Handleiding Gyas site

Op deze pagina staat een korte uitleg over de site, hierin staat vooral hoe de site in elkaar zit. Dit ter bevordering van het gebruikersgemak.

Voorpagina
De voorpagina is er op ontworpen dat de gebruiker minder hoeft te scrollen en meer te klikken. De voorpagina is daarmee een stuk ‘cleaner’, omdat die niet alle informatie van de hele site bevat.

De voorpagina is gebaseerd op de agenda, zo ontstaat er geen herhaling tussen de agenda en de nieuwsberichten.  Agenda-items worden, als ze dichterbij komen, vergroot naar een nieuwsbericht. Door te klikken op het agenda-item kom je bij het complete bericht en alle daaraan gerelateerde zaken, zoals inschrijflijsten en fotoalbums. Agenda items zijn zo handig gekoppeld aan de activiteit.

Overige onderwerpen die aandacht verdienen en geen aankomend agenda-item zijn, worden alsnog een nieuwsbericht. Deze zijn alleen een balkje. 

Als zo’n nieuwsbericht extra aandacht verdient, komt het rechts in de rubriek Uitgelicht

De bestuursmededelingen en actieve fora staan op de voorpagina. Verjaardagen zijn te zien onder Vereniging – Algemeen – Smoelenboek. De werkacties van Randstad staan op een aparte pagina.

Onderaan de voorpagina is een tabel ingevoegd met daarin de hele structuur van de site, de zogenaamde footer. De footer geeft een duidelijk overzicht, zodat je makkelijk kan navigeren.

De site houdt ook bij waar je op de site bent. Dit is zowel bovenin (onder Gyas) als onderin (bovenin de tabel) terug te vinden.


Notifications
Links onderin verschijnen pop-upjes met berichten; de zogenaamde notifications. Van de volgende acties wordt melding gemaakt:

 • Nieuw forumbericht
 • Nieuw forumtopic
 • Nieuwe bestuursmededeling
 • Nieuw verslag
 • Nieuwe reactie op een nieuwsbericht of verslag
 • Nieuw nieuwsbericht

Voor alle acties geldt dat er alleen een notification verschijnt als de actie plaats vindt op het moment dat jij op de site surft.  Als het gebeurt voor je inlogt, krijg je daar geen melding van.  

Als je op de notification klikt, ga je naar de pagina waar het bericht staat.

Forum
De forums zijn zo gemaakt dat ze gebruiksvriendelijk zijn. Bij een nieuw forumbericht verschijnt er achter het topic een lampje.

Je kunt zelf kiezen of je je forumberichten van oud naar nieuw of van nieuw naar oud wilt lezen. Dit kun je instellen bij Voorkeuren, als je op je eigen naam klikt.

Het tekstvak waarin je je forumbericht typt is handig. Je kunt makkelijk editen en opmaken. Als je bijvoorbeeld een tekst cursief wilt maken, kun je eerst de tekst typen, dan selecteren en dan op de i drukken.

Persoonlijke pagina
De log-in staat rechtsboven onder het menu. Als je bent ingelogd en je klikt op je naam, vind je informatie zoals  o.a. Botenboek, Voorkeuren en Inschrijflijsten. Als je hierna nog een keer op je eigen naam klikt, kom je op je persoonlijke pagina. Bestaande uit

 • De persoonsgegevens in de vorm van een visitekaartje;
 • De foto’s waaraan de persoon gekoppeld is (je kunt nu gemakkelijk door het fotoalbum van een persoon bladeren, zonder steeds in het oorspronkelijke fotoalbum te komen);
 • De groepen waarin de persoon plaatsneemt;
 • De uitslagen van nationale wedstrijden (mogelijk gemaakt door het Time Team).

 

Overig

 • In de hele site is autocomplete doorgewerkt. Hiermee wordt bedoeld dat als je in een tekstvakje begint met typen, de site alle mogelijke zoekresultaten weergeeft.
 • In het menu zijn vier standaardkopjes: Actueel, Vereniging, Roeien en Informatie. De overige twee zijn actuele items. Zo zal in de lente en in de KEI-week het kopje Lid worden online komen. Het menu bestaat uit drie lagen, waarvan de onderste laag een dropdownmenu is.
 • Het is mogelijk om met de pijltjestoetsen door een fotoalbum te bladeren.
 • Op de commissiepagina’s is het gemakkelijk oudere jaargangen terug te vinden en zijn de contactgegevens van de voorzitter gelijk zichtbaar.
 • Als je de moderatortools hebt en je wilt een topic of bericht wijzigen of sluiten, moet je over het topic of bericht met de muis bewegen en zie je je tools verschijnen.
 • Het algemene concept is dat acties rechtsboven staat. Als iets er niet staat, bijvoorbeeld oude forumtopics, kun je rechtsboven klikken, zodat alles verschijnt.

Tot slot
Als je een fout ontdekt, meld het op het forum. De WebCie kan hier dan mee aan de slag gaan.

Wil je meer achtergrond informatie over de site of ben je benieuwd waarom de site op deze manier is opgezet? Hier is het IT-beleid te vinden.