Voeding algemeen

Om als mens goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat je goed eet. Voor een wedstrijdroeier is het dus helemaal van belang wat je eet en hoe je eet. Om goed en gezond te eten is het van belang dat je weet wat gezond eten inhoudt. Gezond eten betekent bewuste keuzes maken in wat je eet en wanneer je eet. Een mooi richtpunt hierbij is de schijf van vijf. (link)

Om gezond te eten zijn de volgende punten belangrijk:

  • Eet gevarieerd
  • Eet niet te veel
  • Eet weinig verzadigd vet
  • Eet veel groente, fruit en brood
  • Eet veilig

Eet gevarieerd

Er is niet één voedingsmiddel waar alle voedingsstoffen in zitten. Als je verschillende dingen eet krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt. Door verschillende dingen te eten heb je minder kans om veel ongezonde stoffen binnen te krijgen.

Eet niet te veel

Door te veel eten, krijg je juist weer te veel voedingstoffen binnen. Oftewel overbodige voedingstoffen komen dan het lichaam binnen. Overbodige voedingstoffen worden omgezet in vet waardoor je gewicht toe zal nemen.

Gebruik minder verzadigd vet:

Eet niet teveel verzadigd vet. Een beetje vet heb je wel nodig. Wanneer je onverzadigd vet eet, dan krijg je ‘goede’ dingen binnen zoals onverzadigde vetzuren, vitamine A, D, E en energie.

Eet lekker veel groenten, fruit en brood:

Door genoeg groente en fruit te eten word je minder snel ziek! De regel is: elke dag twee ons groente en twee stuks fruit.

Ga veilig met je voedsel om:

Storing in je maag- en darmen, zoals misselijkheid en braken komt vaak door voedselvergiftiging. Het kan zijn dat het eten bedorven is, of niet goed gebakken. Op de verpakking van voedingsmiddelen staat vaak veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld over hoe lang het nog goed is, waar het van gemaakt is, hoeveel goede stoffen er in zitten en hoe het klaar gemaakt moet worden.

Hoeveel voeding heb je nodig?

Om prestaties te kunnen leveren is een optimale energievoorziening van essentieel belang. Zorg ervoor dat je energieverbruik en energieopname met elkaar in balans zijn. De gemiddelde Nederlander heeft ongeveer 2000 tot 2500 kcal per dag nodig. Als wedstrijdroeier train je veel en heb je dus meer energie nodig. Dit zal ongeveer neerkomen op 3000 tot 3500 kcal per dag. Een goede indicatie om te weten of je energie-inname gelijk is aan je energieverbruik is het op termijn gelijk blijven van je lichaamsgewicht. Krijg je teveel binnen word je zwaarder, krijg je te weinig binnen word je lichter.

De energieleveranciers in je voeding zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen ligt bij een wedstrijdroeier anders dan bij de gemiddelde Nederlander.

Aanbevolen verdeling van energie:

Gemiddelde Nederlander Wedstrijdroeier
10-15 % eiwitten 10-15 % eiwitten
30-35 % vetten 25-30 % vetten
50-60 % koolhydraten 60-70 % koolhydraten

Zoals je ziet heeft een wedstrijdroeier naar verhouding meer koolhydraten en minder vetten nodig.

 Bronnen:

  1. http://www.sgz.nl/voorlichting/wedstrijdroeien.htm
  2. http://tcw2.ppsw.rug.nl/~gyas/wedstrijd/artikelen/voeding.shtml
  3. http.//www.voedingscentrum.nl
  4. http://www.kennisnet.nl/cpb/po/kids/thema/gezondheid/voeding_gezond.html