Mooie resultaten op de Husk Carpit Noctem

za 23 apr 2011Marlieke Engelen
Op zaterdag 23 april werd er naast de Hollandia op de Bosbaan ook een competitiewedstrijd verroeid in Amsterdam: de Husk Carpit Noctem. Deze wedstrijd vindt jaarlijks plaats op de Amstel en bestaat uit twee afstanden: 2500 meter achtervolgingsrace en 250 meter boord-aan-boordsprint. Het zogenaamde “plukken van de nacht” heeft te maken met het feit dat de finales van de wedstrijd ’s avonds op een mooi verlichte Amstel plaatsvinden. Vier competitieploegen van Gyas reisden af naar het zonovergoten Amsterdam om mee te doen.

’s Ochtends werden alle damesvelden verroeid. Van Gyas deden Anne Spits en Saskia Haneveld mee in het D2x-veld. Zij mochten het spits afbijten en roeiden een mooie race. Meteen al na de Van Rozenoordbruggen werd de eerste ploeg ingehaald en ook de rest van de race bleven ze inlopen op de andere ploegen. Uiteindelijk kwamen de meiden in een tijd van 11:05.3 over de finish. Meteen daarna mochten ze rondmaken voor de sprint: op de 250 meter roeiden ze 00:58.2 wat hen een tweede plek bezorgde en dus een plekje in de halve finale. In het damesblok startten ook de B4+ ploegen Zwoel en Pracht. Voor beiden was het de derde wedstrijd in de Chris Heuvelman-bokaal. Pracht roeide een mooie 2500 meter in 11:53.9 waar de dames heel tevreden mee waren. Ook de meiden van Zwoel verbaasden zichzelf door de 2500 meter in 11:44.5 af te leggen, een mooie prestatie! Vol enthousiasme werd daarna ook de sprint geroeid, die bij beide ploegen iets minder goed ging: Pracht zette 00:59.2 neer en Zwoel 00:59.7. Uiteindelijk werd Zwoel vijfde en Pracht zesde en mochten ze allebei door naar de kwartfinales!

’s Middags deed eerstejaarsploeg Goed Genoeg mee in het herenblok in een C4+. Over 2500 meter roeiden de mannen 10:45.4 waar ze heel tevreden mee waren. Ook de sprint ging heel goed; Goed Genoeg kwam in 00:53.3 over de finish voor Nereus wat hen een zesde plek bezorgde. Ook zij mochten door naar de kwartfinales!

De kwartfinales voor B4+ en C4+ begonnen om 19.00 uur over 250 meter. De ploeg die de race verloor was meteen uitgeschakeld en de ploeg die won mocht meteen weer oproeien voor de halve finale. Helaas ging zowel voor Zwoel, Pracht als Goed Genoeg deze heat niet heel goed. Alledrie de ploegen verloren hun race en waren dus uitgeschakeld. Maar ondanks het verlies in de kwartfinale is het voor deze drie ploegen een mooie wedstrijd geweest met voor Zwoel en Pracht veel punten voor de bokaal.

Anne en Saskia startten in de 2x meteen een halve finale, wegens het kleine aantal inschrijvingen. Ze wonnen hun halve finale in 00:56.9 en mochten door naar de finale! Nadat de verlichting op de boot was aangebracht, mochten de dames om 21.50 uur nog één keer de strijd aan gaan met een 2x van Skøll. De Amstel schitterde in het donker door de vele lichten en special effects, wat het natuurlijk nog leuker maakte om te roeien. Helaas ging de D2x van Skoll al vanaf het begin een stuk sneller, waardoor Anne en Saskia geen kans meer maakten. In 00:56.5 kwamen ze over de finish, bijna 6 seconden achter Skøll.

De nieuwe bokaalstanden van Zwoel en Pracht kun je vinden op de site van het NOOC.