Gyas Hunze Race

za 26 - zo 27 feb 2022

Nieuws

Nabeschouwing Gyas Hunze Race 2022

Nabeschouwing Gyas Hunze Race 2022

Zaterdagochtend in alle vroegte verschenen de eerste ploegen op het Hoornsediep, de botenwagens waren nog tot laat op de vrijdagavond aangekomen op de canadalaan. De Gyas Hunze Race stond op het punt om te beginnen. Door het hoge water was het nog even spannend of het parcour überhaupt te bereiken zou zijn vanaf Gyas, dit bleek nog erg hoog te staan en daarom moesten de C4+en vlotten ter hoogte van de Aldi. De onervaren ploegen waren hier medium enthousiast over. Waar iedereen wel enthousiast over was, was het prachtige weer, ongekend voor de Gyas Hunze Race.

De eerste start was om 09:00, de ploegen van Gyas waren ruim op tijd door de strakke coördinatie van de Competicie onder leiding van Leanne. Één boot van Skøll was te laat gevlot door een gesneuvelde duwstang en mocht ter hoogte van de Hunze weer terugkeren vanwege het te laat oproeien. In iedere heat deden er een groot aantal C4+en mee om de eer van Gyas te verdedigen, onze eigen Topc4+ dames van Terminaal zijn er met de winst vandoor gegaan en mochten aan het einde van de dag hun felbegeerde blik ophalen. Op de zaterdag is er verder nog een dames viermetje gestart en in het laatste blok waren de rela C2+’s aan de beurt. Na een spannende race is er op 2 seconden de winst misgelopen in ditzelfde veld, zonde. Wel hulde voor de winnaars van Proteus die (zonder rela) elkaar toch zoenden op het podium bij de prijsuitreiking.

S’avonds stond er een rij waar je u tegen zegt voor Gyas, zoiets hebben we in jaren niet mogen zien maar heeft laten zien hoe erg een feest bij een compowedstrijd hoort. Op dit legendarische eerste grote feest van Gyas is de bar twee keer succesvol verdedigd en hebben de folding bins een prachtig optreden neergezet. Ook is er medelijden met de schoonmaakploegjes van de zondagochtend.

Zondagochtend 07:00 waren de eerste ploegen weer aanwezig om brak, al dan niet nog dronken, het kanaal weer op te gaan om te laten zien hoe wij roeien in Groningen. Naast de C4+en waren de 4*en de heren 4+en van Gyas aan de beurt. De heren onder leiding van onze eigen Praeses hebben laten zien dat er niet te sollen met ze valt en hebben met een tijd van 08:52,9 de winst gepakt. In de middag mochten de achten vlotten, Gyas werd dankzij onze EJ wedstrijdploegen met negen achten vertegenwoordigd. De afgelopen periode heeft zeker zijn vruchten afgeworpen onder leiding van Geert Hemminga, de EJD en de EJZ hebben hun eerste compo blik binnen! De clubdames hebben hun puntje verloren op het gevaarlijke water na de trompbrug aan de Funest 8+.

Nadat alle boten weer op Gyas het water hadden verlaten was het dan nog tijd voor de doop van onze nieuwe C4+. Onze nieuwste C4 heet vanaf nu Een Brug te Ver, ter ere van het 45e lustrum van de Gyas Hunze Race. Speciale dank naar Gerrit Corbijn van Willenswaard voor het dopen van een brug te ver! Gerrit heeft samen met zijn bestuur destijds de Gyas Hunze Race bedacht en 45 jaar later is het een wedstrijd van formaat en niet weg te denken uit het roeiseizoen!

Aan alle deelnemers, medewerkers, commissies die dit mogelijk hebben gemaakt, bedankt voor het prachtige weekend!

Voorbeschouwing Gyas Hunze Race

Voorbeschouwing Gyas Hunze Race

Eindelijk is het dan zover! De 45e editie van de Gyas Hunze Race. Na een race van maar éen dag in 2020 en geen race in 2021 mogen we weer los! Wanneer het water daalt, is het kanaal weer begaanbaar en kunnen we de stad weer inroeien om de Groningse eer te verdedigen. Het zeven brug tellende parcours zal het strijdtoneel vormen voor onze mooie wedstrijd. Op dit moment is de Gyas Hunze commissie ontzettend hard bezig om een fantastische wedstrijd neer te zetten. Deze toppers zijn druk bezig met het maken van de wedstrijdschema’s, het indelen van medewerkers, het preparen van de baan en nog veel meer om de wedstrijd in goede banen te leiden.

Het Beheer is samen met onze geliefde BH-com het allermooiste feest aan het neerzetten, zoals vanouds staat er een tent op de fietsenstalling en zal er weer een écht groot feest plaatsvinden op Gyas!

Namens de A.G.S.R. liggen er meer dan zestig boten aan de start komend weekend. Daarvan mogen onze eerstejaars dames ploegen op zaterdag in alle heats Gyas vertegenwoordigen. De heren mogen met een kater op de zondag laten zien wat ze hebben geleerd op het Noord-Willems kanaal. Er zijn meer dan twintig ouderejaarsploegen van Gyas, dit verschilt tussen c2’s, gladde vieren, dubbelvieren en achten. Mooi om te zien dat ook veel ouderejaars de kans pakken om een wedstrijd dicht bij huis te starten. Verder komt onze eerstejaars wedstrijdsectie ook flink wat golfslag veroorzaken in de grachten, vanwege het aflassen van de winterwedstrijden komen de EJZ, EJL, EJD en EJLD ook in actie!

Op onze race is ook een speciaal herdenkingsveld voor Romke van der Veen, lid van Asopos de Vliet. De Gyas Hunze Race was zijn favoriete wedstrijd. Afgelopen december heeft ons het droevige nieuws bereikt dat Romke overleden is. Wij staan stil bij alle mensen die nadenken over of gevolgen ervaren van zelfdoding. Praat erover, hulp helpt.

Ook als je niet start of helpt, zoek een plekje op één van de bruggen of ergens langs het kanaal en schreeuw onze ploegen naar de overwinning!

We hebben met z’n allen een prachtig weekend voor de boeg, geniet ervan! Hulde aan het beheer, Gyas Hunze commissie en alle helpers voor het mogelijk maken van dit weekend!

Sybren van der Meulen

Gyas-Hunze Race

In het weekend van 26 en 27 februari gaat het dan eindelijk gebeuren: het 9e lustrum van de Gyas-Hunze Race! Dit jaar mogen we weer een mooie race varen door de prachtige Groningse grachten. Meld je snel aan met je ploeg, commissie, dispuut, genootschap, vriend, vriendin, of iemand anders!

Vanaf dit jaar is er geen sprint meer op de wedstrijd, de tweekamp verdwijnt en het wordt dus 1 keer een 2500m. Je kunt je inschrijven voor de volgende velden:

ErvC4+
4+;
4+;
4*
8+
Bestuurs C4+ (hoofdnummer);
C4*
C2*
C2+
Mix C2+
Mix C2*
Open 8+
Mixed C4+
Rela C2+ (hoofdnummer)

Extra gegevens

Naar het overzichtdo 02 sep 11:54