Het programma

Introductieperiode

De introductieperiode wordt op Gyas de afroeiperiode genoemd. In de afroeiperiode zullen wij je de beginselen van het roeien bijbrengen. Bij je opgave of gedurende de afroeiperiode kun je aangeven of je wilt gaan selecteren voor een eerstejaarsploeg. Er is gedurende de afroeiperiode ook de mogelijkheid om mee te doen met de FIT-groep voor als je direct al fanatiek aan de slag wilt. Mocht je geïnteresseerd zijn in de FIT-groep dan kun je dit bij de indelingsavond aangeven en dan krijg je meer informatie hierover op de mail. De FIT-groep is een handige manier om een voorproefje te krijgen van wat wedstrijdroeien is en je werkt toe naar de selectiedag.

Selectiedag

Op de selectiedag mogen alle leden meedoen, zowel eerstejaars als ouderejaars (competitie)roeiers. Na deze dag zal bekend gemaakt worden welke roeiers vijf weken de tijd krijgen om een plek in één van de eerstejaarsboten te bemachtigen. Binnen het roeien kent men vier secties: lichte dames, dames, lichte heren en zware heren. Tijdens de selectiedag kun je voor jezelf kijken wat je kan en aan de coachkaders laten zien wat jij fysiek in je hebt. Na de selectiedag start de selectieperiode in de verschillende secties (Zwaar, Licht, Dames en Lichte Dames).

Het programma voor de selectiedag bestaat uit de volgende onderdelen:

-        motivatiegesprek – vertel kort waarom jij de beste kandidaat bent

-        ergoscore – test je kracht en uithoudingsvermogen op de roei-ergometer

-        lichamelijk meting - lengte, gewicht, vetpercentage etc. worden opgenomen

-        fysieke testjes – gericht om mobiliteit

Geselecteerd wordt op de volgende punten:

-        vermogen

-        fysieke potentie

-        coachbaarheid in de boot

-        motivatie

-        leeftijd/roeiervaring

Alles is mogelijk dus doe vooral mee aan de selectiedag! Iedereen mag meedoen! Eerstejaars, ouderejaars; met óf zonder roeiervaring; wel óf geen FIT-groep gedaan; jong én oud; groot én klein.

Selectieperiode

Als de selectiedag is geweest, komt de selectieperiode. Vijf weken lang gaan de roeiers bijna elke dag aan de slag. Serieuze trainingen in de boot, op de ergometer en in de circuitzaal. Je wordt echter ook ingewijd in het studentenleven op Gyas. Er zullen gezellige borrels en feesten op het Bootenhuysch zijn.

Tijdens de selectieperiode ontstaat een wereld van saamhorigheid en gezonde rivaliteit. Iedereen moet in die periode flexibel beschikbaar zijn in Groningen. Wie nog niet in de stad woont, zal daarin ondersteund worden. Er wordt gezorgd voor een tijdelijke slaapplek en gezocht naar een vaste kamer.

Gedurende de selectieperiode zullen er kandidaten afvallen. Uiteindelijk blijven alleen de allerbeste  over. Begin november worden de selecties van de eerstejaarsploegen bekend gemaakt tijdens een speciale borrel én uiterst gezellige borrel!

In training

Na de selectiebekendmaking volgt er een periode van overbrugging tot de 'in training'. In training gaan houdt in dat er onder andere afspraken worden gemaakt over alcohol gebruik en slaaptijden. De 'in training' is een groot feest voor alle wedstrijdroeiers en zal uitgebreid gevierd worden met alle leden. Hierna wordt het trainen nog een stapje serieuzer, alle focus ligt vanaf dan op het roeien (én de studie uiteraard). Maar voor het zover is zal er van november tot en met januari hard gewerkt worden aan het ploeggevoel, gezelligheid en de roeiprogressie!