Interview

Het volgende artikel verscheen op de website van de Elfsteden Roeimarathon, waarbij roeier Wim Bakker sprak met een lid van de organisatie van het evenement.   

Winnaar 2007

“De Friese Cup in Groningen houden”

Het doel voor de Gyas-Hunze is dit jaar duidelijk: de beker pakken met een recordtijd

De Gyas-Hunze. In de Elfsteden Roeiwereld inmiddels meer dan bekend. Vorig jaar zette het 'Groningen united' veruit de snelste tijd neer op de door weersomstandigheden verkorte route. De zuidwesten-wind blies echter de officiële recordtijd de mannen aan de neus voorbij; deze bleef staan op naam van de Zwolsche 1.

De roeiverenigingen Gyas en de Hunze zijn al jaren van de partij op de Friese wateren in het weekend na Hemelvaart. En niet zonder succes. In de jaren '90 was vooral Gyas triomfantelijk. De studentenroeivereniging vestigde onder meer een nieuw record. De jaren hierop ging het echter minder voortvarend met zowel Gyas als de Hunze. Twee jaar geleden ontstond dan ook het idee om de handen, speciaal voor 'de tocht der roeitochten', ineen te slaan. “We hebben de betere roeiers geselecteerd van beide verenigingen”, vertelt Wim Bakker, zelf lid van Gyas en roeier in het team. “Ons doel is duidelijk: winnen en het record verbeteren.”

De doelstelling is ten opzichte van vorig jaar dus gelijk gebleven. De ploeg daarentegen niet. Wim: “Ons team bestaat voor ongeveer de helft uit andere roeiers, maar het niveau is op pijl gebleven.” Wie denkt dat de Gyas-Hunze louter uit roeiers bestaat heeft het mis. Naast de 10 roeiers zijn er 2 stuurvrouwen, 5 chauffeurs voor de roeiers (1 per koppel) en 1 chauffeur voor de 'ergobus'. De hele ploeg staat onder leiding van Hans Douwe Leerink en zijn assistent.
Het aantal teamleden typeert de voorbereiding van de Groningers, die op z'n minst uitgebreid en zorgvuldig te noemen is. Per koppel traint de ploeg 4x per week. Daarnaast is er regelmatig overleg met het hele team en wordt er gezamenlijk getraind. De laatste weken voor de tocht staan zelfs nog een aantal extra trainingen op het programma.

Wim kijkt uit naar 2 mei: “Het een fantastisch evenement. Je bent letterlijk dag en nacht in touw met de hele ploeg, dat maakt het echt speciaal.” Ook het vertrouwen ontbreekt niet: “We hebben een goed team met een aantal roeiers die ervaring hebben op hoog niveau. Daarnaast is er een echte teamspirit, ons doel is heel helder.” Met de boot die Alex Wiersma ter beschikking heeft gesteld is ook het materiaal tiptop in orde.

Geduchte tegenstanders ziet Wim Bakker dit jaar vooral uit het oosten komen. “Vorig jaar waren de Duitsers onverwacht sterk. Ze zullen er dit jaar ook weer staan.” Ook Viking en de Zwolsche, die het officiële record in handen heeft, schat Wim hoog in.

Op 3 mei de Friese cup weer mee naar Groningen nemen, dat is wat telt voor Gyas-Hunze. De Groningers laten niets aan het toeval over. Zo verkenden kort geleden enkele leden van de ploeg de route op onregelmatigheden. Alle wisselplaatsen, stempelposten en bruggen zijn toen geïnspecteerd. Het lijkt alsof alleen moeder natuur de Gyas-Hunze nog van het record af kan houden...