neer te zetten die ze naar de finale zal leiden. De EJD 4+ zal direct Finale varen waar ze hopelijk goed in kunnen mee komen en weer wat punten kunnen pakken voor hun klassement.

Dan is het de beurt aan de eerste Development race van Gyas. Floor en Guyonne starten in het Lichte Dames Development dubbel twee veld waar ze een top 2 positie moeten bemachtigen om naar de A finale te mogen. In het Lichte Heren Dev dubbel twee veld zullen twee Gyas ploegen tegen elkaar gaan strijden om een plek in de Finale. Ids en Reinier en Mark en Thomas zitten namelijk in de zelfde voorwedstrijd waarbij alleen de 1e, 2e en tijdsnelste derde doorgaat naar de A finale.

Dan is het tijd voor de 4 zonders. Beginnend met de Dames Dev. vier zonder. Hierin zal de MGD starten met Ivet Panjer op slag. Dit is voor hun de eerste wedstrijd in de vier zonder. Samen met Sytske, Carolien en Jill zullen zij proberen een top 2 positie te bemachtigen voor een plek in de Finale. Wie wel al vaker samen een wedstrijd hebben geroeid is de vier zonder van de MGZ. Ze hebben dan wel nog niet samen een wedstrijd in een vier zonder gestart maar op de Varsity wisten ze zich in de vier met toch goed te weren in het ervaren oude vier veld. Ook zij hebben een top 2 plek nodig om door te mogen naar de A finale.

Op zondag zullen alle A finales worden gevaren door de NK nummers met daarin ook hopelijk veel Gyanen. Verder zullen alle bovengenoemde ploegen op zondag ook nog starten in het Gevorderde of Beginneling veld om de felbegeerde Klasserende blikken binnen te slepen. Verder starten er nog 2 Gyas skiffjes die nog niet eerder genoemd zijn. In het Lichte beginners skiff veld mogen namelijk Wouter Zwart en Joost van Hofslot het tegen elkaar opnemen. Beide starten ook in dezelfde voorwedstrijd waarbij de eerste 3 door mogen naar de A finale.

Wij wensen iedereen heel veel succes dit weekend en zullen op de fiets alles proberen mee te fietsen en aan te moedigen. Dus kom dit weekend lekker naar de Bosbaan want het wordt een mooie strijd met heel veel Gyas ploegen. Mocht je geen tijd hebben om langs te komen en aan te moedigen dan kan je altijd op Time-Team kijken naar de uitslagen of je volgt het Live achter je computer. Voor de loting kan je op deze link klikken.

Reacties

Extra gegevens