Nabeschouwing Varsity

zo 10 apr 2016Albert Koller
Op een grotendeels zonnige zondag vond op 10 april j.l. nabij Houten de 133e Varsity plaats. Door velen verguisd, maar door zeker ook een grote groep roeiliefhebbers geliefd. Met 11 Gyas boten bleven de meeste ouderejaars boten in Groningen of op trainingskamp bij de Bosbaan maar was er nog wel genoeg te zien. Met een prachtig blik voor de EJD zijn de eerste eerstejaars van Gyas inmiddels alweer beginneling af!

De dag begon ‘s ochtends iets na tienen met de Overnaadsche Vieren voor dames. De voorwedstrijd werd dit jaar voor het eerst als time trial gevaren. Het Lopend Vuurtje bleek nog altijd in prima staat te verkeren en de dames van Kameleon kregen het schip prima van z’n plek, wat resulteerde in een zesde plek in de time trial, precies genoeg voor de A-finale! In de finale bleek de tank zeker nog niet leeg en na een mooie inhaalrace werden de dames uiteindelijk keurig derde. Hierna was de beurt aan de Gyas - Laga lichte combi in het B4+ veld. Met de Lagaaiers gehezen in Gyas pakjes zetten de mannen een prima race neer waarmee ze de finale haalden. In deze finale werden ze uiteindelijk derde. Het volgende veld was voor de dames achten. Omdat de eerstejaarsvelden dit jaar voor het eerst op basis van plek in het klassement werden geloot ontliepen de dames (nummer 1 in het klassement) de op papier andere sterke achten in dit veld. De eerste 2k van het seizoen werd dan ook keurig gewonnen en professioneel uitgevaren. In de finale om 16.00 uur wisten de dames dat er iets anders van ze gevraagd werd. Naast de sterke tegenstand was de wind namelijk ook gaan opsteken en met een stevig briesje tegen werden de omstandigheden er niet makkelijker op. In een spannende eerste 500 meter lagen de eerste 4 ploegen nog nagenoeg naast elkaar, waarbij Aegir op het 1000 meter punt nog 1e lag. De Gyas-dames wisten het echter veel beter bij elkaar te houden en in de derde 500 meter werd duidelijk het verschil gemaakt. Aegir zakte in en alleen Njord kon Gyas nog enigszins volgen, toen op na zo’n 1700 meter het verschil echter alleen maar groter werd wist iedereen dat het niet meer mis kon gaan en pakte Gyas de zilveren blikken!

Om 11.00 kwam de EJLD in actie. Ondanks hun plaatsing bleken Aegir en de Laga/Njord combi de afgelopen weken duidelijk aan snelheid te hebben gewonnen. Gyas kon de hele race aardig aanhaken maar de beslissende push om de 2e plek in de voorwedstrijd te pakken bleef helaas uit waardoor de blik al snel op de Westelijke gezet kon worden. In het DB4+ veld kwam de EJD4+ uit. In een veld met ook verschillende ouderejaars boten was de concurrentie zeker aanwezig. De eerste 1000m was echter erg sterk en met een 2e plek na dit punt lagen ze er goed bij. De tweede 1000m kende echter net te veel verval en uiteindelijk kwamen ze iets meer dan 2 seconden tekort voor de A-finale. Vervolgens was het de beurt aan de EJZ. De mannen lieten ondanks verschillende blessures zien een heel aardige 2k te kunnen varen. In de voorwedstrijd met het sterker ingeschatte Triton roeiden ze erg solide naar de overwinning in de voorwedstrijd, met 6.22 was ook de tijd erg prima. In de finale ‘s middags konden de mannen deze goede voorwedstrijd helaas geen vervolg geven. Vanuit de start gingen de andere ploegen net wat beter weg en de mannen konden de achterstand helaas niet meer goedmaken, wat uiteindelijk in een zesde plek resulteerde.
De laatste EJ poeg in actie was de EJL. In alle stress rond het instappen en wegzetten van het vlot bleken ze de verplichte ballast te zijn vergeten. Dit zorgde bij de start voor een enorm schrikmoment. Uiteindelijk werd er wel gestart en ondanks de paniek roeiden de mannen naar de snelste tijd van alle ploegen afgelopen zondag (6.15). De kamprechters waren echter onverbiddelijk en dit had uitsluiting tot gevolg. De mannen kunnen zich echter troosten met het feit dat ze op dit moment de snelste ploeg van het veld zijn, wat hopelijk nog gaat resulteren in enkele mooie blikken en harde tijden.
De mannen van L.A.M. kwamen in actie in het heren Overnaadsche Vieren veld. Ondanks een uitsekende voorbereiding in de vorm van het loodsfeest kwamen de mannen de voorwedstrijd niet door, met een 10e plek waren ze echter zeker niet ontevreden.

Ids en Wouter hadden een directe finale in het LN2- veld. In hun eerste race in de 2- lieten ze zien het twee-zonderen al aardig onder controle te hebben: na 1000 meter lagen de mannen nog drie seconden los van het veld, hierna was het echter Okeanos dat de motor aan ging zetten. Ids en Wouter kwamen nog goed mee maar in de eindsprint konden de lichten uit Amstelveen de boot nog naar een iets hogere snelheid brengen en kwamen Ids en Wouter een seconde tekort voor hun eerste klasserende blik. De race gaf echter meer dan genoeg aanknopingspunten om straks tijdens de Westelijke wel de eerste plek te pakken. Ook Sarika had in het LDSA1x directe finale. De concurrentie hier was echter zeer sterk en ondanks een behoorlijke goede eerste 1000 meter liep de rest van het veld vervolgens snel weg.

Uiteindelijk draait de hele Varsity vooral om één nummer; de race der Oude Vieren. De vier beste student-roeiers en stuurvrouw in een 4+ en een finale van 3k over het Amsterdam-Rijnkanaal. Koen, Tim, Mart, Luuk en Linde kenden een vrij gunstige loting en in de voorwedstrijd bleek dit ook. Vanuit de start werd het verschil al gemaakt en alleen Orca kon volgen. De benen konden nog enigszins gespaard worden voor de finale ‘s middags en het enige smetje op de race was dat Orca op de streep nog net kon passeren. In de finale met Proteus, Nereus, Orca, Laga, Vidar en Skadi kon het echt aan gaan. Ondanks een behoorlijke wind tegen kwamen de mannen hard uit de start en tussen favorieten Proteus en Nereus in kwam Gyas prima door de bocht heen en lagen ze er heel mooi bij. Skadi en Nereus bleken echter al snel een maatje te groot, maar Proteus en Vidar bleven binnen bereik. Proteus kon echter nog een versnelling hoger in vooral het stuk van 2000 naar 2500 meter. Vidar zakte wat terug, maar net niet genoeg om nog ingehaald te worden door de mannen van de AQSF. Met een vijfde plek en een duidelijke voorsprong op Laga en Orca werden de relatief lage verwachtingen van velen echter wel gelogenstraft en konden de mannen en dame terugkijken op een mooie Varsity. Met een jaartje extra trainen en een voortzetting van de ingezette progressie kunnen deze nog altijd jonge gasten volgend jaar een nog serieuzere gooi doen naar de eindoverwinning! #GWDV

Tot slot werd er zelfs nog in het buitenland Gyas vertegenwoordigd: Oscar kwam samen met de MGZ van Phocas uit in de 4- tijdens de Spring Regatta in Gent. Zowel op zaterdag als zondag eindigde hij in een sterk bezet veld in de middenmoot.

Alle uitslagen kunnen hier worden nagekeken.
De gehele wedstrijdsectie zal zich nu gaan vorbereiden op de Westelijke, wat voor velen in de vorm van het NK voor kleine nummers het belangrijkste meetmoment tot nu toe zal worden.

Reacties