De schijf van vijf

Zoals de naam van de schijf al zegt, bestaat hij uit vijf delen:

 1. Groente en fruit
 2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
 4. Vetten en olie
 5. Dranken

Groente en fruit

Door groente en fruit te eten blijf je op gewicht. In verhouding met de omvang van groenten leveren ze weinig calorieën, maar juist veel belangrijke voedingstoffen. Ze geven een voldoende gevoed gevoel na de maaltijd, dit is dankzij hun vezel-inhoud.

Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten

Brood en aardappelen (en rijst, pasta en peulvruchten) zijn nodig in het menselijk lichaam omdat ze veel voedingsvezels bevat. Voedingsvezels betreffen namelijk ongeveer een derde van de dagelijkse inname. De vezels zijn onder andere belangrijk voor de spijsvertering en bevorderen je darmwerking.

Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers

Deze voedingselementen bezitten voor het grootste gedeelte eiwitten met hoog biologische waarden, goed opneembaar ijzer en vitamine B. Eiwit is bij uitstek het grootste voedingselement in zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Eiwitten dienen voor de opbouw van cellen, enzymen en hormonen. Zij zorgen dus voor groei, instandhouding en vernieuwing van weefsel.

Vetten en olie

Vet is de belangrijkste energiebron van het lichaam. Het is een oplosmiddel voor de in vet oplosbare vitamines, namelijk vitamines A, D, E en K. Een tekort aan vet, kan de voorziening van in vet oplosbare vitamines in gevaar brengen. Teveel vet kan echter weer leiden tot overgewicht.

Dranken

Alle dranken bestaan grotendeels uit water. Water lost in het lichaam de voeding en afvalstoffen op en vervoert ze door het lichaam. Ook reguleert water de lichaamstemperatuur. Daarbij is het een bouwsteen van de lichaamsweefsels.

 Bronnen:

 1. Koen descheemmaeker en Chris Provoost(Red.) - Impact van voeding op gezondheid, recente ontwikkelingen 3 - Garant uitgevers - Apeldoorn/Leuven - 2001
 2. Johan van Camp, Stefaan De Henauw, Bruno Meulenaer (Red.) - Voeding en gezondheid,een overzicht van de functionele componenten in levensmiddelen en van de relatie voeding en gezondheid - 3e druk - Uitgeverij LannooCampus - - 2006
 3. A.C. Voordouw,M. Bonte, onder redactie v H. Kornblut en M. Lim - Verantwoorde voedingszorg, leerboek voor verpleegkundigen - tweede herziende druk - Uitgeverij Lemma BV - Utrecht - 1994
 4. http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Public/Statisch/Voor+professionals/voedingsvoorlichters/
  het+indelen+van+voedingsmiddelen/brood+en+ontbijtgranen.htm
 5. http://www.gezond-vitaal.nl/Voedingsvezels.html
 6. http://home.scarlet.be/groenteninfo/2007/01/waarom-zijn-groenten-gezond.html