ZRB

Jorrit Huizinga
Door de PRcie.

Zoals op deze site al aangekondigd, was de Watersportbaan Tilburg het afgelopen weekend het toneel van de wedstrijden van de Zuidelijke Roeibond, kortweg ZRB. Onder het gastheerschap van Vidar kon hier in een groot aantal nummers gestart worden. Ook Gyas was weer goed vertegenwoordigd.

Zaterdag
Als eerste Gyasploeg startte op zaterdagmorgen de MGZ, in het Nieuwelingen 4+ veld. In de voorwedstrijd, die de vorm van een Time Trial had, roeiden de heren zich met een tijd van 6:55.43 zich de A-finale in. In de finale werd deze tijd nog met dik negen seconden verbeterd. De race verliep erg goed en er werd mooi geroeid. Toen de twee voorste ploegen een laatste krachtsinspanning leverden om mee te komen, moesten de heren echter afhaken. Maar de derde plaats in dit veld van 17 stemde zeker ook tot tevredenheid.
Hierna was het de beurt aan de MGD, in het acht ploegen tellende Dames Development 4- veld. De nadruk lag dit weekend op de eerste 1000m, deze wilden de dames zo snel mogelijk varen. Dit slaagde, want in de voorwedstrijd zetten ze tot 1500m de snelste tussentijden neer. Uiteindelijk werden ze tweede in hun heat, waarmee een plek in de A-finale was veiliggesteld. De finale verliep ‘voor het gevoel’ iets minder, hoewel de tussentijden wel weer sneller waren. De vierde plaats was het resultaat, met een tijd van 7:10.66
De dames van EJD dachten in de voorwedstrijd van het Dames Eerstejaarsveld een goede kans te maken, gezien de tegenstanders in hun heat. Op de 500m bleek echter anders, wat voor een gebrek aan scherpte zorgde: een derde plek was het resultaat. De B-finale verliep beter, hoewel Nereus nog sneller was. Met de zesde plek waren ze echter niet ontevreden, of zoals Cees het stelde: “Het was niet heel erg verkeerd.”
In het Lichte Nieuwelingen Skiffveld verschenen 2 Gyanen aan de start. Steven Edelenbos en André-Willem Faber werden in hun heats respectievelijk derde (7:47.10) en tweede (7:39.98). Een finaleplaats was echter alleen voorbehouden aan de heatwinnaars, waardoor de zaterdag van de ZRB er voor beide heren na de voorwedstrijd op zat.
De MGL deed mee in het Lichte Heren Development 4- veld. Helaas bleek hun eerste tijd van 6:53.21 ook niet voldoende voor een finaleplaats.
De laatste twee nummers van de zaterdag waren de EJZ en de EJL. Eerstgenoemden wonnen hun heat in de voorwedstrijd met een mooie tijd: 6:08.41. In de A-finale werd deze tijd zelfs nog iets verbeterd, maar het was net niet genoeg. De heren moesten met de derde plaats genoegen nemen.
EJL startten in Tilburg hun eerste wedstrijd als Nieuwelingen, na het blik op de Hollandia twee weken terug. Die prestatie kon deze keer niet geëvenaard worden. Hoewel in de voorwedstrijd een hele nette tijd werd neergezet (06:13.46), moesten ze Okeanos (dat uiteindelijk ook zou blikken) voor zich dulden, en mocht de A-finale niet gestart worden. De B-finale wonnen ze daarentegen wel weer ruim, ditmaal met een tijd van 6:17.15

Zondag
Op zondagochtend lag wederom de MGZ als eerste Gyasploeg aan de start, dit keer in de Heren Overgangsklasse 4+. In de voorwedstrijd werd de heat gewonnen met een tijd van 6:57.42, en de aandacht kon dus gericht worden op de finale. In deze finale werd wederom goed geroeid: alleen een Skoll/Orca-combi wist de heren voor te blijven. De finaletijd was 6:51.72. Op beide dagen dus een geslaagde ZRB voor de Middengroep Zwaar.
André-Willem verscheen aan de start in het Lichte Beginnelingenveld. Steven had hier ook zullen starten, maar hij trok zich terug, waaroor het aan André-Willem alleen was de AGSR te vertegenwoordigen. Met de krappe tweede plaats op de Hollandia had hij getoond een titelkandidaat te zijn, hetgeen ook werd bevestigd in de voorwedstrijd. Hier wist hij zijn heat met bijna 10 seconden voorsprong te winnen. In de zeer goed lopende finale wist hij na ongeveer 1000m aan kop te komen, en liep vanaf dat moment alleen maar uit. De mooie tijd van 7:26.60 en de eerste plaats waren dan ook het resultaat. André-Willem: “Het was nog best pittig, ik moest behoorlijk aanpoten.” Maar dan heb je ook wat: een blik dus voor André-Willem!
Hoofdnummers van deze ZRB waren de Nieuwelingen 4- velden. De dames van de MGD startten in een directe finale. Doelstelling was de dames van Asopos te verslaan. Hiervoor werd een ietwat andere tactiek ingezet dan op zaterdag. “We hadden het netjes roeien even overboord gegooid en geprobeerd de hele wedstrijd de beuk erin te zetten,” stelt Sophie. Het mocht helaas niet baten: lange tijd lagen de boten zij aan zij, maar op 300m van de finish bleek Asopos toch de langste adem te hebben. Met een tijd van 7:06.33 werd een tweede plaats bemachtigd. Toch een bevredigend resultaat, waarmee ze laten zien op een stijgende lijn te zitten. “De Randstad kan onze wedstrijd worden,” aldus Sophie.
De MGL had, net als op zaterdag, weinig succes in dit hoofnummer. Met een laatste plaats in de voorwedstrijd (6:48.82) lag de finale wederom buiten bereik.
Ook de Eerstejaarsachten moesten weer aan de bak op zondag. De EJZ en EJD startten in het Beginnelingenveld, de EJL bij de Senioren A. De zwaren begonnen hun zondag weer goed met het winnen van hun heat in de voorwedstrijd. In de A-finale werd 6:07.66 geroeid, wat een tweede plaats betekende, net achter de Proteus/Laga-combi. Helaas net geen blik dus voor de EJZ, maar wel erg dicht in de buurt.
Voor de EJD begon de zondag goed met een mooie race in de voorwedstrijd. “De dames hebben laten zien dat ze de vechtersmentaliteit in zich hebben, en de concurrenten van gister [zaterdag dus, JH] achter zich hebben kunnen laten in het DB8+ veld,” aldus Cees. Met de snelste tijd van het veld (7:00.90) kon dus gestart worden in de finale. Hier gebeurde echter ongeveer hetzelfde als in de voorwedstrijd op zaterdag. De start was goed, en ze leken dan ook goed mee te komen. Toen Triton echter al na 500m van de dames weg wist te varen, sloeg de schrik toe, waardoor de rest van de race een stuk rommeliger was. Een vierde plek was het resultaat, wat niet geheel tot tevredenheid stemde.
Voor EJL bleek het SA+veld toch een tandje te hoog gegrepen, ook met Wim Bakker in de boot. Hoewel twee andere ploegen zich terug trokken, was de tegenstand veel te sterk, en met de tijd van 6:26.06 werd een vierde en laatste plaats behaald. Wellicht een goede reden om later nog eens in dit veld te willen roeien?

Een ZRB dus met voor Gyas niet alleen een blik, maar ook behoorlijk wat andere goede eindnoteringen. Dat biedt dus een goed perspectief voor de aankomende Randstad Regatta en de rest van het seizoen!

Door een technisch probleempje mijnerzijds zijn sommige ploegen iets uitgebreider aan bod gekomen dan anderen. Niets persoonlijks dus, ik wou alleen niet nog langer wachten met publiceren