Successen van Gyas

Wanneer je na een jaar in een eerstejaarsacht of vier doorgaat met wedstrijdroeien, kun je het nog ver schoppen en zelfs een Olympische droom vervullen. Veel roeiers zijn namens Gyas naar de internationale top geroeid!

Op de Olympische Spelen in Atlanta (1996) is Gyas voor het eerst vertegenwoordigd met een roeier. Anneke Venema, in 1990 nog een eerstejaarsstudente in de afroeiperiode, roeit hier in de vrouwen tweezonder. Als ze vier jaar later in Sydney met de vrouwenacht meeroeit, wint ze een zilveren medaille. Ook andere roeiers van Gyas komen uit op internationale wedstrijden. Rogier Blink behaalt in 2003 een bronzen medaille op het WK onder 23.

In Athene 2004 wint Gyas opnieuw het Olympische zilver met de deelname van Jan-Willem Gabriëls in de Holland 8. Jan-Willem zit in 1999 in de eerstejaars zware acht en heeft zichzelf dus in vijf jaar naar de absolute top geroeid. Na de Spelen blijft hij roeien en met de Olympische Spelen van 2008 in Beijing roeit hij in de vier-zonder naar en achtste plek. Gyas is goed vertegenwoordigd in Beijing. Naast Jan-Willem roeien ook Paul Drewes en Rogier Blink op de Spelen. De heren boeken goede resultaten: Paul wordt met zijn lichte vier-zonder zesde en Rogier roeit in de Holland 8 naar een vierde plek.

Een ander succes dat zeker niet ongenoemd mag blijven is het winnen van de Elfstedenroeimarathon in 2009. Gyas heeft 25 minuten van het baanrecord gehaald en is daarmee overtuigend eerste geworden.

Ook in 2012 was Gyas weer goed vertegenwoordigd bij de internationale roeievenementen en behaalde veel successen. Natuurlijk was 2012 het jaar van de Olympische Spelen, waar Gyas maarliefst twee roeiers naar toe mocht sturen. Rogier Blink en Nanne Sluis streden voor een gouden plak. Rogier Blink behaalde de vijfde plek in de Holland 8 en Nanne Sluis de 11e plek in de twee zonder. Vervolgens is 2013 een bronzen jaar voor onze Gyanen. Acht maal wordt de bronzen plak gehaald op onder meer WK, EK en wereldbekers. 2014 zou kunnen worden bestempeld als het meest succesvolle seizoen qua internationale uitzendingen van Gyanen. Met zes roeiers en één stuur is Gyas met maar liefst zeven mensen vertegenwoordigd op de WK roeien in Amsterdam!

In 2016 is het opnieuw raak voor twee Gyanen, zowel Sohpie Souwer ans Joris Pijs starten op de Olympische Spelen in Rio. Sophie roeit met de vrouwenacht naar een zesde plek waar Joris met de lichte mannenvier-zonder een elfde plek behaald. Op weg naar de volgende Olympische Spelen zijn het zeer succesvolle jaren voor onze Gyanen uitkomen op internationale wedstrijden. Veel medailles worden behaald op WK’s, EK’s, World Cups en WK U23. Met de WK van 2019 in Linz als hoogtepunt. Vier Gyanen maken hier onderdeel uit van de meest succesvolle WK-equipe van de KNRB ooit. Ymkje Clevering (Zilver W4-), Sophie Souwer (Brons W4x), Marloes Oldenburg en Damion Eigenberg (Brons LM4x) behalen hier drie van de tien gewonnen medailles.

Verder is het tien jaar na dato in 2019 gewoon opnieuw raak met de overwinning van de 34ste editie van de Elfstedenroeimarathon met een nieuw baanrecord.

Met deze rijke geschiedenis aan internationale successen en een groeiend ledenaantal in de wedstrijdsectie kijken we uit op een vruchtbare en succesvolle toekomst voor Gyas in het nationale en internationale circuit.

Bekijken vooral ook even de uitzendingen om alle toppers en successen per jaar te zien!