Varsity 2006 was mooi, Varsity 2007 wordt veel mooier

Rogier Blink

Het matige optreden van vorig jaar, waar we ons lieten overbluffen in de laatste 250 meter en er dus geen finale geroeid werd, moest worden uitgewist. Met Jan-Willem, Paul en mijzelf was er een sterke basis voor dit jaar. Pieter-Jan heeft door zijn goede prestaties dit najaar en vroeg voorjaar al snel en meer dan verdiend de 4e plek bemachtigd. Met de ergotest van begin maart als peildatum beschikte Gyas over een 4 die met een gemiddelde ergoscore van 6.05 tot de sterkste van het veld hoorde. Zeker Jan-Willem droeg hier zijn steentje aan bij door bijna een Nederlands Record te trappen. 5min50sec over 2km, dat is gewoon 1.27,5 de hele tijd. Een score die de meeste mensen niet eens ooit in beeld hebben zien staan. Respect van alle kanten dus ook voor deze prestatie.

Maar waarom willen we eigenlijk die Varsity starten, waarom meedoen met die lamme corporale bende die de dag erna ook weer op Studio Sport te zien was. Volgens mij zijn er 2 hele goede redenen. Allereerst is de Varsity de wedstrijd waar je je als vereniging in totaal kan laten zien. De overnaadse nummers voor het regioroeien, natuurlijk de eerstejaars8-en, de oude 2+ en natuurlijk de Oude vier. De laatste 2 om te laten zien hoe goed de top van je vereniging is, de oude 2+ voor de mannen die net de Oude vier niet gehaald hebben en natuurlijk de Oude vier, waar iedere vereniging zijn beste roeiers in stopt. Dat is nu precies de 2e reden om te starten. Er zijn eigenlijk 2 wedstrijden per jaar waar bijna alle toproeiers aan de start liggen, namelijk de Oude vier en meestal op de randstad in een klein nummer(1X of2-). Zo lagen er van de 15 zware roeiers die naar de WK waren geweest er 14 aan de start. Het is dus de enige wedstrijd waar alle goede roeiers aan meedoen en je roeit ook nog eens voor je vereniging en dus niet in allerlei combinaties. Daarom hoort Gyas thuis in het Oude vieren veld.

Omdat dit onze redenen zijn om mee te doen aan de Varsity en niet de eeuwige roem die je op andere verenigingen op je ligt te wachten, hebben wij dit jaar maar weinig getraind met zijn 4-en. Jan-Willem wil wereldkampioen worden, Paul wil in de lichte 4- naar de WK en ik wil op die WK A-finale varen in de 8. Allemaal andere doelen die veel trainen voor de Varsity in de weg stonden. Ondanks de weinige trainingen ging het al snel goed en vooral de onderlinge sfeer van grappen en kritisch naar elkaars roeien kijken, maakt dat ik ontzettend van de Varsity genoten heb. Onverwacht wisten wij met onze relaxte aanpak vele strak ingeroeide ploegen met veel toppers aan boord voorbij te varen, wat resulteerde in een schitterende 2e plek. Waar bij anderen moeten en druk een grote rol speelden, wilde de Oude vier van Gyas alleen maar lol maken en vooral heel hard roeien. En dat is nu precies waar ik vindt dat Gyas voor moet staan: Lol maken, maar vooral ook heel hard roeien.

Dat laatste willen we graag volgend jaar op de Varsity, maar eigenlijk altijd laten zien. Dus met een Oude vier die op een relaxte manier vol voor de winst gaat, maar ook met de andere nummers, daar moet ook hard geroeid worden. Die lol die gaan we dan zeker ’s avonds beleven op de kroegjool die we dan wellicht houden. Daarom wil ik samen met anderen ervoor zorgen dat, nu we de kans hebben om volgend jaar begin april Gyas zo uit te dragen, dat we dat ook gaan doen. Dus help mee: met coachen van overnaads tot 1ejaars8-en, met organiseren van de kroegjool en andere activiteiten of doneer een vust en kom vooral ook volgend jaar kijken. Laat de rest van Nederland maar zien wat voor mooie vereniging aan die snelweg in Groningen zit. Wil je actief helpen, meel dan de Praeses.