De lancering van het Talentenfonds

Maandag 13 november 2006 is op de A.G.S.R. Gyas het Talenfonds gelanceerd, een nieuw initiatief om roeitalent financieel bij te staan op hun weg naar de (inter)nationale top. In één zin is het Talentenfonds enerzijds een laagdrempelige manier bedrijven te betrekken bij de roeisport en anderzijds een financieel steuntje in de rug voor talentvolle roeiers die willen doorbreken naar de top. Onderstaand een verslag van deze succesvolle avond.

Het Bootenhuysch van de A.G.S.R. Gyas was gevuld met veel roeitalent, pers en tal van mensen uit het bedrijfsleven toen Erica Terpstra haar opwachting maakte. Het was duidelijk te merken dat de voorzitter van het NOC*NSF zich direct op haar gemak voelde. In een klein half uur zette ze uiteen waarom ze zich zo verbonden voelt met topsport en waarom het Talenfonds zo’n bijzonder initiatief is.
Tijdens haar voordracht spatten de vonken ervan af. Met een enthousiasme dat voor de voorvrouw van de Nederlandse sport zo kenmerkend is, sloeg zij de brug tussen de topsport en het bedrijfsleven. Ambitieuze sportmensen hebben een voorbeeldfunctie in de huidige maatschappij. “Zij geven ons land vitaliteit. Topsporters zijn mensen die willen excelleren, die dynamiek en wiskracht uitstralen. Jongens en meisjes met talent die er voor gaan. Dáár zit het bedrijfsleven op te wachten”, zo citeerde zij Philips topman Kleisterlee.

Jan-Willem Snippe, erelid van Gyas en, evenals Terpstra, werkend voor het NOC*NSF (Projectleider Voorzieningen Topsporters), benadrukte nog eens hoeveel voordelen participatie in het Talentenfonds heeft voor het bedrijfsleven. Bovenaan staat volgens hem het ‘gevoel er bij te horen’. “Het verbinden van uw naam aan de prachtige uitstraling die de topsport rijk is, met het positieve signaal dat u daarmee aan uw medewerkers afgeeft.” Daarnaast voorziet participatie in het Talentenfonds in naamsbekendheid, de gelegenheid tot netwerken, recreatie én de mogelijkheid tot recruitment onder de ruim 600 studerende leden van Gyas.

Om aanwezige potentiële sponsoren over de streep te trekken, bood Jan-Willem Gabriëls (Olympisch zilver in de Holland Acht) een t-shirt uit zijn kleding pakket van de Spelen in Athene aan. Het bedrijf dat als eerste in het fonds stapte, mocht dit shirt in ontvangst nemen. Er werd niet lang getwijfeld; er werd direct een symbolisch contract ondertekend. Eerder op de avond had oud-Gyas, onder toeziend oog van Terpstra al het eerste aandeel gekocht.

Nadat er aandachtig was geluisterd naar de drie sprekers, zette de avond zich voort met een borrel. Hier werd uitvoerig gediscussieerd over het fonds en werd er met lovende woorden gesproken over het initiatief. Velen uit het bedrijfsleven hebben zich geïnteresseerd getoond en met hen worden de laatste details besproken vóór ook zij hun naam verbinden aan het Talentenfonds. Het zal ongetwijfeld een groot succes worden. “Stap vooral snel in, bedrijven zullen hiervoor in de rij staan!” Zo sloot Erica Terpstra de avond, lonkend naar het bedrijfsleven, af.

Artikel in het Dagblad van het Noorden (klik voor groot)
Artikel Talentenfonds Dagblad van het Noorden

Verscheidene foto's (klik voor meer)