Voorbeschouwing Oude Vieren 2005

Olaf Licht 

En dan is het één dag voor de wedstrijd. Parijs Roubaix, Marathon van Rotterdam en natuurlijk de Varsity als traditioneel koud hoogtepunt van het vroege roeiseizoen. In het Oude Vieren veld een top-delegatie; meerdere Olympiërs van afgelopen spelen starten bij gebrek aan bondsplannen voor hun club.

De knorrenploegen op een rijtje: Theta komt met een aantal volwassen zware roeiers naar de start in Houten. Geld speelt geen rol, en nederland is benieuwd wat voor boot de techneuten nú weer van de uni mochten uitzoeken. Met de gunstige loting zal de universiteit verguld zijn, finale is haalbaar als euros verslagen wordt. Saurus; met Mensch op slag en Dirk Evers op boeg heb je de namen wel gehad. Of het moet, Sébastien Strycharski zijn waar we bang van moeten worden. Deze belgische junior behaalde in 2003 een vijfde plek in de vier zonder op de junioren WK. In principe geen finale kandidaat. Proteus uit Delft heeft Eggenkamp niet in de boot weten te krijgen. Daarmee lijkt de kans op een Delftse finalist uitgesloten. Hoewel de ploeg op de Head en Heineken aardig gestroomlijnd overkwam, een verrassing voor de finale? Euros, door sommigen getipt als "dark horse", de namen in de boot zijn echter weinig verheffend. Alleen slagman Glazenburg is over uit de onverwacht succesvolle (vierde plek) ploeg van vorig jaar. Deze middengroep zware ploeg zal geen potten breken. Okeanos is een zelfde verhaal De middengroep zware sectie verschijnt met haar beste roeiers aan de start. Maar Derksen blijft thuis, en daarmee zal de jool niet in Amstelveen plaatsvinden. Orca is volgens velen de beste knorrenploeg van het veld. De winnende vier van vorig jaar bleef bijna intact en Circel en Hamburger zitten niet meer op hetzelfde boord. Van Kessel is een jaar sterker, en de ploeg heeft zich goed voorbereid. Finale lijkt zeker voor de utrechtenaren. Skoll lijkt me de andere knorrenfinalist; Vellinga, van Weezel, Blankert en Harm Scholten staan klaar voor het karwei. Winnen zullen ze niet lijkt me, maar als de heren het roeiend op de rit krijgen moet finale (met vier internationals…) een formaliteit zijn. Gyas is in al dit geweld niet uit te sluiten. Met hun achtergestuurde boot zal het een vreemde aanblik zijn in het veld. Volgens Taco Bavelaar (Laga Oude Vier, tweede en derde plaatsen) is een achtergestuurde boot met rugwind hét geheim als je wilt winnen. Die rugwind staat er morgen…Feit is dat Blink en de Vries de Head nog wonnen en fit zijn; en dat de lichte twee die voorslaat blaakt van het zelfvertrouwen en gezonde arrogantie. Of ze voldoende inhoud hebben voor de finale moet blijken, maar het behalen ván die finale moet lukken…

En de KNSRB? Zonder Laga dit jaar zijn ze met zijn zessen morgen. Argo zal morgen strijden voor een finaleplaats. Gecoacht door routinier van Eupen zal de het met de rugswing van de jonge ploeg goed zitten, maar de tweede/ derdejaars ploeg mist de ervaring. Wél een mooie nieuwe boot overigens; de WK vier met van Denemarken, een Hudson. Aegir komt met haar tweedejaars vier met naar de start. Het beste wat Aegir te bieden heeft lijkt niet voldoende voor de finale. Spijtig voor de vereniging die zo lijkt te snakken naar erkenning op het hoogste niveau. Njord heeft voor het eerst in jaren weer wat zware roeiers in training, toch verwacht niemand een opleving van de vereniging die op sportief gebied zó te weg kwijt lijkt te zijn de laatste jaren. En dat terwijl het met Njord allemaal begonnen is. Skadi liet zien dat haar relatief jonge sectie erg veel kwaliteit herbergt, met strak en goed roeien en een erg hoog gemiddeld niveau werd op de Head gewonnen van de internationals van Nereus. Waarschijnlijk roeiend de mooiste ploeg. Finale. Triton zou finale moeten kunnen halen. De zware twee zonder in het middenschip werd op de Hel nog tweede na Vellinga/ Circel en Rom Colthof heeft zich ook positief ontwikkelt dit jaar. Als de mannen goed getraind hebben is dit dé outsider wat mij betreft. Favorietenrol voor Nereus, dat zelfs de jool niet openstelt voor iedereen omdat het anders te duur wordt…Met drie "spelen-roeiers" een ervaren stuur en een goede boot lijkt de winst deze mannen niet te kunnen ontgaan.

Mijn voorspelling:

Voorwedstrijd 1: Orca en Skoll direct door

Voorwedstrijd 2: Skadi en Gyas direct door

Voorwedstrijd 3: Nereus en Theta direct door

Als tijdssnelste zet ik in op Triton, zij roeien een zware voorwedstrijd en zullen vol aan de bak moeten.

Morgen weten we of dit ergens over gaat…

Schwalbe op Skiffhead!

Een unicum in de roeisport. Als een ware Ankoné liet Rogier Blink zich na drie (van te voren uitgemeten) kilometers in het koude amstelwater zakken. Coach Pellikaan geeft aan dat dit afgesproken werk was:"Rogier wilde heel graag voorop starten in deze wedstrijd, ik wilde per sé niet dat hij de hele afstand zou varen, een week voor De Wedstrijd, dit is een mooi alternatief." Blink zelf heeft op deze manier vast aan het koude water kunnen wennen. "Viel reuze mee, laat niemand zeggen dat het te koud is om me te feliciteren aanstaande zondag." Dat Jaanson in de war raakte van Blinks Schwalbe is een vervelende bijkomstigheid. Gelukkig hebben de beide sportmannen het na de wedstrijd bijgelegd. Jaanson was bijzonder geboeid door de eeuwige roem die van de Varsity af straalt, en overweegt zich volgend jaar in te schrijven aan de RUG. Op die manier zou hij de Oude Vier van Gyas kunnen voorslaan. In gebroken engels spraken wij hem kort: "Mister Jaanson......MISTER JAANSON!" awel, van Blink begrepen wij dat het dik in orde is met de Oude Vier voor Varsity 123. Wij houden u op de hoogte.

de ochtend van de skiffhead zet Blink uit op het vlot van Gyas, hij mocht er geen training voor missen 

Crisis op Orca

Kees Buysrogge is opgestapt als Coach van Orca's oude vier. Hij ontkent zelfs er ooit iets mee te maken te hebben gehad. Scheurtjes in het fundament van een ploeg die minder zeker van zijn zaak lijkt dan men verwachtte. Roy van Kessel geeft aan er niet veel heil in te zien. "We hebben niet lekker getraint, het tempo komt slecht mee en we krijgen de afstelling ook niet goed." aldus een duidelijk underdog-positie-kiezende boeg van Orca's Oude Vrolijken Vier 2005.

Orca bereidt zich voor

Voor de insiders was er afgelopen weekend een aardige verrassing op de Amstel te zien. Geert Circel roeit momenteel op stuurboord. Één van de redenen waarom Orca tegen had kunnen vallen in het Hoofdnummer was dat krachtmensen Hamburger en Circel op het zelfde boord zaten. Afgelopen jaar stelde Bert Westerveld op drie alles in het werk om de boot recht te houden, maar zonder de taaie Westerveld zou dat, aldus de kenners, lastig worden. Met Circel op stuurboordslag is dat "probleem" opgelost. Nieuwkomer in de ploeg is Stefan van de Schootbrugge, een jongeling die nog 21 moet worden. Het is te hopen dat deze man de druk al aankan. Coach Kees Buysrogge geeft trots de opstelling van zijn Oude Vier: "Circel, Hamburger, Schootbrugge, van Kessel dat is de ploeg voor 10 april." Kees verwacht desgevraagd weinig van de tegenstand:"Nereus heeft teveel lichte pikken voor de lange afstand, en die Snijders zit ook maar mee te liften op twee, dat kostte ze in Athene nog een plak. Skadi heeft een goede selectie, maar missen toch de ervaring om het af te maken. Van Gyas verwacht ik de meeste dreiging, ik begrijp dat Koetsier binnenboord is gehouden, dat moet de moraal veel goed doen."

De winnende Orca ploeg vlak na de start van finale 121, met Circel op bakboordslag en Hamburger nog op twee

Finale test op de Head; boegen winnen eerste divisie!

Rogier en Sybolt hebben de head in het eerste divisie veld gewonnen, met een aantal beperkte roeiers aan boord wisten zij het niveau van de ploeg tot winst op te stuwen. Nieuwbakken coach Koetsier reageerde verheugd; "en dát op mijn verjaardag, dat het zo snel zijn vruchten af zou werpen, had zelfs ík niet verwacht." Coach Pellikaan was minder verrast;"Gewoon de beste acht roeiers van Nederland bij elkaar, dan win je!" dat Pellikaan daarmee zijn pupil Gabriëls passert lijkt hij niet te merken; het zegt veel over de devaluerende status van Gyas' beste roeier van het afgelopen jaar. De Combi acht met Orca, Theta en Skoll kenmerkte zich door een botte, iets houterige roeistijl, en uiterst efficiënt waterwerk. Skadi werd met haar relatief jonge Oude Acht tweede, en vestigt veel aandacht op zich voor de komende strijd der Oude Vieren. Rotterdammers doen er goed aan een handdoek mee te nemen op 10 april.

Op twee en vijf  roeien onze helden naar de winst

Koetsier verzoent zich met Oude Vier!

"Ik heb altijd gezegd dat áls er een beroep op me wordt gedaan, ik er zal staan; dat is nu gebeurt." aldus een ferme Koetsier. Afgelopen week is Koetsier door De Oude Vier toegevoegd aan het coachkader. Met name zijn kennis van de zogenaamde "Kroatische inpik" lijkt de ploeg veel goed te doen. Thijs vervolgt:"Er zijn dingen gezegd, ook door mij, maar ik wil er gewoon zíjn voor mijn club op die tiende April, en als mijn plek op de kant is, dan is dat zo." Nico Rienks onthoudt zich van ieder commentaar; Okeanos lijkt op het laatste moment haar Oude Vier te moeten terugtrekken; of met een alternatief te komen nu Koetsier de boel niet langer op sleeptouw neemt. 

Kroatische Twee definitief niet naar Groningen!

De bekende gebroeders Skelin uit Kroatië komen toch niet naar Groningen. Er lijkt enig rumoer over het pasgeboren kind van Anneke Venema. Volgens alle betrokkenen toch gewoon het kind van haar en Maarten de Wit. Boze tongen beweren nu dat de Wit onze Kroatische Macho's "Nooit meer in de buurt van zijn vrouw wil zien!" Mensen die het kunnen weten zeggen dat pasgeboren Femke als twee druppels water op de jongste, Sinsia lijkt....

Ploeg heeft zaken op de rit; Oude Vier bijna klaar voor Houten

Na alle tumult van de afgelopen week was het deze week weer business as usual voor de vier sterke coryfeeën van de AGSR. Coach Pellikaan sleep de startprocedure verder aan. Daarnaast was er natuurlijk het nodige aan het haalbeeld van Bakker te doen; door het missen van eerdere trainingen is het katachtige inpikken nog geen tweede natuur. "Die gasten zijn zó onwaarschijnlijk snel bij de inpik; ik hield het gewoon niet bij; volgens Govert (Pellikaan, red.) moet ik gewoon nog wat meer mijn boord in hangen, dan komt het goed." Over het starten was Pellikaan uiterst tevreden. "Met een lichte pik erbij hebben we gewoon minder massa op gang te brengen; de boot werkt natuurlijk ook mee, alles zó stijf..."

Koetsier kiest voor Okeanos

Zoals eerder gemeld is Thijs Koetsier gepasseerd voor een plek in Gyas' Oude Vier. Terecht of niet, het krachtmens uit de Tuinbouwstraat was kwaad. Dat laatste is ook Okeanos niet ontgaan, en zij hebben Koetsier nu gevraagd slagman van hun Oude Vier van Varsity 122 te worden. Nico Rienks, die Koetsier al de hele winter coacht, lijkt opgetogen, en ziet de winkans van zijn oude vereniging met de komst van Koetsier toenemen;"Thijs is technisch natuurlijk een hele complete roeier, hij kan de hele ploeg optrekken richting zijn hoge niveau." Dat het Okeanos menens is lijkt duidelijk. De sporthallen van de VU worden in allerijl afgetimmerd voor een Jool in Amstelveen en fusten bier worden gestapeld. Thijs lijkt zelf niet rouwig om de plotselinge overstap: "Het inschrijfgeld van de VU is inderdaad voor rekening van Okeanos, maar ik ben wel van plan echt te gaan studeren; als je Blink wilt pakken moet je 't op alle fronten doen. Nico's bedrijf doet verder de boot, de reiskosten en het trainingskamp, dus dat zit verder wel snor. Bijgevoegd trouwens een leuk plaatje van Nico en mij aan de Bosbaan. Kun je mooi zien hoe die kerel achter me blijft staan. Respect van mensen van dat niveau gaat natuurlijk veel dieper dan dat gezooi op Gyas. Misschien word ik nu zo wat sentimenteel aan het eind van mijn roeicarriere, maar ik voel me eigenlijk wel heel erg thuis bij Okeanos, en weet je, ze maken ook verdomd goeie pizza's"

Nico Rienks; de grote man achter Thijs Koetsier

Gyas Vedette Uitgeschakeld! 

Jan Willem Gabriëls is uitgeschakeld voor de Oude Vier van Gyas. Hij heeft een ribfractuur, en kan bijna zeker niet op tijd fit zijn voor de Varsity op 10 april. Wim Bakker zal op zijn plek plaatsnemen tijdens de wedstrijd. Gabriëls is emotioneel over de genomen beslissing;"Dit is een van de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan, ik had alles over gehad voor dat blik, en nu dit!" Op de vraag hoe het nu verder moet heeft de sterke Groninger geen antwoord klaar "ik ben me aan het beraden, dit had de kroon op mijn loopbaan moeten worden, ik weet niet of ik me nog kan opladen voor iets onbelangrijks als een WK." In Wim Bakker hebben we in ieder geval een gemotiveerde invaller te pakken. Wim verklaart: " Desgevraagd geeft hij aan bij een last-minute terugkeer van Gabriels direct plaats te maken. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor JWG, maar voor mij dé kans op een doorbraak, ik ga me 200% geven tijdens die race"In ieder geval zal de ploeg met deze relatief lichte bemanning een rugwindje goed kunnen gebruiken in Houten! 

Koetsier Buiten Zinnen!

Van veel mensen kregen we de vraag wat Thijs Koetsier van de recente mutatie in de Oude Vier vindt. Immers, Koetsier is, op zichzelf, en buiten de selectie van Pellikaan om aan het trainen voor Houten. Met de voor hem typerende zelfverzekerdheid maakt hij zijn Kilometers op het Hoornse Diep. Wij vroegen Thijs naar zijn mening over de nu gevonden invaller; Lichte Pik Wim Bakker.  Hieronder een sfeer impressie van ons twee uur durend interview met Koetsier:

Ik ben kwaad, ontzettend kwaad! Is dit de vereniging waar ik me al meer dan een decennium voor inzet? Ondertussen vraag ik me af of het hier nog wel gaat om het winnen van die competitiewedstrijd in Houten, of dat het nu maar verworden is tot een wedstrijdje "hoe houden we onze beste roeier aan de kant." Ik ben al maanden aan het trainen, overwin in de kortste tijd blessures die anderen weken aan de kant houden, heb een bewezen visie op roeien en dan nog spelen ze het klaar om er weer een lichte bij te zetten. Het wordt zo wel heel makkelijk om fusten aan te gaan bieden; ik zet er zo tien achter mijn naam. Deze vier wint namelijk nooit. Het uur 'u' is nu aangebroken; deze oorlog win je niet met een extra lichte pik; deze oorlog win je met mij en niemand anders!

Ik heb begrepen dat dit ook ten grondslag ligt aan het opstappen van Gabriëls. Ja, inderdaad: opstappen! Dat hele blessure-verhaal is natuurlijk gelul. Wie zich begin maart blesseert kan met gemak in april weer hersteld zijn. Gabriëls is gewoon opgestapt, omdat hij als enige inzag dat ze mij nodig hadden om te winnen. Maar die Blink met z'n beperkte halen, die wilde dat natuurlijk niet. Voor de argeloze toeschouwer doet hij het nog altijd beter dan een lichte pik. Was ik ingestapt, dan was snel duidelijk geworden waar hij de bijnaam "Het Anker" aan verdient. Gabriëls was het gewoon zat; ik heb meerdere malen gesproken met hem, we hebben nog iets met Koen en een derdejaars zware overwogen, maar dat bleek niet haalbaar. Maar let op mijn woorden; Gabriëls zit gewoon volgende week weer in de boot op de Bosbaan met een vriendje van 'm. Die gaat gewoon weer lekker roeien, zonder gelul en al helemaal zonder die niet-bestaande blessure. Er is gewoon nooit gekozen voor de snelste boot; het was er allemaal om te doen om Blink niet te laten afgaan en Pellikaan niet teveel weerwoord te geven op z'n "hoog-zitten coaching". Ze donderen maar op; ik ga gewoon voor de SA-skiff op de Randstad. Dan paal ik ze er allemaal af met vijf lengtes; zullen we eens zien wie de beste is! Prutsers!

Thijs Koetsier, tijdens ons interview

Achtergestuurde boot in Houten!

De Oude Vier heeft met Jan Willem haar sterke troef verloren. Uiteraard zal Gyas wél gewoon deelnemen aan het hoofdnummer. Wél moet er nu met de opstelling geschoven worden. De verse Gyas-recordhouder Paul Drewes zal tijdens de race het tempo aangeven op slag. Direct achter hem voormalig reserve Wim Bakker. Op twee de uiterst fitte Sybolt Okke de Vries. Sybolt liet op het afgelopen bonds-ergo-test-moment zien in vorm te zijn met een soepele 6.06. 3 seconden onder zijn PR. Op boeg de excentrieke Rogier Blink. Gelauwerd skiffeur en powerhouse. De situatie lijkt qua gewicht wel minder logisch. Een licht slagenkoppel is een goed idee (vraag dat maar aan Dirk Lippits..) maar met 93 kilo boeg verdwijnt de gemiddelde voorgestuurde vier al gauw onder de waterlijn. Vandaar dat de mannen kiezen voor de "Snip een Begrip" de 2004 Hudson Elite moet het in Houten gaan waarmaken. De vleugels lijken gemaakt voor ruw water en de witte kleur zorgt voor het nodige onderscheid in een verder ongetwijfeld geel veld.

De Vries in de ban van Goud

Sybolt Okke de Vries schijnt in de aanloop naar Houten niets aan het toeval over te laten. Onbevestigde bronnen bevestigen dat Gerrit in opdracht van de Vries een kluis in zijn kamer-muur heeft gemetseld. Dit om het te winnen kleinnood na de dag van de race veilig te kunnen opbergen. Desgevraagd zegt Sybolt: "Ik heb het druk, ik wil hier niks over zeggen."

Stuurplek vergeven!

Ook het allerlaatste plekje in de Oude Vier is inmiddels vergeven. Als stuur van de Oude Vier is sexuologe-in-opleiding Marlies Midden vastgelegd. Voor sommigen een verrassende uitkomst, omdat het er lange tijd op leek dat Marianne van der Pol zou worden ingevlogen uit Friesland. Boeg Drewes verklaart:"Cupmaat was voor ons een belangrijk selectiecriterium, omdat we trainen in een achtergestuurde boot zitten we er wel de hele tijd tegenaan te kijken, dat aspect moet je niet onderschatten!" aldus de van zelfvertrouwen blakende Drewes. Marlies zelf over haar selectie:"De mannen in de Oude Vier zijn de potentste jongens van de club, het is fijn werken met deze spierbonken en ik heb er erg veel zin in." aldus de zojuist natgespetterde Midden die nog blosjes op haar wangen heeft van opwinding.

Preses zet in op blikkenregen voor Gyas

Koen Kerklaan wil alles op de Varsity zetten in 2005. Dat de oude vier haar seizoen op deze wedstrijd afstemt is genoegzaam bekend, maar ook de andere Gyas-ploegen gaan voor het allerhoogste. Allereerst moeten de twee overnaadsche vieren gewoon winnen. Gyas is een vereniging met een kloppend Regio-hart; er wordt veel van deze ploegen verwacht. De eerstejaarsploegen zijn moeilijk in te schatten. Kerklaan durft zich uit te spreken: "EJZ gáát voor de jonge acht, dat het vermogen goed zit weten we, de coaches hebben de druk er vól op om het nu ook technisch in orde te maken." De Lichte acht is ook snel op het kanaal, en traint als er golven op het kanaal staan tweemaal daags. Ruurt Bastiaans, nummer vier in Gyas' EJL zegt dat de ploeg gebrand is op dagsucces in april: "Wie wil de head winnen als ie de Varsity kan winnen? Wij trainen al vanaf januari alleen op twee kilometers, de head kan ons gestolen worden!"  Daarnaast wordt de uiterst brede wedstrijdvloot van Gyas in stelling gebracht. Het EJD viertje in de DB4+? Of toch TJL in de LO4-? Eén van de dames viertjes in de DO4- of doet Sanne het als lichte dame in de skiff? Opties te over lijkt het. Koen straalt en vertelt ons trots te zijn op zijn club. "Wat is er mooier dan zo'n brede groep die traint voor één dag?"

Gabriëls bedankt de bond en gaat voor Goud

De roeibond begint weer voorzichtig plannen te maken. Op Gabriëls kunnen ze vanaf 11 april rekenen. Tot die tijd traint hij in het hoge noorden. Een soort hoogtestage eigenlijk, maar dan op het Hoornschediep natuurlijk. Voorlopig gaan de bondsplannen aan de gelouterde roeier voorbij. "Ach, het is leuk hoor zo'n WK, maar daar kan ik altijd nog naartoe, eerst wil ik Goud naar Groningen halen!" aldus Gabriëls die zijn zinnen op een plekje in de geschiedenisboeken van Gyas heeft gezet.

Dolf Woldringh gaat over het Haalbeeld.

Oud Holland Acht roeier en Gyaan Dolf Woldringh  staat vierkant achter de Oude Vier. Dolf komt regelmatig kijken en helpt bij het slijpen aan de Pelikaan-haal. De bekende haal die zich kenmerkt door een grote elasticiteit naar de inpik. Dolf weerlegt dat Koetsier de grondlegger van deze techniek is. "Thijs (Koetsier, red.) heeft er natuurlijk mooie resultaten mee geboekt, maar ík ben degene die er mee begonnen is." Geconfronteerd met deze opmerking reageert Koetsier: "Dolf? welnee man, die had een écht Hunzeruggetje, daarom is ie ook uit de Holland acht gegooid. Zelf heb ik trouwens voor de acht van 1996 bedankt, al die ego's! Nee, dan had ik het in mijn skiffje een stuk beter voor mekaar. Blij dat ik nu ook niet in die vier zit, want volgens mij roeit het voor geen meter, al die lange slungels op een rijtje." 

Wim Bakker voor reserve

Den Ouden Vier heeft nu ook een reserve. Wim Bakker neemt "op de bank" plaats op 10 april. Hij traint afwisselend op stuur- en op bakboord om te zorgen dat zijn inzetbaarheid maximaal is. Bovendien fietst hij driemaal per week naar Delfzijl op en neer, met 20 kilo bagage op zijn rug, om een sterke vent te worden. "Licht worden is er voor mij niet bij, ik vreet me gek om zeker 85 kilo te zijn op de bewuste dag." aldus de wat pafferig ogende Bakker. Hij start waarschijnlijk SA twee met in combinatie met Frank Munneke op 10 april, tenzij hij wordt opgeroepen door Pelikaan natuurlijk.

Hudson Vier met bijna rond

Net als Argo zal Gyas dit jaar zeer waarschijnlijk in een Hudson vier met (2004) aan de Varsity deelnemen. Zullen de vleugels hoog genoeg zijn om de Houtense golven te omzeilen? Coach Pelikaan lijkt in zijn nopjes; als oud matcom van de AGSR heeft materiaal zijn hoogste belangstelling en de "technische" uitstraling van de Hudson past prima in zijn plaatje als technisch coach. Nu nog een technisch directeur. De naam van Louis van Gaal is gevallen aan het Hoornse Diep....

Jan Willem niet op slag?

meteen na het bericht dat JWG wellicht de slag van onze illustere Oude Vier wordt ontvingen wij bezorgde e-mails van leden en outsiders. Uit Eindhoven was het Dirk L. die liet weten "Ik zou hem willen zeggen; doe het niet, de slagpositie bekleden als beste roeier uit de boot is vrágen om moeilijkheden; ik kreeg in 2002 na 1500 meter helemaal geen support meer van de heren achter me, tot in Athene heb ik me afgevraagd wát er precies misging daar in Houten..." ook denken sommige mensen dat een lichte pik op slag onontbeerlijk is om het tempo de hele 3000 meter hoog te houden. 

Gyas Record voor Drewes

Tijdens de voorbereidingen op de ONEK heeft Paul Drewes 6.19.1 getrapt over 2 kilometer. Het is een officieus record op Gyas( red. alleen Fred de Vries zegt sneller te zijn geweest; alleen dat heeft nooit iemand kunnen aantonen omdat hij altijd het beste in isolatie presteerde.)

Selectie rond?

Afgelopen weekend trainden onze helden wederom met elkaar in de vier-met. De blauwe Engel werd weer in stelling gebracht met een aantal variaties op één thema: De Vries, Gabriëls, Blink en Drewes; in verschillende volgordes. Belangrijke vraag voor het Oude Coachkader is wie de bakboord positie zal innemen. Aangezien zowel de Vries als Blink en Drewes het stuurboord-roeien prefereren zal één van hen water bij de wijn moeten doen. Zowel Blink als Drewes werd in stelling gebracht. Voorlopig lijkt het erop dat Blink de meeste omboord-aspiraties heeft; hij was in het recente verleden vaak succesvol als bakboorder. Ook overwegen de coaches Gabriëls de slagpositie te gunnen. Jan Willem zelf over dit onderwerp:"De meeste jongens zitten op slag in hun vier; Matthijs, Geert en Dino slaan ook allemaal hun verenigingsploeg voor, mooi symbolisch vinden wij dat; je vereniging het ritme leren!" aldus een glimlachende Gabriëls.

Koetsier en Bakker zinnen op revanche!

Wim Bakker was het afgelopen weekend door een ernstige vorm van Bof uit de roulatie. Wim laat vanaf zijn ziekbed weten teleurgesteld te zijn, maar ook optimistisch:" Ik hoop op nog een kans, je hoopt toch dat ze de selectie niet te snel dichtgooien, tijdens zo'n ziekbed plaats je de dingen in perspectief; mijn vrienden en familie zijn belangrijk voor me, maar ik ijl met name over dat Gouden Blik..." aldus de steeds bleker wordende Bakker. Wij hopen dat de sterke Delfzijler een kans zal krijgen om zijn elastische vermogens te tonen. Thijs Koetsier was de andere grote afwezige tijdens het tweede Oude Vier Trainingskamp (OVT) hij verklaart:" De jongens hebben me gewoon niet gebeld! Ik hamer er steeds op; wanneer gaan we weer vieren vraag ik dan ik wordt er gek van, ik vraag het ze tijdens het coachen; tijdens het circuiten en tijdens de borrels; ik krijg het gevoel dat ze me ontlopen." Koetsier vervolgt: "Ze durven de concurrentie niet aan, omdat ze al die progressie zien, maar ja de AGSR kán niet om me heen als ze de sterkste vier willen sturen." aldus de complot-vrezende Koetsier na alweer een eenzame skiff outing.

Koetsier waarschuwt de concurrentie!

Hel van het Noorden; wisselend presteren Oude Vier sectie:

Allereerst het goede nieuws; met Sybolt op plek vier in het zware skiff veld, en Wim en Paul op een derde stek in het SA2- veld heeft Gyas drie verenigingsroeiers bij de top van Nederland. Rogier gaf na drie kilometer de pijp aan Maarten; maar lag op dat moment derde in wat een degelijke race leek te worden. Met Jan Willem op de kant lijkt de vijf man sterke selectie van coach Pelikaan op koers voor een fatsoenlijke deelname aan het Hoofdnummer in april op de Varsity. Schrikken was het wel van de mannen van Orca; Geert Circel won met overmacht het SA2- veld, terwijl ook Hamburger de concurrente voorbleef in de eenzitter. Deze basis lijkt niet mis, maar Orca moet natuurlijk nog wel twee man vinden (Bert Westerveld is gezien de resultaten op de PVP uit training..Roy Kessel trok zich aan de vooravond van de Hel terug) om de boot te vullen. Ook Triton lijkt voor het eerst sinds 1967 weer een acceptabele vier te kunnen maken.  

Kroatische toppers voor Gyas?

Wat de internationale contacten van Anneke Venema (vriendin van Maarten de Witt; de verse Oude Vier-coach) al niet vermogen. Anneke kent als voormalige toproeister nog heel wat mensen uit de internationale roeierij. Twee "persoonlijk vrienden" van haar zijn de gebroeders Skelin uit Kroatië. Zij werden afgelopen spelen tweede op de OS in Athene; en staan bekend op hun techniek in combinatie met tempo varen. Wat de precieze connectie tussen Anneke en de twee broers is werd niet geheel duidelijk, maar zeker is dat zij belangstelling hebben voor een jaartje studeren in Groningen. "In Kroatia the budget for "sport-science" is limited; the RUG is very enthousiastic about our plans, and is willing to pay our expenses." De gebroeders zitten in het laatste jaar van hun studie Sportieve Mechanica; ze studeren komend jaar af op een onderzoek naar de waterverplaatsing rond een roei-blad. In dit onderzoeksveld is Gerrit de Jong natuurlijk een wereldwijd vermaarde onderzoeker en de jongens kijken uit naar de samenwerking met de sympathieke fries. Over hun roeiplannen: "Rowing in the Netherlands seems like a good idea for us, the people at Gyas where friendly, and we loved their abactis" Aldus Sinisa (de jongste) Skelin. Desgevraagd geven ze aan na een aantal topjaren in de twee zonder een jaartje "vrij" te nemen.  Het roeien van een 3000 meter race in een viermet vinden ze prima, als er maar geen keerboei in de race wordt opgenomen.

www.bracaskelin.com

De Hel ijkpunt voor Oude Vier selectie 

Komend weekend wil coach Pelikaan als meetpunt voor de Oude Vier selectie gebruiken; de volledige selectie minus Jan Willem-zekerheidje-Gabriëls verschijnt aan de start. De Oud Lichte twee zonder start voor de gewenning vast zwaar terwijl onze zware toppers in de eenzitters uitkomen. Koetsier laat dit meetpunt opvallend genoeg aan zich voorbij gaan. Zelf zegt hij weinig waarde te hechten aan de uitslag: "De inspanning in een vier met is volledig anders, je moet veel meer op inhoud trainen, en in een klein nummer als de skiff of twee kun je nooit zien wat iemand in een vier waard is, dat hebben Willem (gabriels red.) en ik denk ik goed ingezien." Aldus de nog steeds slanke Koetsier. 

Maarten de Witt aangetrokken als Boord-Coach 

Om hoofdcoach Pelikaan te ontlasten is Maarten de Witt benaderd om de Oude Vier te leren boord roeien. Hij is een bekende op Gyas; in 1999 preses, 2000 coach van de succesvolle TJZ die naar Henley ging en in 2001 iets minder succesvol als boeg van DJZ in de vierzonder. Hij staat bekend als een man van de consensus, en zal proberen een éénheid te smeden van alle ego´s in de boot. Of zijn partner Anneke Venema de jongens nog van de nodige adviezen zal voorzien is vooralsnog niet bekend. Maarten over de te gebruiken roeistijl: "De katachtige Koetsier stijl (waar de Kroatische equipe de laatste jaren ook veel succes mee gehad heeft red.) wordt het haalbeeld van deze Oude Vier, sterk ingebogen naar de inpik, en overdreven in het boord gedraaid komt deze ploeg tot een wetenschappelijk bepaald maximum." Of we ook de van Koetsier zo typerende baar-houding zullen zien laat de Witt in het midden. 

Hunze roeier wil in Oude Vier! 

Joris Peijs, afgelopen jaar nog junior voor de Hunze, start de hel waarschijnlijk in Gyas tenue. Het zwart-witte pakje hoopt hij ook te dragen in april, als de Oude Vier voor Groningen gaat strijden. Hij traint momenteel al mee met de Pelikaan-crew, en is waarschijnlijk geen slechte kandidaat voor de oude vier. Hij hoopt 6.30 te schoppen op de eerstvolgende NK indoor, en roeide afgelopen jaar nog voor nederland op de coupe de la jeunesse. Een inschrjving aan Hogeschool of Universiteit is wel een klein beletsel voor de talentvolle junior; mocht dat in Groningen nog niet lukken dan zal hij volgend jaar in Delft zéker wel weer van de partij zijn in de race voor een plekje. 

Alleen JWG zeker van een plek 

Als door een wesp gestoken reageerde hoofdcoach Pelikaan op het bericht dat zowel Blink als Gabriëls zeker zouden zijn voor de Oude Vier. "Rogier moet nog heel wat laten zien, alleen op vermogen is ie al op niveau, met name naar de inpik toe is hij één van de zwakkeren."  Of de wijze coach het aan zal durven de sterke Blink daadwerkelijk te seatracen is onzeker; met zijn grote bek straalt hij veel zekerheid uit, waardoor menig ploeg zich geïntimideerd zal voelen.

Oude Vier op de rit!

Terwijl veel gyassers op de bosbaan de Asopos roeiden, heeft de Oude Vier van Gyas haar eerste halen gemaakt. Aan het Hoornse Diep werd de blauwe Engel aangeriggerd, en twee potentieële vieren werden door coach Pelikaan getest. Op de zaterdag was Paul Drewes de slagman, achter hem JWG, gevolgd door een tegenwoordig op stuurboord roeiende Rogier Blink en op boeg Wim Bakker. Op de zondag werd met Sybolt op de plek van Paul getraind. Beide opstellingen voldeden volgens de roeiers. Coach Pelikaan was minder lovend: "Natuurlijk maken ze een kans, maar dan moet het strakker, niet iedereen is fit en de haal moet meer versneld worden in het tweede deel van de beentrap, het lijken wel wijven zo!" Aldus een duidelijk gemotiveerde Pelikaan. Gabriëls kon vergelijken met de nov444 afgelopen week: "tsja, dan merk je toch het verschil met zo'n bondsploeg, iedereen roeit voor zijn eigen cluppie, in zijn eigen verenigingshaaltje. Zodra ik tussen Paul en Blink in ging zitten voelde het gewoon goed en vertrouwd. Wat is er nou mooier dan een gouden blik voor de AGSR te gaan winnen?" 

Gabriëls te midden van Oude Vier veteranen waarvan alleen de Orcaan succesvol was...

En hoe moet dat nu met die boot?

Op Gyas is er geen gewoonte om Oude Vier te starten, dus is er geen echt "Oude Vier schip" De beste zware vier met die er op Gyas ligt is de achtergestuurde Blauwe Engel. Werkelijk een prima boot voor de tweedejaars ploegen die daar meestal in varen. Voor Oude Vier winst moet alles echter perfect zijn. Op de volgende ALV wordt er waarschijnlijk gestemd over het met één jaar naar voren halen van de aankoop van een nieuwe, voorgestuurde, zware vier met. Gezien de goede ervaringen die er op Gyas zijn met het merk Hudson (inmiddels een skiff, twee tweetjes, een vier met en een acht in de loods) is de kans groot dat de Materiaal Advies Commissie een Hudson adviseert. Afgelopen WK-voor-niet-Olympische-nummers waren de Canadezen hier nog zeer succesvol in.

Canadese WK vier+ na WKwinst in Hudson vier.

Een derde plek en uiterst tevreden

En weer een uitstapje van onze Gyas Coryfeeën in een oranje pakje. Was het verleden week nog Jan Willem die met de Holland acht sprintte voor wat ie waard was; de afgelopen dagen roeiden Sybolt en Rogier in een jonge Holland acht de 12,7 kilometer op het Kielerkanaal. Opvallend is dat beide heren tegenwoordig op het zelfde boord zitten. Coach Govert Pelikaan verklaart: "Rogier is de laatste tijd omgeboord naar stuurboord, dit met het oog op de Varsity. Jan Willem is erg sterk op bakboord, daar zetten we dan onze subtoppers op stuurboord tegenover. Jan Willem moet dan samen met een bakboord-lichte pik Rogier én Sybolt van tegengas voorzien." We kunnen stellen dat aan alles wordt gedacht dit jaar. De wedstrijd zelf verliep boven verwachting. Nederland heeft de afgelopen jaren alleen maar verloren op de Kielerkanaal; dit jaar werd overtuigend gewonnen van de Britten. De wedstrijd gaat gewoontegetrouw tussen de achten van Engeland, Duitsland, Amerika en Nederland.

Rogier en Sybolt op één en drie in de Holland acht, Rom Colthoff laat het koppie hangen op slag...

Dennis Beemsterboer laat zijn tanden zien!

Jaja, dat noemen we een echte verrassing. Eerstejaarslichte slag Dennis roeit op de eerste skiff trial van dit najaar alles en iedereen naar huis. Gevestigde Gyas-namen deden weliswaar niet mee, maar zijn tijd is sterk. Altijd in voor een geintje roeit ook meervoudig Gyas-recordhouder Gerrit de Jong in de herst van zijn carriere de trial mee. Dennis roeit een heat eerder maar is meer dan 30 seconden sneller dan de Jong. Een strijdlustige Beemsterboer, direct na de race:"Jammer dat die jongens (Rogier, Sybolt, JWG, Paul en WIm red.) niet meededen, ik had ze er allemaal af gezet!" Ook Thijs Koetsier, Gyas' eigen comeback kid, had een reden om niet te starten. "In dit veld heb je geen meetpunt, ik kies ervoor om op de Bosbaan in alle rust mijn tegenstand op te zoeken." Koetsier schijnt momenteel iedere morgen voor zijn werk met zijn VW Golf naar Amsterdam te rijden. Al om zeven uur is hij dan op de baan. Gefluisterd wordt dat Nico Rienks de katachtige techniek van Koetsier aan het polijsten is....

U8 stemt zorgelijk

Een zesde plek. Dat is wat de overgebleven Gyas Coryfeeën op de U acht in Delft voor de RUG uit het vuur wisten te slepen. Natuurlijk laat Groningen daarmee Eindhoven, Maastricht en zelfs Wageningen achter zich. Maar laten we eerlijk zijn; het is niet goed genoeg. Wat de invloed was van de vijf (!) Aegir roeiers aan boord is moeilijk in te schatten. Utrecht nam zonder al te veel moeite het blik mee naar huis, en legt daarmee een sterke basis voor een goede Oude Vier. Op zowel Triton (al heeel lang niet meer gewonnen, denk dat dat zelfs voor Gerrit zijn tijd was) als Orca zullen na deze zaterdag in Delft eens gaan rondbellen waar ze begin april een eventueel feestje kunnen houden... 

Jan Schutten

Tsja, wie is dit toch, een tweedejaars, moet nog 21 worden. Wel al tweemaal deelnemer aan de universiteitsachten. Belangrijk is dat Jan Jan heet (Nu nog een Piet een Joris en een Corneel) en dat Jan altijd op boeg lijkt te zitten. In seatraces voor die positie natuurlijk niet onbelangrijk. Coach Pelikaan ziet in Jan een man voor de toekomst :"Hij is natuurlijk eigenlijk te jong voor een Oude Vier, zijn beste jaren zullen na 2006 pas liggen, maar wie weet, het kan snel gaan met zo'n jongen" Jan lijkt een outsider, die met een voldoende ergoscore (onder de 6.18 ofzo) en wat meer baardgroei wel eens een gooi zou kunnen doen naar een gouden haakje in de kleedkamer.

En Jan Willem?

Die was toch met de holland acht naar Hamburg? Die zullen toch wel soepel gewonnen hebben? Zonder Australiërs en Amerikanen natuurlijk een makkie. De oplettende Holland acht watcher weet alleen dat starten (= sprinten) niet bepaald de specialiteit van deze acht is. Een Duitse verenigingsacht wist Gabriëls en zijn Zilveren acht van Athene, 400 meter lang achter zich te houden. Zodoende mochten deze nobody's in de finale de Deutschland Achter weerwerk bieden. De duitse bondsacht wist dit in een spannende finale met klein verschil te winnen, en werd gekroond tot koning van de sprint in Hamburg. Na twee mislukte spelen (2000, 2004) toch een leuke opsteker voor onze Oosterburen! Veel zorgen hoeft Jan Willem zich nog niet te maken, de Finale van de Oude Vier wordt meestal in de laatste duizend meter beslist, en dan heb je er al twee gehad, zodat de meeste hard-weg-hoog-tempo ploegen (lees Euros, Theta, Deutschland Achter) allang op drie lengtes liggen...

U8 eerste meetpunt vorm Gyas

Op de jaarlijkse Pinewood Regatta, beter bekend als de universiteitswedstrijden in Delft komen van elke studentenstad de beste roeiers aan de start. De Groningse inzending telde een potentiële Oude Vier. Blink, de Vries, Drewes en Gabriëls staan ingeschreven namens de Rijks Universiteit Groningen op het Delftse water. De eerste afvaller van dit kwartet was Gabriëls die een schnabbel in Hamburg verkoos boven de eer van zijn Universiteit. Drewes staptte uit de acht vanwege een botsinkje met de grillige Blink. Enkele tweedejaars zullen hun plekken in de Aegir Empacher opvullen.

Koetsier valt af voor Oude Vier!

Oud roeier Thijs Koetsier stelt zich ook dit jaar beschikbaar voor de Oude Vier van Gyas. In tegenstelling tot vorig jaar, waarin hij probeerde zo zwaar mogelijk te worden, is Thijs dit jaar aan het afvallen geslagen. Koetsier over zijn afvalrace:"Verleden jaar dacht ik 118 kilo zwaar het meeste kans te maken op een basisplek voor de 121 ste. Die poging heeft me doen inzien dat ik het meer van mijn technische capaciteiten moet hebben. Ik ambieër nu de slagpositie, het is duidelijk dat de jongens (JWG, Rogier Blink en S.O. De Vries red.) technische kwaliteit te kort komen." Aan de vorm kan het niet liggen; Thijs is reeds nu al de 85 kilo gepasseerd en zelfs zijn haarlijn lijkt weer naar voren op te schuiven. "Het uiteindelijke doel is 78 kilo, daar ligt mijn ideale gewicht." aldus een duidelijk gefocuste Koetsier.

Outsiders voor de vier?

Er zijn elk jaar mensen die natuurlijk in de winter tot Oude Vier kandidaat kunnen worden gebombardeerd. Waar kunnen we op Gyas wellicht nog wat van verwachten? Welke ploegen moeten we serieus nemen, en wie juist helemaal niet? De herenploegen van 2004 nog even op een rijtje: er was een EJZ, van vier niet al te zware mannen die het viermetten door het jaar heen steeds meer onder de knie kregen. Erg veel vermogen leek deze ploeg niet te bezitten; dus we mogen niet rekenen op een verrassing uit deze boot. Ook was er afgelopen jaar een tweedejaars zwaar project. In eerste instantie als vier met, aan het eind van het seizoen bleef er nog een enthousiast tweetje over. Ondanks dat dit tweetje goed in het eigen veld lag, lijkt dit nog niet van voldoende niveau om in Het Hoofdnummer voor de knikkers mee te doen. De eerstejaars lichten waren de revelatie van het Gyas ploegenbestand dit jaar. In de vier met een stabiel en snel jaar, en zelfs in de vier zonder goed genoeg voor finale LSA4-. Ook van deze jongens mogen we best iets verwachten, maar niet in de Oude Vier. Van Koen Kerklaan werd het afgelopen seizoen veel verwacht in de twee zonder. Deze boot is nooit aan het lopen gekomen, en Koen en zijn maatje Jorrit zijn er dan ook voortijdig mee gestopt. Als Koen geen preses was geworden had wellicht hij nog in aanmerking kunnen komen voor een basis-plek.

Met andere woorden; Wie Gaan Voor De Gyas Dat Goud Halen in 2005?

Olympisch zilver winnaar Jan Willem Gabriëls lijkt een zekerheidje. FISU WK roeier Sybolt Okke de Vries lijkt voor een plek in de vier te gaan. Ook Rogier Blink (SB WK '02 en '03) gaat door voor Varsity 122. Dus dan wordt het weer zoeken naar die vierde man? Een herhaling van zetten wellicht, maar ook in 2005 zijn SB WK finalisten Paul Drewes en Wim Bakker in de race voor een plek. De kwaliteit van de selectie lijkt afgelopen jaar bekrachtigd met een handvol uitzendinging voor de ouderejaars. En wie stuurt dan dit illustere gezelschap? Beoogd stuurvrouw Jitske de Jong is wedstrijdcommissaris en daarmee na een winter vol borrels en gala's hoogstwaarschijnlijk niet in topvorm. Bovendien heeft zij natuurlijk meer te doen op de bewuste dag in het voorjaar van 2005. Goed nieuws is dat Gyas met de nieuwe Hudson vier met een prachtig (achtergestuurd!) schip heeft om aan de race mee te doen. Maar de concurrentie zal niet mals zijn. Orca gáát natuurlijk voor de dubbel; Nereus kan drie studerende Olympiers op het water leggen. Op deze site zoveel mogelijk nieuwtjes de komende tijd. Eerste meetpunt? Novembervieren. Coach Govert Pelikaan werpt zich op als voorvechter van het Oude Vier project. "Om al in November met een sterke vier met op het water te verschijnen is het beste; je laat aan de andere verenigingen zien er echt zin in te hebben! De jongens zijn er klaar voor!" aldus een strijdlustige Pelikaan.