Geschiedenis Joris Pijs

Als enige van de drie wereldtoppers is Joris niet als student begonnen met roeien. Joris roeide al sinds zijn 14de in Groningen, bij KGR De Hunze. Voetballen bleek niet zijn sport te zijn, maar roeien des te meer. Het gevoel van met een ploeg op het water zijn, zo hard mogelijk die boot vooruit roeien bleek een gevoel te zijn dat hem zou grijpen en tot op de dag van vandaag niet los zou laten. Hij koos er in zijn studententijd voor om bij Gyas te gaan roeien, omdat de open sfeer en de goede prestaties die behaald werden meer bij zijn persoonlijkheid en ambitie pasten.


Hij werd in 2005 lid op Gyas, nadat hij in datzelfde jaar had deelgenomen aan het WK Junioren in Brandenburg. Joris was in die tijd een van de grootste talenten van Nederland, getuige zijn vier achtereenvolgende deelnames aan de WK’s Onder 23 van 2006 t/m 2009. Op het WK Onder 23 van 2008 in Brandenburg wist hij een bronzen medaille te halen in de lichte mannen skiff, een van de meest competitieve velden.


In die tijd werd hij op Gyas begeleid door goede coaches en werd hij ondersteund om de top te halen. Inmiddels heeft Joris de stap naar de absolute top gemaakt en heeft hij meerdere medailles op grote internationale toernooien achter zijn naam staan. Hij traint dagelijks in Amsterdam om zijn Olympische droom in vervulling te laten gaan: In 2016 wil hij in Rio de Janeiro aan de start liggen, en een medaille halen. Een eerste stap in dat proces is een goed Wereldkampioenschap roeien dat dit jaar gehouden wordt in ons eigen Amsterdam, van 24 t/m 31 augustus.