Verslagen

Terugblik Henley en Worldcup III

Van 28 juni tot en met 3 juli vond de Henley Royal Regatta In Engeland plaats. Maarliefst twee Gyanen lagen op de Theems aan de start.
Namelijk de - voor de FISU WK geselecteerde - ploeg met Leonard in de vierzonder met Thijs (Njord), Sander (Aegir) en Cornelus (Okeanos) & Fleur als stuur in het studentenachtenveld met de dames van Aegir.

Op woensdag om 19.50 Nederlandse tijd lag Leonard aan de start om te strijden in de Visitors’ Challenge Cup. Hierin hebben zij de Fransen eruit gevaren met maarliefst een verschil van vier bootlengtes. Hiermee hadden ze zich geplaatst voor de volgende ronde, die plaatsvond op vrijdagavond. Hier moesten ze het opnemen tegen de ploeg van de Universiteit van Washington. Deze waren hen helaas te snel af, waardoor het Henley avontuur voor de FISU vierzonder hier helaas ten einde liep.
Fleur verscheen op de donderdag aan de start in de Island Challenge Cup. In hun heat roeiden ze Dublin eruit en plaatsten ze zich voor de volgende ronde op vrijdag. Hier werden ze verslagen door de acht van de University of London en was ook het avontuur voor de dames uit het Hoge Noorden ten einde.


Op 8, 9 en 10 juli vond de Worldcup III in Luzern plaats; hier lag Stefan samen met Niels, Maxim en Max aan de start in de lichte heren dubbelvier. In de voorwedstrijd roeiden ze met een tijd van 6.10.32 naar de tweede plek. De volgende dag was de Duitse ploeg hen te snel af en eindigden ze wederom op een tweede plaats in de A-finale.

Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op onze Gyanen!

WK U23 (Racice, Tsjechië) - 7 t/m 11 juli 2021

In Tsjechië in Racice werd tussen 7 en 11 juli het WK onder 23 geroeid. Aan de start lagen twee Gyanen; Stefan en Alex.

Voor Stefan startte het WK anders dan verwacht, wegens nieuwe coronabesmettingen werd zijn ploeg gehalveerd, waardoor Stefan en Max (Triton) genoodzaakt werden om niet in een dubbelvier, maar in een dubbeltwee te starten. Gelukkig hebben Stefan en Max al eerder samen geroeid, want door de timing van deze overstap hadden de twee lichten pas in Tsjechië de kans om samen te trainen. Tijdens de voorwedstrijd roeide Stefan samen met Max naar een mooie 2e plek. Hierdoor werden zij direct geplaats voor de halve finale, wat resulteerde in een rustdag (met een prachtige vlog op de Gyas instagram). Tijdens de halve finale bleek dat voorbereiding er met een reden is, en moesten zij genoegen nemen met de B-finale. In de B-finale eindigde Stefan op 4e plek.

De tweede Gyaan aan de start was Alex, die in het 4- het op moest nemen tegen een sterk veld. Tijdens de voorwedstrijd bleken Groot-Brittannië en Amerika te sterk en moesten zij een dag later tijdens de herkansing zich opnieuw bewijzen. Daar werden zij weer 3e, wat goed genoeg was voor een B-finale. Tijdens de B-finale kwamen ze als 3e over de finishlijn.

Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op onze roeiers!

NSRF - 3 & 4 juli 2021

Nadat de SL-EOS en de Koninklijke-Holland Beker geweest waren, was het tijd om het (zo bleek later) laatste wedstrijdweekend van dit seizoen te gaan varen. Met de tent gepakt voor op de camping, ging de gehele wedstrijdsectie naar de Willem-Alexander Baan om daar de NSRF te starten. Voor velen was dit de eerste kwalificerende wedstrijd ooit.

Het weekend begon met de lichte heren die als eerste de baan over mochten. Zij roeide in de voorwedstrijd naar een keurige 4e plek, wat goed was voor de A-finale. Niet veel later mocht ook Joep strijden tijdens een 2K in de Gyas-Aegir combi. Tijdens de finale versloeg de EJL drie ploegen en werden ze 5e in hun veld. Joep moest samen met de vrienden van de overkant genoegen nemen met een 3e plek in de B-finale. Ook op zondag waren de mannen in alle vroegte aanwezig. Met het gejuich van Gyanen langs de kant wisten zij de voorwedstrijd te winnen in het elite veld en verbeterde zij hun positie niet ten opzichte van zaterdag; zij werden 5e in de A-finale.

Ook de EJLD was dit weekend weer aanwezig met twee viertjes, met versterking van een roeier uit Assen (ARC). De boot met als slagvrouw Karlijn wist als eerste over de streep te komen in de voorwedstrijd, waarmee zij zich plaatste voor de A-finale. Ook de boot met als slagvrouw Ilse lag in dezelfde voorwedstrijd aan de start. Na een spannende race eindigde zij in de voorwedstrijd op een 4e plaats. Nog geen 1,5 uur later was het tijd voor de laatste wedstrijd van het weekend voor deze dames, waarbij beide ploegen 4e werden, respectievelijk in de A- en B-finale.

Daarnaast waren de mannen van EJZ van de partij. Zij roeide op de zaterdag na een strakke voorwedstrijd in de A-finale naar een 4e plek. Ook op zondag startten de heren, dit maal in het Elite heren 8 veld. De 3e plek in de voorwedstrijd was goed voor een A-finale, waar zij als 6e over de finishlijn kwamen. De heren in de dubbel (Stan en Maurits) finishte op zaterdag als 6e, om vervolgens in de C-finale een 3e plek (bronzen blik?) te behalen.
Op zaterdagmiddag was de laatste ploeg van de EJ-sectie aan de beurt; de dames. In de voorwedstrijd werden zij 2e, om vervolgens in de A-finale een 7e plek te varen. Ook op zondag wisten zij een plekje te bemachtigen in de A-finale en verbeterde zij hun positie met één plekje; zij werden 6e. Ook Caroline lag aan de start met Okeanos op de zaterdag en na een goeie voorwedstrijd werd zij 8e in de A-finale.

‘s Ochtends was het ook tijd voor de MGD om met de dubbels twee kilometer zo snel mogelijk te varen. In de voorwedstrijd werd de combi Nina/Vera 1e en Danique/Dagmar 5e. In de B-finale werd vervolgens een 5e plek gevaren door Danique en Dagmar en in de A-finale was er een 3e plek voor Nina en Vera. Op zondag lagen er twee skiffs en een 4- op het water. Fleur startte in het gevorderde lichte dames veld en plaatste zich in de voorwedstrijd voor de A-finale. Daar werd zij 8e. Ook Vera startte in de skiff, waarmee zij in de voorwedstrijd als eerste over de finish kwam en waarna zij in de finale 5e werd. De 4- ging alleen op zondag het water op. Tijdens de voorwedstrijd werd een plek voor de finale bemachtigd door een tweede plek te varen. Daarna kwamen zij als 5e over de finish.

Ook de MGZ ging het water op, in de A-finale van het beginnelingen 4+ veld maakte de 4+ met Bas als slag het op zaterdagmiddag behoorlijk spannend. Helaas was het net niet genoeg voor een blik en moesten zij genoegen nemen met een 2e plek. Verder gingen Nick en Nils als 2e in de voorwedstrijd over de finish en zij werden daarna 7e in de finale. Ook Joris startte dit weekend in het zware veld in combi met een rode ster. Hij eindigde als een (lichte) zware 7e in zijn veld. Op zondag strandde de heren van de ouderejaars mannen helaas in de voorwedstrijd met een 4e plek, omdat de B-finale werd afgelast door een dreigende lucht met daarin onweer.

De lichte heren, Milan/Joost, startten op zondag in de dubbel, en plaatste zich voor de A-finale, om daar als 8e te finishen.

Dan zijn er nog twee boten (en ook twee blikken) niet besproken. De lichte heren middengroep hadden in de race voor lanes een hele spannende race, met een Gronings onderonsje. Daar werden zij uiteindelijk eerste. In de finale maakte zij het iets minder spannend. Na een strakke start lagen zij direct een bootlengte voor. De rest van de race bleef deze voorsprong aanwezig en daardoor haalde zij een blik! Danny en Thijs werden hierdoor beginnelingen af, Gefeliciteerd heren!

Ties haalde het laatste blik van het weekend, in de Laga/Skoll/Gyas combi. Gefeliciteerd!

Na al deze wedstrijden werden de eerste beugels gepopt en stapten we allemaal in de bus op weg naar een vele meters bier en een feestend Gyas. Zo konden zij nog net het laatste staartje van de Gyas openingsweek meepakken

SL-EOS - 26 & 27 juni 2021

za 26 - zo 27 jun 2021
Ook de eerstejaars mochten dit weekend laten zien wat ze in huis hebben, gelukkig hebben ze een paar weken geleden de Willem Alexanderbaan verkend. Dit weekend werd namelijk voor het eerst in de geschiedenis de SL-EOS verroeid. En dan hoor ik jullie denken, sleos? Ja, sleos. Het Skadi Laga Eerstejaars Openings Spektakel.

In alle vroegte roeide de EJD op zaterdag het eerste. Na een 2e plek in de voorwedstrijd mochten ze zich snel klaarmaken voor de A-finale, waar ze als 6e over de finish kwamen. Op zondag moesten ze tekenen voor een plekje lager. En van het hoge noorden naar het zonnige zuiden, lag er zowaar een Saurus/Gyas combi met Maite die meeroeide in de EJD van Saurus op zondag met als resultaat een 3e plek in de B-finale.

Hierna was het de beurt aan Stan en Maurits in de 2x, maar door een beetje pech roeide ze de boegbal eraf en strandde bij gebrek aan een andere boot in de voorwedstrijd. Op zondag mochten Joren en Jarno de 2x bemannen en ze wisten het er zonder kleerscheuren vanaf te brengen, in een geleende boot roeide ze naar een 7e plek in de A-finale.

Bij de EJLD werden 2 viertjes gemaakt met slagvrouwen Karlijn en Ilse (en enige versterking van de ARC). Ze werden respectievelijk 4e in de A-finale en 8e in de B-finale. Na een goede nachtrust roeide beide ploegen op zondag nogmaals, de boot van Karlijn werd weer 4e en de boot van Ilse wist 3 plekjes op te schuiven in het veld!

De lichte mannen mochten hierna (gewogen en wel) aan de start verschijnen. Ze roeide naar een 5e plaats in de voorwedstrijd en wonnen hierna de B-finale. Op zondag werd er een stuk harder geroeid en wisten ze naar een 4e plek in de A-finale te stomen. Hier wederom een combi, maar dan dichter bij huis, Tijn roeide mee met de Aegir jongens en werd 5e en 3e in de B-finale.

Ook de zware mannen leken het gaspedaal goed gevonden te hebben. Ze werden op zaterdag knap 3e in de A-finale! Op zondag stond er een stukje meer wind en werden de mannen 7e in de A-finale.

Naast de eerstejaars waren er een paar middengroepers mee gegaan naar de WAB.
Als eerst Nina en Vera die op beide dagen het DB2x veld wisten te winnen! Waar ze het op zaterdag nog spannend maakte hadden ze op zondag helemaal de smaak te pakken en nemen dus dubbel blik mee naar huis!
In hetzelfde veld roeide Dagmar en Danique mee op zondag, in een steady race werden ze hier 5e.

Ook Milan en Joost roeide in 2x, na enige verwarring over wel of niet inwegen werd het uiteindelijk de LHB2x. Ze roeide in de A-finale op zaterdag naar een 4e en zondag naar een 5e plaats.

Koninklijke Holland Beker - 26 & 27 juni 2021

za 26 - zo 27 jun 2021
Afgelopen weekend werd er hard geroeid door Gyas op de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan. De roeiers hebben lang getraind voor dit moment en (met de nodige maatregelen en test-stress) waren erop gebrand om aan de rest van Nederland te laten zien dat er in Groningen hard geroeid word. Gyas is daarmee ook 2 nationale titels rijker, Ties Talsma werd Nederlands kampioen in de 4- (en behaalde daarmee zijn SA status!) en Stefan Slagter kon ook deze titel bijschrijven in de lichte mannen 4x. Ook mocht Marloes Oldenburg zich winnares van het zilver noemen in de Ladies Trophy.

Op zaterdag mocht als eerste de lichte mannen 4- de baan over met Danny die na enig blessureleed weer op slag zat. Ze startten in het zware veld dus hoefde niet te wegen. Ze werden 3de in de heat en 's middags 2e in de B-finale. Op zondag wisten de mannen, dit keer in het lichte mannen veld, een erg spannende pot te roeien en een foto finish moest er aan te pas komen. Ze verloren het blik op 0,25 seconde maar hebben er zeker alles aan gedaan.

In het zware mannen 4- veld wist Ties in combinatie met Laga en Nereus wel als eerste over de finish te komen. Naast zijn Nederlandse titel behaalde Ties hiermee ook zijn SA status!

Hierna roeide de dames 4-, na een 3e plaats in de heats werden ze 6e in de halve finale. Op zondag herpakte de dames zich goed, ze kwamen in de A-finale als 3e over de finish.

Fleur van Dijk combineerde met Simone van Argo in de lichte dames 2x. Op zaterdag kwamen ze rammend uit de start maar lagen ze na 3 halen weer stil, een fatale snoek zorgde voor dusdanige schade dat ze de race niet meer konden afmaken. Op zondag wisten de dames zich tegen de wind in te worstelen naar een 4e plek in de B-finale.

De MGZ 8+ roeide onder begeleiding van Marreth naar een 4e plaats in de heats, hierna wisten de mannen overtuigend de B-finale te winnen. Op zondag mochten ze maar een keer de baan over, maar hierin wisten ze wel een 4e plaats in de A-finale af te dwingen.

Joris bundelde zijn krachten met Brian van Theta en roeide in het zware mannen 2x veld. Hier lagen ook Niels en Nick aan de start. Joris werd 2e in de heat waardoor hij een plekje in de A-finale wist te bemachtigen, daar werd hij uiteindelijk knap 3e in het M2x veld! Op zondag kregen alle mannen een nieuwe kans. Dit keer wisten Niels en Nick de B-finale te winnen, in dezelfde finale werden Joris en Brian 3e.

Stefan hoefde op zondag maar 1x de baan over, maar dit was wel genoeg om het blik mee naar huis te mogen nemen. De mannen trainen verder naar het u23 WK wat op 7 juli van start zal gaan.

Wie vaker de baan over ging was Marloes Oldenburg, in 3 races liet ze zien dat ze hard kan skiffen maar kwam helaas net te kort voor de Ladies Trophy achter een Duitse roeister. Op zondag trok de wind aan maar ze kwam hier als routinier goed doorheen. Marloes heeft een mooie tweede plek bemachtigd!