Voorbeschouwing Van Oord Winterwedstrijden

za 18 - zo 19 feb 2017Ernst Rodenburg
Aanstaand weekend staat de eerst echte pot roeien van 2017 op het programma: de Van Oord Winterwedstrijden, een vijf kilometer lange achtervolgingswedstrijd op de Delftsche Schie, georganiseerd door de D.S.R. Proteus-Eretes. Voor de eerstejaarsploegen zal het een eerste krachtmeting met de rest van Nederland worden. Na een lange tijd niet geroeid te hebben zal dit voor iedereen een spannend weekend zijn met misschien wel een verrassende uitkomst.

Het ijs is de afgelopen weken de beperkende factor geweest om te roeien. Ergometeren en circuiten waren de voornaamste trainingsopties voor iedereen. Ook in de rest van Nederland was de kou voldoende om niet te kunnen roeien. Dit zou kunnen leiden tot verrassende uitslagen dit weekend. Welke ploegen hebben voor het ijs de meeste stappen kunnen zetten en welke ploegen hebben het na het ijs kunnen vast houden?

De Winterwedstrijden is voor de Eerstejaars de eerste echte wedstrijd in de boot en hier zullen ook de eerste punten van het Klassement worden verdeeld. Dus voor alle eerstejaars achten en viertjes een spannend moment. Op zaterdag mogen de dames eerstejaars achten en viertjes dan ook meteen de wedstrijd aftrappen. Te beginnen met de EJD 8+ die op de NKIR zeker wat moois hebben laten zien! Nu versterkt door Lotte Smit zullen zij ook proberen de overwinning te pakken en de eerste 10 punten naar huis te brengen. Daarna gaan vandezelfde EJD de 4+ het water over. Ook zij willen laten zien hoeveel stappen ze toch nog hebben kunnen zetten en een gooi naar het podium doen. De volgende Dames die starten zijn de eerstejaars lichte dames. In hun dubbel vier met zullen zij laten zien dat het verschil van 0,2 op de NKIR in de boot zeker wordt gecompenseerd door goed roeien en hier ook de eerste punten in het klassement willen pakken.

Baukje is net terug van Sevilla en heeft daar meerdere stappen gezet die haar kunnen helpen nog harder te gaan dit weekend dan dat ze normaal al doet. Zij start namelijk in het Dames Elite skiff veld. Met geduchte concurrenten waar ze ook in Sevilla tegen heeft gespart gaat ze proberen een zo goed mogelijke tijd neer te zetten en zoveel mogelijk aansluiten zoeken met de top van het veld. Eline en Floor zullen in het Dames Gevorderden veld proberen zoveel mogelijk aansluiten te zoeken met de rest van het veld. Eline kan zelfs met de stappen die ook in Sevilla zijn gezet voor de winst van het veld gaan. In het Lichte Dames Gevorderden skiff veld zal Iris haarzelf weer willen bewijzen. ze heeft op de Hel van het Noorden en op de ergohead laten zien dat ze wel degelijk hard kan gaan. Hopelijk heeft de ijsperiode daar niks aan onder gedaan en kan ze met de top meevaren.

In Blok 2 wordt er door de eerstejaars licht als eerst gestart. Deze 8+ heeft op de NKIR een erg mooi resultaat neergezet maar nu moeten ze laten zien dat ze al die kracht ook kunnen omzetten in bootsnelheid. Trainingskamp Maastricht en de afgelopen trainingen dragen hier hopelijk aan bij en zo kunnen ze proberen een mooie positie in het veld bemachtigen.
Ook de Zware eerstejaars vier met zal in dit blok het water over schieten. Ook zij hebben al een lange periode niet geroeid maar de conditie is er zeker aanwezig. Dit zal ook voor hun de eerste 5 km wedstrijd zijn in de 4+ en willen hier laten zien dat eerstejaars zwaren zeker kunnen roeien! De Elite skiff zal ook in blok 2 van start gaan. De enige gyaan die hier in start is Luuk en hij start ook nog als eerst. Nu kan hij lekker van zich aftrappen op de rest van het veld. Met de geduchte tegenstand zal Luuk proberen zoveel mogelijk aansluiting te zoeken met de top van het veld.
In het lichte Elite veld starten er 3 gyanen. Deze gyanen zullen tegen elkaar en tegen de rest van het veld gaan strijden om de winst. Just en Vincent hebben nog kunnen trainen in Sevilla maar Damion bleef in Groningen. Damion zal wel willen laten zien dat Sevilla niet heel veel uitmaken en proberen zijn verenigingsgenoten te verslaan in de skiff. Als laatste lichte skiffeur zal Wouter starten in het lichte beginners veld. Hij zal ook willen laten zien dat hij genoeg snelheid kan genereren in de skiff.

In het laatste blok mogen de eerstejaars zware achten starten. Hierbij willen ze natuurlijk laten ziend at ze voor in het veld liggen maar ook dat ze harder gaan de de eerstejaarslicht. Ook in bij deze ploeg is er al een lange tijd niet meer geroeid maar toch willen ze aantonen dat dat ze niet tegen gaat houden om een een plek in de top te bemachtigen.
Op zondag zullen er ook nog veel Gyas ploegen van start gaan. Het grootste gedeelte daarvan zijn de eerstejaars die voor de tweede keer dat weekend de baan over vliegen in het beginnersveld.
Maar ook in het elite tweezonder veld zullen Sybren en Nils willen laten zien dat ze dan wel licht zijn maar zeker mee kunnen komen met het zware veld. Na een goed week in Sevilla waarbij vele trainingen werden gedraaid willen ze zich nu meten met het zware twee zonder veld. Het beloofd een spannende strijd te worden!
Ook in het zware gevorderden twee zonder veld zal Gyas van start gaan Harmen en Beimen zullen hier van start gaan en ook zo hoog mogelijk proberen te eindigen. In het Dames gevorderden dubbel 2 veld hebben we maar liefst 3 ploegen. Hier zal de MGD dubbel twee van start gaan met Carolien en Cheryl, de MGLD dubbel twee met Bine en Guyonne en de EJLD dubbel 2 met Tjaardy en Esmee. Er is natuurlijk niet heel veel geroeid maar toch zouden ze mooi met het veld mee kunnen komen!

Ymkje zal ook nog starten in het 3e blok namelijk in een combi boot met Nereus. Na een mooi trainingskamp zal ze samen met Veronique, waarmee ze ook op ehet SB WK startte, proberen de winst naar zich toe te trekken en een mooie tijd neer te zetten. Als laatst volgen dus de Beginner velden waar alle eerstejaars ploegen voor de tweede keer de baan over zullen gaan. Hierbij kunnen vaak ook verassende resultaten en overwinningen worden geboekt.Wij wensen iedereen heel veel succes en mocht je het willen volgen klik dan hier.

Reacties

-- anoniem -- · vr 17 feb 2017 om 15:35
Rob en Joris starten op zondag het lichte gevorderden twee zonder veld. ''insert comment over hoe het loopt here'' ''Insert comment over spannende strijd here''

-- anoniem -- · vr 17 feb 2017 om 20:08
je vergat *insert comment over het niet genoemd worden in de voorbeschouwing here*