Wisselende Hollandia / Aegon NK klein

Afgelopen weekend was het moment van de waarheid. Het moment dat alle roeiers die iets willen bij de roeibond zich moeten bewijzen. Het moment dat het blaten ophield is en dat alleen de prestatie op het water nog telt. Om in aanmerking te komen voor uitzendingen naar het EK, World Cups en het WK in Zuid Korea (indien dit in de zomer nog bestaat) moest er goed gepresteerd worden in de NK skiff en NK 2- velden. Wat goed genoeg was bepaalden de bondscoaches die bij elke interessante wedstrijd wel langs de kant te vinden waren. De roeiers zouden maandag voor 14 uur te horen krijgen wie er op de selectieweek mochten komen. Op zaterdag werd er in de voorwedstrijd gevochten voor een plaats in de halve finales en finales. Iets waarbij de loting van groot belang was. Er stond namelijk een stormachtige wind schuin over de Bosbaan, hierdoor was er zeker sprake van voor en nadeel banen. Deze wind zorgde zelfs voor zulke erge golven dat zelfs een meisjes 16 2x half huilend naar de kant schreeuwde dat ze het echt niet meer leuk vond.De organisatie deed nog z'n best om het eerlijk te houden door de oproeibanen te verschuiven. Helaas veranderde dit niks aan het feit dat de banen aan de tribune kant significant minder tegenwind hadden dan aan de overkant. Hierdoor werden alle halve finales naar zondag verplaatst hopende dat de omstandigheden dan eerlijker zouden zijn. Dit bleek op de vroege zondagochtend met een licht briesje tegen ook zo te zijn.

Als eerste waren er Tim en Joost die beide uitkwamen in het LSA1x veld. Met een goede voorwedstrijd lukte het Joost om met een 4e plek zich te kwalificeren voor de halve finale. Tim kwam goed uit de start, maar had van tevoren bedacht dat een 3e plek in de voorwedstrijd ervoor zou zorgen dat hij in ieder geval niet bij de Muda’s in de halve finale zouden komen. Zo gezegd zo gedaan, na 1500m op de eerste plek te hebben gelegen werd hij toch 3e in de voorwedstrijd. In deze halve finale werd Joost helaas laatste waarbij het krachtsverschil met de gevestigde namen als Frans Goutier en Arnoud Greidanus voor hem nadelig was. Hierdoor mocht hij nog wel uitkomen in de C finale waarin hij 5e werd met 7:36.13.

Tim moest vol aan de bak in zijn halve finale, met een goede mentaliteit wist hij zich naar voren te knokken en lag hij tot de 1500m nog nipt op de eerste plaats. In de laatste 500m werd hij helaas toch nog gepakt door zowel Daan Klomp van Orca en een sterk opkomende Erik Dekker van Phocas. Door deze verloren 3e plaats moest hij het helaas doen met de B finale. Hierin roeide hij wederom weer tot de 1500m goed mee met de top 3. Helaas kon hij wederom niet de versnelling maken in het laatste gedeelte van de race, terwijl de anderen, waaronder Arnoud Greidanus (2- partner van Joris Pijs), dit wel deden. Hierdoor werd hij uiteindelijk 10e van Nederland met een tijd van 7:17.33.

In de SA1x moest Gerbren in de voorwedstrijd al uitkomen tegen Roel Braas waar hij met een moeizame start toch nog redelijk gemakkelijk wist te plaatsen voor de halve finale. Op zondag bleek dat voor deze derdejaars het toch nog een stapje te hoog gegrepen. Zowel qua roeien als qua tijd waren de verschillen groot met de echte top. In de halve finale werd hij 5e en daarmee de B finale. Hierin wist hij zich naar de tweede plaats te knokken met een tijd van 7:17.92 en dus 8e van Nederland te worden.

In het DSA2- veld waren het Emma en Eva die zich ook eens wilden meten met de top van Nederland. In de voorwedstrijd werd het duidelijk dat het SA veld nog een niveau te hoog was. In de voorwedstrijd werden ze 5e waardoor ze door moesten in de B finale. Hierin wisten ze zich nog naar de 3e plaats te roeien met een tijd van 7:47.24.

Naast het DSA veld startten Emma en Eva ook nog het DN2- veld om een blikje binnen te halen. In de directe finale en twee andere tegenstanders lukte dit gemakkelijk. Ze roeide zich keurig naar de eerste plaats met een verschil van bijna 19 seconden op de nummer 2. Dankzij dit blik zijn de dames overgangs geworden!

Op zondag werd er ook nog in het DO2- veld gestart door de dames. Maar door alle wedstrijden was er weinig energie meer over voor deze laatste race. Ze roeiden met een moeizame race naar de 5e plek met een tijd van 8:03,92

Bij de dames SA1x waren het Marloes Oldenburg en Sophie die zich wilden bewijzen op het NK. Marloes wist als derdejaars en eerstejaars skiffeur relatief gemakkelijk te plaatsen voor de halve finale. Ook Sophie werd vrij makkelijk eerste in haar voorwedstrijd en was daarmee al klaar voor zaterdag. In de halve finales strandde Marloes op een drietal SB skiffeuzes die net wat harder gingen dan haar. Met een vierde plek moest ze het gaan uitvechten in de B finale. Hierin had ze het lastig en kwam het goede roeien niet helemaal uit de verf. Ze werd 4e met een tijd van 8:05,11. (10e van Nederland). Sophie knalde met goede halen makkelijk voorbij de tegenstand in de halve finale en bereikte daarmee de A finale. Met een moeizame eerste 500 meter begon ze toch met een sterke aanval naar voren. De koppositie was al snel ingenomen door Inge Janssen met daarachter Lisa Scheenaard. Maar voor de derde plaats werd nog volop gevochten door Sophie en Chantal Achtergerberg. Dit was een tijd lang stuivertje wisselen, maar in de laatste 500m gooide Chantal nog net even het gas erop en wist het hiermee in haar voordeel te beslechten. Desondanks dat ze net naast het podium roeide is het een ontzettend knappe prestatie. Iets wat zeker niet onopgemerkt is gebleven bij de bond.

Natuurlijk was er ook nog het SA 2- veld waarin Geert en Menno goed voor de dag moesten komen om in het vizier van de bond te komen. En Rogier die Nederlands kampioen moet worden om samen met Mitchel naar het Europees kampioenschap in Sevilla te mogen. Voor Rogier en Mitchel waren de voorwedstrijd en de halve finale meer een formaliteit en roeiden in beiden vrij gemakkelijk naar de eerste plek. Voor Geert en Menno was dit minder het geval. In de voorwedstrijd werden ze nog op ruime afstand 2e, maar het was al duidelijk dat dit niet gemakkelijk varen was. In de halve finale werd dit helemaal duidelijk. In dezelfde halve finale als Rogier en Mitchel en andere NK-kandidaten Kaj Hendriks en Govert Viergever, bleek kwalificatie voor de A finale en B finale buiten handbereik te zijn. Met deze behaalde 5e plek in de halve finale was het enige wat ze nog konden doen in de C finale een goede tijd neerzetten om alsnog aan de bond te laten zien dat ze erbij horen. Hoewel ze nog wel 2e werden in de C finale was de tijd niet erg indrukwekkend, uiteindelijk bleek het behaalde resultaat voor Geert wel voldoende om een uitnodiging voor de selectieweek te krijgen.

Natuurlijk moesten ook Rogier en Mitchel nog hun favorietenrol waarmaken in de finale. Dit deden ze dan ook vrij gemakkelijk. Vanaf het begin af aan bezetten ze comfortabel de eerste plaats. Hoewel Nereus/Triton nog een kleine tegenaanval deed aan het eind van de race was de voorsprong comfortabel genoeg voor om Nederlands kampioen te worden. Hiermee hebben ze tevens hun uitzending voor het EK in Sevilla binnen!

Naast de NK nummers waren natuurlijk ook alle andere ploegen nog op de bosbaan om voor vele hun eerste 2k wedstrijd te varen.

Sunny mocht op zaterdag het spits afbijten en deed dit door eerste te worden in de voorwedstrijd van de B1x. In de finale ging het echter een stuk minder soepel en werd 5e in de finale met 8:29,03. Op zondag startte hij in het N1x veld en werd hierin 4e in de voorwedstrijd waardoor hij helaas niet naar de finale mocht.

De MGD was na het succesvolle weekend in Gent nu met alle viertjes in Amsterdam om aan de eerste Developmentklassement wedstrijd deel te nemen. Dit gebeurde met wisselend succes. De vier met Fleur op slag (en Lisanne, Jolanda en Rianne) roeide in de eerste voorwedstrijd naar de 3e plek en kwalificeerde zich daarmee voor de A finale. De andere vier met Rieke op slag (en Emma, Anne-Maud en Annewiek) kende een moeizame voorwedstrijd en werden 5e wat de B finale betekende. In de B finale werden ze 4e met een tijd van 8:36.66. De vier met Iris op slag (en Nienke Tuinstra, Nienke Storck en Els) zat in dezelfde voorwedstrijd en wisten hier 3e in te worden en behaalde hier ook de Afinale mee. In deze finale werd de vier van Iris 3e met 7:57,3 op een kleine afstand van de winnaar Laga. De ander vier in de finale kende een moeizame wedstrijd en hadden ook wel zichtbaar moeite met de omstandigheden. Ze werden 6e met een tijd van 8:34.35.

Op zondag kwamen ze allemaal van start in het DN4- veld. Helaas wist de 4 van Rieke die de A-finale niet te bereiken. De andere twee vieren wisten zich te plaatsen met voor de finale ’s middags. Hierin werd de vier van Fleur 3e met een tijd van 7:17,3 en de vier van Iris 5e met een tijd van 7:24,65.

De Middengroep Zwaar kende een goed weekend. Het viertje wist zich met goed lange klappen maar een nog wat laag tempo gemakkelijk naar de finale te roeien. Hierin werden ze met een knappe race keurig 2e. Hoewel het tempo wederom wat traag was, waren de klappen lang en solide wat resulteerde in een tijd van 7:23,47. Door dit resultaat doen ze volop mee in het Development klassement. Op zondag herhaalde zich het scenario van zaterdag, gemakkelijk door naar de finale van het N4- veld. Daarna weer met een kleine achterstand als 2e geëindigd met een de snelle tijd van 6:23,15.

De 2- van Alexander en Gijs kende ook vergelijkbaar goed weekend. Zaterdag wisten ze hoge ogen te gooien door de snelste tijd in de voorwedstrijd van het N2- veld te roeien. Dit ook door zeer degelijke lange klappen. Helaas bleek er in de A-finale toch nog een junioren 2- van het Spaarne te zijn die met een hoog tempo het veld oversteeg en hierin blikt. Echter Alexander en Gijs werden wel 2e in 7:57,14 waarbij de rest van het veld pas een tiental seconden later finishte. Op zondag was er meer tegenstand en moest er gevochten worden voor een plek in de A-finale van het O2-. Door een 2e plaats in de voorwedstrijd konden ze ’s middags voor de finale aantreden. In deze finale waren er 2 ploegen die nog een stuk harder gingen, maar kunnen Gijs en Alexander toch zeer tevreden zijn met een 3e tijd van 7:14.60.

Het EJZ viertje kende een moeizame start van het weekend met een laatste plaats in de voorwedstrijd van het N4+ veld. Hierdoor waren ze vrij snel klaar op zaterdag omdat ze geen finale hadden. Op zondag wisten ze echter zich te revancheren in het B4+ veld. In de directe finale wisten ze na een moeizame start en een 5e plaats op de 500m terug te knokken. Met een lekker ritme en lange klappen schoven ze elke 500m voorbij een ploeg. Hierdoor bezetten ze op de finishlijn de 2e plek met een tijd van 7:05,69.

Marinus startende in de LB1x op zaterdag was één van de ploegen die door de nadeelbaan de dupe was. In de voorwedstrijd werd een spannende strijd gevoerd om de 2e en 3e plek die nog recht zouden geven op de A finale. Dit werd uitgevochten door 4 tal skiffeurs waaronder Marinus. Echter toen de wind rondde 1200m goed aanwakkerde schoof Marinus in baan 7 in een paar halen fors naar achter en waaierde het veld uit elkaar. Hierdoor was de kans op de A finale snel verkeken.
Op zondag kwalificeerde hij zich vrij gemakkelijk voor de A finale waarin hij 5e werd in een tijd van 7:48.53.

De Eerstejaars Lichte Dames kwamen dit weekend enkel uit in de 2x. Door omstandigheden en inweegproblemen werden op het laatste moment nog wat tweetjes gemixt. Desondanks roeide Wendy en Nienke keurig naar de A finale in het LDDev 2x. Romy en Jacqueline werden mede door de vele veranderingen en de nadeelbaan laatste in de voorwedstrijd en kwamen daarmee in de B finale. In de B finale eindigden ze op de 3e plaats met een tijd van 9:27.46. Wendy en Nienke lieten met goed roeien in de A finale zien dat ze als eerstejaars goed mee konden komen met de ouderejaars. Ze werden 4e met een tijd van 8:53,88 en waren daarmee sneller dan een ouderejaarsploeg van Vidar.

Op zondag waren het wederom Wendy en Nienke die door de voorwedstrijd van het LDN2x wisten te knokken. Hiermee plaatsten ze zich voor de A finale. Romy en Jacqueline waren er dit keer dichter bij maar zaten in dezelfde voorwedstrijd en moesten het dus helaas afleggen tegen hun ploeggenoten. In de finale werden Wendy en Nienke met een keurige race 4e in een tijd van 8:23,67.

Tot slot hebben we natuurlijk ook nog de eerstejaars achten die zowel voor het klassement als voor de kwalificerende blikken moesten starten.

Op zaterdag moest de EJL het in een onwaarschijnlijk moeilijke voorwedstrijd met de top 3 van het klassement allemaal in dezelfde voorwedstrijd. Hiervan gingen enkel de eerste twee ploegen door naar de A-finale. Hiermee stond de EJL voor een bijna onmogelijke taak. Echter voeren ze een zeer sterke race waarbij ze de hele wedstrijd op slechts een halve bootlengte achter de 3 toppers aanvoer. Alleen aan het einde moest Licht iets meer toegeven op de andere 3. De vierde plaats betekende wel dat ze ’s middags in de B-finale aan de slag moesten. Hierin werden ze 4e met een tijd van 7:08,12. Op zondag lukte het helaas wederom niet om zich te kwalificeren voor de A-finale. Ze werden in de voorwedstrijd 4e met een tijd van 6:33,04.

De Eerstejaars Dames draaiden een goed weekend in de acht. In de voorwedstrijd werd er samen met Njord gevochten om de 2e plek die de A finale zou betekenen. Uiteindelijk trok Njord in de voordeelbaan met een paar tienden van seconden aan het langste einde. In de B finale lieten de dames zich verassen door een sterk roeiende Aegir die er gemakkelijk met de winst in de B finale vandoor ging. Hierdoor werden de dames 2e in een tijd van 7:50,28. Op de zondag was het wederom een gevecht om de A finale plekken. Skoll ging nam snel een comfortabele leiding en daarachter vochten Okeanos en onze EJD voor de 2e plaats. Een boeiend gevecht ontplooide zich voor te toeschouwers. 2000 meter lang strijd waarbij beide ploegen wisselend de 2e plaats in bezit namen. Met goed roeien en veel vechtlust lieten de eerstejaars dames overstegen de dames zichzelf. Skoll slaagde er totaal niet in hun voorsprong uit te breiden en met een sterke 3e 500m leek dat Gyas al vechtend tegen Okeanos nog enigszins aan het inlopen was op Skoll. Helaas wist Okeanos toch net aan het langste eind te trekken en op enkele tienden eerder over de finish te komen. Hierdoor was helaas het weekend ’s ochtends al afgelopen. Maar de dames kunnen op een twee fantastische voorwedstrijden terugkijken dus hou ze in de gaten!

Naast de acht startten Ilse en Anne-Mare op zaterdag in de vier met Nereus. Ze werden in een directe finale 3e in een tijd van 8:49,63. Op zondag was het Ilse die nog startte in een Nereus/Gyas DSA8+ met oa Femke Dekker in de boot. Ze werden hiermee 5e in het DSA8+ veld met een tijd van 7:15,33.

Eerstejaars Zwaar kan terugkijken op een licht teleurstellend weekend. Niet zozeer omdat het roeien zo slecht was. Maar verrast door een sterk Skadi werden ze 3e in de voorwedstrijd van het EJ8+ veld. Hierdoor zaten ze niet in de A finale wat duur puntverlies voor het klassement betekende. De B finale wisten ze gemakkelijk te winnen met een tijd van 6:33.3. Op zondag was er nog het SA8+ veld waarin de mannen konden laten zien dat ze toch wel echt goed konden roeien. In dit veld ook de Proteus combi boot met o.a. Rogier en Geert met daarnaast Roel Braas, Matthijs Vellenga, Mechiel Versluis en Mitchel Steenman. Een geduchte concurrent om het zo maar te noemen. Maar de EJZ wilde zich revancheren voor de zaterdag waardoor ze uit de startblokken vlogen. Hierbij bleven ze keurig bij de Proteus-combinatie in de buurt. En daarnaast bleven ze zeker 1500m lang naast de verenigingsboten van Vidar en Laga liggen. Hoewel deze aan het eind van de wedstrijd het verschil nog wel groter maakte roeide de EJZ een zeer goede tijd van 6:05,63. Een tijd waar ze de 5e plaats mee veroverden en waar ze tevreden op terug kunnen kijken. De Proteus-combinatie werd tot de 1000m nog bijgehouden door de Nereus verenigingsacht. Hierna gaven de toproeiers even gas en voeren ze naar de eerste plek in een tijd van 5:43,85.

Dan rest nog één ploeg die niet genoemd is in dit lange verslag. De grootste verrassing van dit weekend kwam van Jolmer Tuinstra en Robbert van der Mijn. Op zaterdag lieten deze beginnelingen in de directe finale van het LN2- veld al zien hoe goed ze waren. Vanuit de start domineerden ze het veld en roeiden met een lekker ritme naar de eerste plek. Ze lieten ondanks hun beginneling status zien dat ze het nieuwelingen-veld ontstegen. Met een voorsprong van 11.40 seconden op de nummer 2 wisten ze te blikken in een tijd van 7:55,01.

Na dit blik op zaterdag werd er zondag nog in het hogere LO2- veld gestart. In de voorwedstrijd kwalificeerden de mannen zich voor de finale met een verschil van 7 seconden op de nummer één. Dit betekende dat ze in de finale daadwerkelijke concurrentie zouden aantreffen. Maar ook ditmaal waren het toch echt Jolmer en Robbert die schijt hadden aan de jaren ervaring van anderen en eerdere resultaten. Het dynamische duo kwam weer vliegend uit de start. Dankzij het mooi voorgeslagen ritme van Jolmer en de onvermoeibare motor van de “kanjer” Robbert, roeiden de mannen naar de eerste positie op de 1000m. Vanaf hier was er alleen nog de vierdejaars 2- van Skoll die hen achtervolgden in de hoop de SA status binnen te halen. Helaas bleken deze Skollies in staat net iets efficiëntere halen neer te zetten en moesten Robbert en Jolmer in de laatste 500m ze toch nog voor laten gaan. Hierdoor werden ze alsnog 2e met een keurige tijd van 7:05,57. Een zeer knappe prestatie van beide jongens die een hoop perspectief biedt voor de rest van het seizoen. Deze zullen we zeker nog vaker aan het erevlot zien aanleggen!!!

Als je alles opsomt, is het een wisselend wedstrijdweekend geweest. Goede resultaten van onder andere de MGL, MGZ en Sophie werden afgewisseld met hier en daar wat mindere resultaten. Voor de klassementsploegen zal afwachten worden wie in de drie weken tot de ZRB zich goed kan verbeteren. Dan zullen we in Tilburg zien of het nog steeds dezelfde ploegen zijn die vooraan varen!

Reacties

Jorrit Kortink · di 23 apr 2013 om 21:02
Gijs Looijen schreef:De grootste verrassing van dit weekend kwam van Jolmer Tuinstra en Robbert van der Mijn
Hoezo?
-- anoniem -- · di 23 apr 2013 om 22:10
Zal nog een keer je blikkenlijst opleuken
Gijs van Woerden · wo 24 apr 2013 om 10:33
Leuk verslag Gijs!
Gijs Looijen · wo 24 apr 2013 om 14:26
Jorrit Kortink schreef:

Hoezo?
Haha, zelf was je anders ook behoorlijk zenuwachtig voor het weekend
Jelle Vos · wo 24 apr 2013 om 17:38
Geweldig uitgebreid verslag Gijs! Heb het met plezier gelezen
Nienke Tuinstra · wo 24 apr 2013 om 19:29
Mooi verslag Gijs, leuk geschreven ook!
-- anoniem -- · do 25 apr 2013 om 16:11
Leuk Gijsie!