Wat is Gyas voor jeugdroeiers?

Gyas is de algemene studentenroeivereniging in Groningen. Met meer dan 1200 leden is Gyas de grootste studentenroeivereniging van Nederland. Het is een roeivereniging waar roeien op (inter)nationaal niveau gecombineerd wordt met een bruisend verenigingsleven. Door deze combinatie van roeien en gezelligheid melden zich ieder jaar meer dan 300 nieuwe leden aan. Voornamelijk studenten die nog nooit eerder in een boot hebben gezeten, maar ook een flink aantal junioren die al roeiervaring hebben opgedaan bij een burgervereniging en hier op door willen bouwen. 

Aangezien jullie als junioren een streepje voor hebben, zijn er afhankelijk van jullie niveau verschillende mogelijkheden binnen Gyas:

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de meest intensieve vorm van roeien. Een hoge trainingsintensiteit moet prestaties op nationale wedstrijden als resultaat hebben. Wedstrijdroeiers maken gebruik van het beste materiaal en krijgen de meest ervaren coaches. Gyas draait goed mee op de nationale wedstrijden en een aantal van Gyas' wedstrijdroeiers heeft binnen een aantal jaren roeien zelfs de internationale top bereikt. Sinds 1996 is Gyas steevast vertegenwoordigd op de Olympische Spelen!

Met ruim 80 wedstrijdroeiers heeft Gyas een uitgebreide wedstrijdsectie, met veel mogelijkheden in diverse nummers en klassen. Inmiddels begint het een vaste waarde te worden dat er vier eerstejaars wedstrijdploegen bovenin meestrijden in het Eerstejaarsklassement. Niet geheel zonder succes. Zo hebben de Eerstejaars Dames Achten in 2011 én in 2012 het klassement gewonnen, in 2013 de Eerstejaars Zware acht en in 2016 hebben de Eerstejaars Lichte Dames de eerste plek veroverd in het klassement en had Gyas de best presterende Eerstejaarsploegen met alle ploegen in de top 3. In 2017 was het weer de Eerstejaars Zware acht die het klassement won, en in 2018 waren het zowel de Eerstejaars Dames als Eerstejaars Lichte Heren die er met het klassement vandoor gingen. Naast twee overwinningen en een top 3 notering voor Eerstejaars Zwaar was Gyas ook in 2018 de best presterende vereniging qua Eerstejaarsploegen.

Ook ex-junioren wedstrijdroeiers hebben bij Gyas hun kast met blikken kunnen uitbreiden! Joris Pijs, ex-junior van de Hunze, heeft de nodige internationale uitzendingen gehad en mét succes. In 2016 heeft hij Gyas mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio in de LM4-.

Als junior roeier maak je vanwege je roeiervaring een grote kans om in een wedstrijdploeg terecht te komen. De eerstejaarploegen zijn hierin populair, maar als talentvolle roeier kun je ook meteen doorstromen naar een middengroep of het ouderejaarsroeien. In overleg met de Wedstrijd Commissaris is er voor jou altijd een passende oplossing!

Competitieroeien

Je kunt, zoals elke andere eerstejaarsroeier, gaan competitieroeien. Dit is een recreatieve manier van roeien die je zo intensief kunt maken als je zelf zou willen. De nadruk ligt op veel gezelligheid en een ploegband. Er worden wedstrijden gestart in een landelijke competitie met andere studentenroeiverenigingen. De openingswedstrijd hiervan is de alombekende Gyas-Hunze race!

Ex-junioren kunnen hier vrij instromen, maar het is voor hen niet toegestaan in de eerstejaarscompetitie te starten. In plaats daarvan zijn er wel diverse andere leuke klassementen om in mee te doen, de Competitie Commissaris kan je helpen bij het maken van een keus en het zoeken van coaches.

Clubroeien

Clubroeien is een tussenvorm van het wedstrijdroeien en het competitie roeien. Er wordt ongeveer 5 keer in de week getraind onder begeleiding van een vast coachkader, waarbij je roeit met ex-wedstrijdroeiers en ouderejaars competitieroeiers. Allerlei mooie korte en lange baanwedstrijden staan op het programma voor deze groep roeiers, zoals de Head of the River en de Skollcup.

Ex-junioren kunnen hier vrij instromen!

Juniorenactiviteiten

Om een voorproefje te nemen op een geweldige studententijd en roeicarrière bij Gyas in Groningen nodigt Gyas in de zomer Junioren uit voor een juniorendag. Tijdens deze dag zullen er meerdere activiteiten gehouden worden om het roeien bij Gyas en het studentenleven eens goed te verkennen.

De juniorenroeidag is bedoeld voor alle roeiers van 16 jaar en ouder uit heel Nederland die overwegen om in Groningen te gaan studeren. Houd de site in te gaten wanneer de volgende juniorendag is.

Wil je meer weten over de juniorendag? Mail dan naar wedstrijd@gyas.nl

Inschrijven

Je kunt lid worden bij Gyas tijdens de KEI-week of tijdens de Lente Introductie Periode. Tijdens de KEI-week en voor de Lente Introductie Periode organiseert Gyas openroeimiddagen, waarbij je de sfeer en de mogelijkheden van de vereniging kunt komen bekijken.

Als wedstrijdroeiende junior heb je echter de kans om je al voor de KEI-week of de openroeimiddagen van de Lente Introductie te binden aan Gyas. Door een mail te sturen naar abactis@gyas.nl, kan je vanaf nu al inschrijven voor komend studiejaar of de Lente Introductie Periode.