Licht roeien en voeding

Het roeien wordt ingedeeld in 2 categorieën. Roeiers en lichte roeiers. Heren lichte roeiers moeten een bootgemiddelde van 70 kg hebben en mogen individueel max. 72,5 kg wegen, en voor dames lichte roeiers is dit 57 en 59 kg. Voor lichte roeiers is het daarom ook meestal van belang om af te vallen.

Hoe val je gezond af?

Eerder is gezegd dat je goed moet opletten dat je energie-inname gelijk is aan je energieverbruik. Maar wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je energie-inname lager ligt dan je energieverbruik. Dit betekent dat je dus minder moet eten dan je lichaam verbrand. Maar om als wedstrijdroeier af te vallen is het belangrijk dat je wel je conditie en je kracht behoud. Het is dus verstandig om al vroeg in het seizoen op je gewicht te letten en grote schommelingen te voorkomen. Val maximaal per week een halve kilo af! Om licht te worden wil je bovendien ook dat je voornamelijk vet verbrand en geen spieren.

Aangezien je lichaam voor een groot gedeelte uit vet bestaat, voor vrouwen is dat zo’n 25% en voor mannen zo’n 15%, kun je de vetopname beperken. Hierdoor moet het lichaam zijn eigen vetreserves aanspreken. Vet is een langzame brandstof en wordt voornamelijk gebruikt in rust en bij langdurige rustige inspanning. Duurtrainingen met name. Als je weinig eet voor de training en na de training wel koolhydraatrijk eet, help je je vetverbranding een beetje op weg. Het is belangrijk om genoeg koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Tijdens intensieve trainingen verbrand je lijf namelijk meer koolhydraten. Is er een gebrek aan koolhydraten, dan gaat je lichaam eiwitten verbranden, wat dus neerkomt op het verbranden van spieren. Zorg dus dat je wel genoeg koolhydraten binnen krijgt.

Fruit is een belangrijke voedingsbron voor vitamines en mineralen. Eet minimaal 2 stuks fruit op een dag, meer mag altijd. Eet een stukje appel of mandarijn door yoghurt, of neem een appel op weg naar college.

Wil je gezond afvallen raadpleeg dan altijd de diëtiste. Zij kan duidelijk de do's en don'ts vertellen en ze kan je een persoonlijk eetschema meegeven zodat je precies weet hoe en wat je mag eten. Dit kan zeer verhelderend helpen.

 



Bronnen:

  1. http://www.sgz.nl/voorlichting/wedstrijdroeien.htm
  2. http://tcw2.ppsw.rug.nl/~gyas/wedstrijd/artikelen/voeding.shtml