Stoelendans

Karel van der Lingen

De zware mannen van Gyas. Enkele jaren geleden besloten ze samen de top van het roeien te bereiken. Sybolt Okke de Vries vervult inmiddels zijn maatschappelijke plicht (Gyas’ zware heren roeien op niveau houden) maar de overige leden van Oud Zwaar zijn nog steeds op weg naar hun doel: Goud in Houten (vergeet Peking). Wie van de zware sectie aanwezig zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk, wel de inbreng van de lichte sectie: Paul Drewes. De oude vier is voorlopig nog een oude drie.

Jan Willem Gabriëls (21-1-1979)

Voer in Athene naar een sensationele tweede plaats in de Olympische zware achten finale. Winnaar van een bronzen en een zileren WK medaille.  Onze eigen Gyas-polderklei-vedette.  In het bezit van Olympisch eremetaal, wil ook nog wel even op een boerensloot heen en weer voor goud. Tolereert alleen zwaar geweld. Deze eis vormt mogelijk een breekpunt bij de formatie van de ploeg.

Rogier Blink (13-1-1982)

Kroonprins van de Amstel met twee overwinningen (2006 en 2004). Met name de laatste overwinning maakte indruk, hij liet Hamburger en van der Linden achter zich. Niet te jong voor oud zwaar, klaar voor goud. Winnaar van Brons op het WK -23 in 2003. Ging voor goud in 2004, maar de ster van Hamburger rees te snel. Probeerde het afgelopen jaar op het WK in de acht. Driemaal is scheepsrecht: goud in Houten.

Paul Drewes (2-4-1982)

Tussen wal en het schip beland na scheiding van Wim. Inmiddels onder dak bij roeivrienden in Amsterdam. Internationale carrière zit alweer in de lift na een vooral voor de concurrentie succesvol verlopen WK. Goud in Houten is voor hem de enige remedie tegen een opkomende roeidepressie. Oud Zwaar schijnt bereid te zijn dit probleem op te lossen.

 

De verwachte beruchte vierde man

Pieter Jan van Doormaal

Na ernstige aanvaring met vriend alcohol enkele jaren geleden tot inkeer gekomen: leeft inmiddels sober en gaat voor goud. Op welke manier is nog niet helemaal duidelijk. Dit najaar nog voorbijgestreefd door menig skiffeur op de Hel, maar dit is slechts een afleidingsmanoeuvre. Naar verluidt is zijn verblijf aan de boorden van het Amsterdam-Rijnkanaal zeer goed bevallen. Houdt zeer veel van modder en slechte feesten.

Joris en Dennis

Niet los te noemen duo. Schijnen naast de boot ook veel andere zaken te delen. Onlangs gescheiden van tafel en bed om zo tot een gebalanceerde scheiding tussen werk en privé te komen. Enige hinderpaal: willen alleen als duo deel uitmaken van de gouden vier. Voedingsbodem voor een diepgravende vete tussen licht en zwaar? G. de Jong is onlangs aangewezen als onpartijdige bemiddelaar.

Koen Pouwels

Vanuit het schijnbare niets naar voren geschoten in de afgelopen maanden. Zozeer zelfs dat PJvD zich achter mysterieuze blessures en andere stress probeert te verschuilen. Oermens die vergelijking met een duivel uit Tasmanië moeiteloos doorstaat. Bedient zich van een fabelachtige schoudertechniek, welke ongekend is binnen roeiland.

Nanne Sluis

Waar hij vorig jaar vriend en vijand verbaasde met imposante ergometertijden, voelt hij nu de hete adem van Koen in zijn nek. In de twee-zonder zullen ze elke gelegenheid aangrijpen om de boot scheef te proberen te trekken. In de skiff kunnen ze elkaar elke meter bestrijden. Zal de interne competitie één van hen een gouden blik te bieden hebben of hun beider seizoen tot een lange slepende hel maken?

 

Dark horses

De Jong

Nummer vier op de eeuwige blikkenlijst met 39 overwinningen. Begin van deze eeuw nog een geducht concurrent van menig skiffeur. Inmiddels in het bezit van de veteranenstatus. Sinds enkele weken spookt het ’s avonds op het sportcentrum tijdens het zogenaamde ‘Bulgaarse uurtje’. Een uur lang beulen onder leiding van ‘de goeroe’. Naar verluidt traint hij in de nachtelijke uurtjes nog even door. Niet te onderschatten. Alleen kandidaat als deze onpartijdige onderhandelaar niet teveel tijd kwijt is aan de kwestie “Dennis-Joris”.

Mark S v H

Verschuilt zich al enkele maanden in een donker hol. Als de krokussen de grond uitspringen komt hij graag tevoorschijn voor een eenmalige comeback in Houten. Zou een ideale lettercombinatie vormen met JWG, PJvD. De ideale anti-knorren mix: JWG, PJvD (van de dokter) en MSvH in één boot. Selectiecommissie toonde zich onlangs gevoelig voor deze optie. Enige dissonant in deze combinatie: de RB (mogelijke alternatieven nog niet voor handen).

Sybolt O. de Vries

Geen nakomeling uit vermaard misdaadgeslacht. Het is wel de befaamde ex-studentroeier. Hikt al een jaar tegen zijn comeback aan. Sinds kort zoekt hij steun bij G. de Jong en naar verluidt verloopt deze samenwerking soepel. Belangrijkste kwaliteiten: hij is niet links, hij is niet rechts, hij is recht door zee. Maakte in eerdere jaren indruk als gediplomeerd oliebollenbakker.

Thijs Koetsier

Al jaren vraagt Thijs zich af waar zijn uitnodiging blijft. Ook nu zit hij niet stil. Alle hoeken van elke sportschool gezien de afgelopen maand, neemt de fiets naar zijn werk en nooit de lift. Z’n recente score op de twaalf maal héén en weer trap-op-trap-af doet menig concurrent twijfelen aan de vraag of die niet beter de eer aan zichzelf kan houden.

Nieko Groen

Wellicht in staat de KNSRB te foppen door haar wilde lange haren af te knippen. Maxt toch menig lichte naar huis. Het dameshoofdnummer maakt ook op haar geen indruk en op deze manier kan ze het dames roeien eindelijk naar het hogere niveau brengen dat het volgens haar verdient.

Thomas van der Leij

Overtuigd van eigen kunnen. De sjaars stapte na zijn eerste maxtest (6.36) fris en fruitig van zijn ergometer af met de mededeling: “Volgende keer stamp ik ze allemaal naar huis.” Succesvolle deelname aan de titanenstrijd zou een unicum zijn, maar wordt niet uitgesloten. Gefluisterd wordt er immers dagelijks.

Benjamin Bouter

“Wie is die man die op zondag het staal buigt?” Hoewel onze Ben geldt als een der krachtigste Gyanen uit de geschiedenis heeft hij nooit aan wedstrijdroeien gedaan. Na een jaar samen te wonen met zijn vriendin Betty bestaat de kans dat onze publiekslieveling terug verlangt naar de wilde tijden van weleer, en met grof geweld de laatste plek in de Oude Vier opeist. Wel zou hij dan eerst met een zekere RB een oude vete moeten goedpraten. Laten we hopen dat ‘onze jongen’ tijdig de staalmijnen induikt voor de benodigde trainingsarbeid.

 

De stuurstrijd

Sinds de Praeses van de Varsity-commissie bekend is, krijgt hij opmerkelijk veel aandacht van eventuele potentiële stuurtjes. De Praeses zelf laat desgevraagd weten geen ambitie te koesteren.

Marliz Altena

Eén van de weinige wier mond groot genoeg is om RB weerstand te kunnen bieden. Stuurt op dit moment competitieploeg Salut! en niet zonder succes. Of ze echter het niveau heeft om de bocht in het parcours scherp aan te snijden en het onstuimige water geen vat te geven op de boot is vooralsnog onbekend.

Jitske de Jong

Na vorig jaar grote tevredenheid geoogst te hebben bij de immer kritische ploeg, lijkt ze eigenlijk een zekerheidje. Grote onduidelijkheid bestaat echter over te toestemming van de organisatie na het recent behalen van haar bul. Denkend aan goud zou ze toch haar uitschrijving bij de RuG moeten kunnen rekken, en dat onze Fiscus hier nog een potje voor weet te vinden.

Susan Reedijk

Nam impliciet afstand van de stuurpositie door in zee te gaan met EjL, maar haar verkiezing tot stuur van het jaar vorig jaar, mede dankzij het blik op de Koninklijke met EjZ, zorgt ervoor dat ze zeker nog niet uit het oog verloren is geraakt.

Paul Buijs

Kan het doen. Als lievelingetje van SOdV zou deelname van Sybolt voor Paul B. kunnen betekenen dat hij vanaf eind maart op een bescheiden hongerdieet moet. Heeft vorig jaar als boeg van EjL het roeien van de echte kant meegemaakt en heeft hiermee een duidelijk voordeel ten opzichte van zijn vrouwelijke concurrenten. Eega Ellen ziet inmiddels dat gouden hangertje vanaf half april rond haar nek hangen.

 

Gyazette januari 2007

Geachte leeden,

Gyas wint de Varsity! Het kan niet genoeg benadrukt worden. 15 april gaat het gebeuren. Vier helden, aangespoord door een heldin, verdedigen met succes de eer van de vereeniging op het woelige water nabij Houten. De Varsity is, zoals u weet, de meest prestigieuze krachtmeting tussen de studentenroeivereenigingen van Nederland, geroeid door de vier beste roeiers per vereeniging, waaronder vele WK-roeiers en Olympiërs . Waar ik u in het vorige schrijven helaas in het ongewisse moest laten over een groot deel van de details rond dit heuglijke feit, kan ik u ditmaal met trots namens de commissie één en ander uit de doeken doen.


Waaronder het feit dat de selectie van de oude vier plaats zal vinden door de oude drie, of, met andere woorden, onze huidige SA-WK-roeiers Jan-Willem, Rogier en Paul. Zij zoeken een vierde man en tevens een stuurvrouwe. Mocht u onverhoopt de spectaculaire lanceringsavond gemist hebben dan valt de lijst met potentiele vierde mannen en stuurtjes terug te lezen op onze website: gyaswintdevarsity.nl. Tegelijk zal Olaf Licht, lichte uit vroeger tijden (toen zoals bekend alles beter was) en erkend sportjournalist, op deze site wederom een voorbeschouwing bijhouden.
Daarnaast is inmiddels het materiaal bekend geworden dat na de finish door de horde en tevens honderde van vreugde vervulde Gyanen van een additionele deling voorzien zal worden. De familie Bots, distributeur van Hudson in Europa, wil graag de achterzijde van een voorgestuurde Zware Hudson 4+ aan het voornamelijk geelgekleurde veld tonen. Vanaf hier wil ik graag de gelegenheid onbenut laten de materiaal advies commissie van ongevraagd materiaal advies te voorzien inzake wat voor deal te sluiten in geval van winst van de Varsity! Bij deze.
Wat u natuurlijk allemaal bezig houdt is wanneer onze helden zich definitief voorstellen aan de vereeniging die zij met zoveel trots, maar tevens bloed, zweet en tranen, vertegenwoordigen. Omdat we op dit gebied te maken hebben met de controle die Mark, waarvan u inmiddels weet dat hij een groot liefhebber is van controle, graag op dit gebied over de roeiers heeft, die natuurlijk vanwege zijn hoge functie als bondcoach ook een beetje van hem zijn, kunnen we helaas nog niets met zekerheid zeggen, maar ten tijde van het grote en tevens traditionele AOMVR-weekend, te weten 10 en 11 maart, waar de overnaedsche vieren geselecteerd zullen worden, kunnen we wellicht ook een glimp van deze mannen opvangen. Wie weet.
Als laatste wijs ik u graag op uw verantwoordelijkheid samen met uw medeleeden de vereeniging de gelegenheid te bieden een onvergetelijke jool te geven voor allen die willen meedelen in de feestvreugde. Doneert u allen fusten zo ver het oog en de fustenmeter reikt. De teller raakt inmiddels bijna de zestig en het mag op z’n minst opmerkelijk genoemd worden dat uw naam nog niet op de lijst der lijsten terug te vinden is. Een man, wiens naam ik niet zal noemen, maar die mij bijzonder dierbaar is, sprak en spreekt, deo volente, nog regelmatig: “Geeft met een blijmoedig hart.” Dit alles bij het rondgaan van de collectezak waarvan hij en zijn familie, waar ik mij wellicht nog sterker verbonden mee weet, moeten leven.

Gyas wint de Varsity!

Namens Varsitycommissie “De Golf van Cognac”,

Karel J. I. van der Lingen

 

Gyazette december 2006

Geachte Leeden,

Gyas wint de Varsity! En wellicht ten overvloede delen wij u hierbij mede dat dit aanstaand jaar plaats zal vinden en middels dit schrijven willen wij u hier voor de eerste maal gedurende de voorbereiding van op de hoogte stellen. Hierbij kondigen wij tevens aan dat wij op dit punt nog regelmatig in herhaling zullen vallen; Gyas wint de Varsity!
Op dit moment is de commissie die belast is met één en ander druk doende de organisatie van de randzaken rond het roeien van de drie kilometer op het doorgaans onstuimige water van het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Houten tot aan de al dan niet bekende spoorbrug op orde te krijgen.


Op dit moment is de commissie die belast is met één en ander druk doende de organisatie van de randzaken rond het roeien van de drie kilometer op het doorgaans onstuimige water van het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Houten tot aan de al dan niet bekende spoorbrug op orde te krijgen. Helaas kunnen wij u nog niet van alles op de hoogte brengen. Dit in enigermate vanwege het feit dat nog niet alles volkomen duidelijk is, maar te meer omdat de terzake doende punten middels spetterende presentaties bekend zullen worden gemaakt. Houd u hierbij de bekende communicatiekanalen in de gaten. Wat overigens al wel bekend en openbaar is: Gyas wint de Varsity! U hoort spoedig meer.

Namens Varsitycommissie 2007 ‘De golf van Cognac’,

Karel J. I. van der Lingen