Wedstrijdverslag ARB

-- anoniem --
Namens de PRcie,

Afgelopen weekend vonden de Nationale Roeiwedstrijden ARB plaats op de Bosbaan. De ARB-wedstrijden op de Bosbaan staan dit jaar in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen Grote Nummers. Ondanks moeilijke weersomstandigheden, was het weer een weekend met succes voor Gyas, we hebben 4 blikken binnengesleept, waarvan 2 Nederlandse Titels. Zo is Paul Drewes samen met Jaap Schouten Nederlands kampioen geworden in de 2X en Nienke Groen is met de SA-damesselectie in de 8 nederlands kampioen geworden.
Ook onze MGD (Anouk, Esmee, Sophie en Debbie) hebben wederom in het DN4-veld gewonnen en zijn hiermee Overgangs geworden!
En als laatste heeft Joris Pijs in het LO1X-veld zeer overtuigend geblikt!

Al met al mooie resultaten! Gefeliciteerd allen!

Zaterdag

Zaterdagochtend begon de dag met een aantal kleine nummers. Voor Gyas kwamen Caroline, Steven en André-Willem uit in de lichte-skiff nummers. Caroline was het eerst aan de beurt in het LDN1x veld. Door een lastige loting met een nadelige baan als gevolg werd Caroline helaas laatste in de voorwedstrijd. Daarna was het LN1x veld aan de beurt waarin Steven en André-Willem aan de start verschenen. In dit grote veld konden de heren, met een 4e plaats voor Steven en een derde tijd voor AW, in de voorwedstrijd helaas geen plaats in de finale bemachtigen.
Daarna verscheen de MGZ aan de start in het N4+ veld. Ondanks een moeizame wedstrijd, wat volgens Niels "een boeienpot" was werd met een 3e plaats in de voorwedstrijd een finaleplaats behaald alwaar de heren eindigden op een 4e plaats met een tijd van 7:44.56.
Anne kwam in combinatie met Aegir en Nereus zaterdag ook nog uit voor het Dev 4- klassement. Ze verzekerde zich van een finale plaats door 3e te worden in hun voorwedstrijd, maar konden in die finale helaas niet mee komen met de snelste ploegen en werden 6e met een tijd van 7:43.76.
Na enkele junioren wedstrijden was het daarna tijd voor het eerstejaars klassement! Alle drie de ploegen draaien goed mee in het klassement, dus het was spannen om te zien wat de EJL, EJZ en de EJD konden betekenen. Als eerste was het lichte veld aan de beurt en de EJL wist met een sterke race als eerste te eindigen in hun voorwedstrijd. Dit zorgde voor veel tevredenheid bij de lichten omdat er voor het eerst harder was gevaren dan de lichte equipe van Okeanos, die voorop loopt in het klassement.
Daarna was de EJZ aan de beurt die ondanks de omstandigheden met een tweede plaats achter de Nereus/Triton combi een plek in de finale kon bemachtigen. De roeiers waren gematigd positief over de race, maar konden ondanks een lastige wind tevreden zijn.
De dames mochten als laatste eerstejaars ploeg starten en konden zich, ondanks een licht verwonde roeister bij het tillen van de boot, toch van een finaleplaats verzekeren.
De goed presterende MGD was tijdens de ARB-wedstrijden ook weer van de partij! Zaterdag stond ook voor hen in het teken van het Development 4- klassement. Bij de dames waren er geen voorwedstrijden en kon er direct een finale worden gevaren. De Gyas boot wist een derde tijd te varen in deze finale en de Gyas/Aegir combi moest genoegen nemen met een 6e plaats.
Ook Joris verscheen aan de start in het LSA1x veld. Na een erg goed seizoen vorig jaar, heeft Joris dit jaar moeite om z'n draai te vinden. Hij eindigde tweede in het lichte Senioren veld, maar was niet tevreden met de race: "Ik had behoorlijk veel last van mij rug, waardoor ik niet lekker zat te roeien en m'n beenkracht niet kon omzetten in bootsnelheid."
Na deze nummers was het tijd voor de eerste Gyas ploeg in een NK-nummer. Rogier, Koen, Joris en Paul startten voor deze gelegenheid in de SA4x zonder stuurman. De Gyas ploeg wist helaas geen NK overwinning behalen en werd 4e met een tijd van 7:04.42. Joris wist over het dubbelvieren te vertellen: "Doordat we allemaal weinig ervaring met het boottype hebben, was zonder trainen instappen en goed roeien niet mogelijk. Als we dat nog een keer doen, moeten we het beter voorbereiden. Maar omdat het puur voor de lol was, maakt dat verder weinig uit."
Bijna aan het einde van de dag was het tijd voor de eerstejaars-ploegen om de finales voor het klassement te roeien. De, als eerste geplaatste, EJL moest in de finale Okeanos en Vidar helaas voor zich dulden maar deed goede zaken voor het klassement met een derde plaats.
De EJZ kon de favorieten Proteus en Vidar helaas niet verslaan in de finale en behaalden een 5e plek met een tijd van 6:39.32. De race verliep niet geheel naar tevredenheid en er was genoeg om aan te werken op zondag.
De EJD, met een goeie vijfde plek in het klassement, werden helaas laatste in de finale.
Aan het einde van de dag was het wederom de MGD (Esmee, Sophie, Anouk en Debbie) die aan de stad verschenen. Dit keer in het SB4- veld. De dames konden helaas niet voorin meekomen, en eindigde op 4e (laatste) plek met een tijd van: 8:07.80.

Zondag

Zondag begon de dag voor Gyas met Koen in de overgangsklasse skiff. Hij wist zich als snelste te plaatsen voor de finale maar moest daar Hilko Swank van Nereus voor zich dulden en werd tweede met een tijd van: 7:54.73.
Ook de MGZ startte weer op zondag. Nu in het O4+ veld. Ze wisten zich in de finale te roeien met een derde tijd in de voorwedstrijd en werden 4e in deze finale.
Na de viertjes was het tijd voor een skiff nummer, namelijk de LB1x waar Steven aan de start verscheen. Hij wist zich als snelste te plaatsen voor de finale maar wist daar helaas net geen overwinning te halen en eindigde als tweede achter een roeier van Skadi. Na de lichte heren was het de beurt aan de lichte dames. Bij de LDB1x wist Caroline helaas niet door de voorwedstrijd te komen met een 4e tijd.
In het NK nummer LSA8+ verscheen de EJL aan de start. Er werd een goeie race gevaren maar de tegenstand was erg sterk en de EJL voer naar de 6e plek met een miniem verschil met Vidar.
Na de lichte heren was het tijd voor de DSA8+ NK race. Hier verscheen Nienke aan de start met de dames SA selectie. De voorwedstrijd werd gemakkelijk gewonnen met een verschil van bijna 19 seconden op de nummer twee. "In de finale was het een mooie strijd, maar gelukkig konden we langzaam aan steeds meer afstand nemen van de rest van het veld. Het roeien kan nog een stukje strakker, maar we moeten allemaal weer even wennen aan het boordroeien en hopelijk krijgen we de kans daar aan te werken de komende tijd", aldus Nienke.
Ook de EJD startte in het DSA8+ veld, maar wist helaas niet door de voorwedstrijd te komen.
Daarna was het de MGD in het DN4- veld die aan de start verscheen. In een directe finale wisten Debbie, Anouk, Sophie en Esmee met een groot verschil van meer dan 22 seconden als eerste over de lijn te komen! De dames hebben daarmee de overgangs status bereikt. De Gyas/Aegir combi eindigde als vierde.
Na een teleurstellende zaterdag was Joris op zoek naar het goede gevoel. Op zondag startte hij en AW in het LO1x veld. In een directe finale wist Joris als snelste tijd neer te zetten. Na de wedstrijd wist hij te vertellen dat het de goede kant op lijkt te gaan: "Mijn rug was beter, en ik zat sterker te roeien, waardoor het al veel lekkerder ging dan gisteren. Het is nog niet goed
genoeg, maar het gaat al wel de goede kant op. Het vooral uitzoeken hoe ik mijn rug onder controle kan krijgen."
Bij het NK nummer DSA 2x verscheen Nienke aan de start. Deze keer in een combinatie met Jacobine Veenhoven van Njord. In de directe finale werden ze derde achter Nereus en Proteus/Skøll. Nienke zei het volgende over de race: "de dubbeltwee was een leuke race, Jacobine en ik hadden 3x getraind en misten daardoor een beetje routine, vooral in de start. We durfden er niet volledig in te vliegen en daar verloren we dus een stukje op Proteus-Skoll, de rest van de race bleef dat gat redelijk gelijk. Nienke Kingma en Femke Dekker van Nereus trokken toch wel een stukje harder door en lieten hun Worldcup-ervaring zien."
Na de dames was het de beurt aan heren SA 2x. In dit veld startte uiteraard Paul (samen met Jaap Schouten van Njord) maar ook Koen verscheen aan de start bij dit NK nummer samen met Peter Vos van Argo. De derde boot van het veld werd gevormd door een licht/zware skiffeur combi te weten: Tim Heijbrock en Roel "hovenier" Braas. Paul en Jaap (met olympische dubbeltwee aspiraties) wisten de snelste tijd neer te zetten gevolgd door Koen en Peter. Het duo Heijbrock en Braas was helaas minder succesvol, zij finishte derde. NLroei wist het roeien laatstgenoemde zo te beschrijven: "Het roeien was niet om aan te zien. Harken, was de treffendste kwalificatie."
Als laatste het NK nummer heren SA 8+. De Okeanos-combi (incl. Derk Noordhuis) was verreweg favoriet en wist in de directe finale dan ook de winst te behalen in 5:50.18! De EJZ verscheen ook aan de start in dit veld met een nieuw wedstrijdplan. "De bedoeling was om alleen de eerste 1000m als de race te zien" aldus Pieter. Deze tactiek werkte blijkbaar goed, want de heren roeide een sterke race en wisten als 4e net achter Vidar (leider in EJ8+ klassement) te eindigen.